Hot News
Alexander Rahr: Reacția SUA la poziția Germaniei față de ”Nord Stream-2”
29/01
A murit celebrul actor Vasili Lanovoi
29/01

Declarația Dumei de Stat privind Ucraina: O gravă încălcare a tuturor normelor civilizate

Ucraina. ”Vreau să vorbesc în limba rusă”, scrie pe pancartele purtate de participanții la o acțiune în sprijinul limbii ruse/ Foto: vashinovosty.mediasole.ru

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului Rus, a adoptat Declarația cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Ucraina, în legătură cu noile interdicții vizând utilizarea limbii ruse. Vă prezentăm textul declarației:

Respectând drepturile fundamentale ale omului și reafirmând apartenența sa la normele de drept internațional, Duma de Stat a Adunării Federale a Rusiei își exprimă profunda îngrijorare legată de noile persecuții la care este supusă limba rusă în Ucraina, pe fondul intrării în vigoare a ultimelor interdicții vizând folosirea ei, în conformitate cu Legea ucraineană referitoare la ”Asigurarea utilizării limbii ucrainene ca limbă de stat”.

Adoptată în 2019, în ultimele zile ale președinției lui Petro Poroșenko, această lege este interpretată pe deplin justificat, în Ucraina, dar și în afara ei, drept o tentativă odioasă de consolidare a politicii de ucrainizare și asimilare forțată – în primul rând, a populației ruse și rusofone a unei țări multietnice. În pofida propriilor promisiuni electorale, în pofida angajamentelor internaționale ale Ucrainei, inclusiv obligațiile asumate în baza Cartei Europei a limbilor regionale sau a limbilor minorităților naționale și a Acordurilor de la Minsk de reglementare a conflictului din estul Ucrainei, noile autorități ale Ucrainei s-au înscris pe drumul transpunerii, în mod consecvent, în viață a prevederilor acestui act normativ.

În ce limbă se vorbește în Ucraina (potrivit datelor Universității lingvistice naționale din Kiev). Culoarea galbenă – limba ucraineană, culoarea portocalie – surjik (un amestec al limbilor rusă și ucraineană), culoarea roșie – limba rusă/ Foto: twaku.com

Începând din 16 ianuarie 2020, au fost interzise reclamele în limba rusă, iar din 16 iulie 2020 a fost introdusă interdicția pentru toate articolele științifice, pentru susținerea lucrărilor de disertație, pentru documentația de natură tehnică, de proiectare și medicală – de la diagnostice, rețete și prescripții, scrise în limba rusă. Mai recent, din 16 ianuarie 2021, se interzice deservirea în limba rusă a consumatorilor în toate întreprinderile, indiferent de forma lor de proprietate. Respectarea acestor cerințe este supravegheată de un serviciu special înființat, al împuternicitului Ucrainei pentru protecția limbii de stat, care amenință oamenii cu amenzi și penalizări. În Ucraina se intensifică xenofobia și denunțul, ale căror victime devin cetățenii de diferite naționalități ai țării, oameni obișnuiți.

Deputații Dumei de Stat constată că practica legislativă și de aplicare a legii autorităților vine în contradicție cu Constituția Ucrainei, ce garantează ”libera dezvoltare, folosire și protejare a limbii ruse” (partea 3, art. 10), ”dreptul la educație în limba maternă” (partea 4, art. 53), ce prevede ”încurajarea studierii limbilor de circulație interetnică” (partea 4, art. 10) și ”susținerea dezvoltării identității etnice, culturale, de limbă și religioase a tuturor popoarelor indigene și a minorităților naționale (art. 11), dar și interzice categoric ”privilegii sau limitări după criteriul lingvistic” (partea 2, art. 24).

În Rusia, limba ucraineană este respectată și îndrăgită, pentru că este limba multora dintre cetățenii noștri, este limba vecinilor și a rudelor apropiate. Dar respectul pentru limba ucraineană nu se obține prin interdicții aplicate asupra limbii ruse sau a altor limbi în Ucraina. În Ucraina trăiesc milioane de ruși și de rusofoni, pe care naționaliștii și rusofobii îi privează de dreptul de a-i învăța și educa pe copii, de a comunica și de a-și apăra interesele în limba maternă. Deputații Dumei de Stat se întreabă: cum altfel decât o gravă încălcare a tuturor normelor civilizate și a drepturilor omului poate fi definită actuala politică națională și lingvistică a Ucrainei? Despre ce dezvoltare a relațiilor, despre ce atenție pentru interesele unei asemenea Ucraine mai poate fi vorba, în aceste condiții?

Duma de Stat a Adunării Federale a Rusiei consideră inadmisibile interdicțiile și persecuțiile la care este supusă limba rusă, dar și alte limbi, întreprinse în Ucraina, sub pretextul apărării limbii ucrainene ca limbă de stat. Deputații Dumei de Stat cer din partea autorităților Ucrainei să oprească acestă practică vicioasă și așteaptă din partea Organizației Națiunilor Unite, din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, din partea Consiliului Europei, a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a parlamentelor țărilor lumii să o condamne.

Duma de Stat a Adunării Federale a Rusiei declară că atitudinea față de drepturile și libertăților populației ruse și rusofone, față de compatrioții noștri din Ucraina este fundamentală pentru definirea politicii externe de stat a Federației Ruse.

 

1 Comment

  1. C. Serban spune:

    Acest adevărat genocid lingvistic a fost denunțat încă în urmă cu doi ani, într-o carte semnată de prof. univ. dr. Nicolae Iuga.
    Vezi linkul: pag. 156-176. https://issuu.com/seed/docs/maramuresul_si_rusia_bt_27_iun._2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875208