Hot News
Zaharova a numit comentariul Ambasadei SUA, cu privire la închiderea a trei posturi TV în Ucraina, drept ”feeric”
05/02
Lavrov a numit Uniunea Europeană un partener pe care nu te poți bizui
05/02

Șase ani de așteptare a păcii sau cine este responsabil pentru sângele și durerea locuitorilor din sud-estul Ucrainei (3)

Minsk. Încă o rundă de discuții, cu participare extinsă, privind rezolvarea crizei din Ucraina/ Foto: RIA Novosti

Consilierii celor patru lideri din ”formatul Normandia” au obținut unele progrese. Ca urmare a unor eforturi susținute, ei au reușit, în noiembrie-decembrie 2020, să contureze abordări comune ale proiectului unui document unic (”Clustere cheie pentru implementarea Acordurilor de la Minsk”), prezentat de partenerii germani și francezi. El reflectă ideile de bază din ”foile de parcurs” ale Donbassului și ale Kievului. Cu toate acestea, după cum a declarat adjunctul șefului Administrației Președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, care a reprezentat Moscova la negocierile purtate, la Berlin, în luna ianuarie a  anului curent, de către consilierii celor patru lideri din ”formatul Normandia”, ”nu s-a găsit, practic, o decizie finală la nici una dintre chestiuni”. În mare parte, realizarea de noi progrese în această direcție depinde de poziția Ucrainei, care continuă să insiste pe linia de revizuire a ”Acordurilor de la Minsk”.

Comentând recentele declarații ale Kievului referitoare la Acordurile de la Minsk, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a arătat: ”Kievul nu încetează să vorbească despre o pretinsă incompetență a pachetului de măsuri, despre necesitatea revizuirii acestuia… Cel mai clar s-a pronunțat, în această chestiune, președintele Volodimir Zelenski, care a afirmat că Ucraina are nevoie de Acordurile de la Minsk numai pentru a păstra sancțiunile antiruse”.

În pofida unor provocări singulare, lansate de partea ucraineană, acordul de încetare a focului pe linia de contact din Donbass, care se menține de la sfârșitul lunii iulie a anului 2020, demonstrează în mod convingător faptul că declarațiile Kievului referitoare la ”incompetența” Acordurilor de la Minsk sunt pură demagogie. Dacă s-ar dori, înțelegerile convenite la Minsk ar putea fi realizate în mod eficient. Este nevoie doar de voință politică și de responsabilitate.

Formatele și mecanismele de negocieri existente în prezent în cadrul procesului de reglementare (Grupul de Contact, ”Formatul Normandia”, Comisia Specială de Monitorizare a OSCE) nu au nevoie să fie extinse sau transformate. Scopul final este acela de a institui pacea în Ucraina, un obiectiv ce nu poate fi atins decât cu condiția ca Donbassul și Kievul să fie dispuse să caute un compromis și să se înțeleagă în toate problemele existente.

Nu suportă nici un fel de critică ideea Ucrainei de a condiționa procesul de reglementare din Donbass cu Crimeea. Situația din Crimeea este o chestiune de ordin intern a Rusiei și nu are nici o legătură cu rezolvarea conflictului din sud-estul Ucrainei. Mai mult, în Acordurile de la Minsk nu există nici cea mai mică aluzie la Crimeea. Înțelegerile la care s-a ajuns la Minsk reprezintă singura bază pentru depășirea crizei din Ucraina. Acestea nu au alternativă. Cheile pentru soluționarea conflictului din Donbass se află la Kiev.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875113