Hot News
”Nu va rămâne fără consecințe”: MAE rus despre răspunsul la sancțiunile UE
28/02
Trump a prezis dependența SUA de Rusia
01/03

National Interest: Rusia nu va mai permite ”umilința” din perioada Gorbaciov

Politologul americam Dmitri Simes/ Foto: 1tv.ru

Rusia nu va permite o repetare a scenariului ”umilitor” din istoria URSS, când la conducerea statului s-a aflat Mihail Gorbaciov, afirmă editorul și directorul executiv al publicației The Național Interest, Dmitri Simes, politolog american specializat pe Rusia.

În opinia analistului, deși dorește să obțină anularea sau diminuarea sancțiunilor anti-ruse, Moscova nu este pregătită să accepte concesii serioase, în speranța unui răspuns din partea Occidentului. ”A insista ca Moscova să repete ceea ce numeroși ruși consideră o abordare nefericită și umilitoare, ar înseamna să confunzi dorința cu realitatea”, a explicat Simes. El consideră că sancțiunile pot fi un instrument util cu condiția să nu izoleze Rusia, ci să o determine să adopte un comportament mai flexibil.

Analistul american subliniază că Moscova ”nu poate fi scoasă din calcul”, chiar dacă economia țării este, ca dimensiune, inferioră Statelor Unite și Chinei. ”Și, cu toate că Rusia este recunoscută pentru dependența ei excesivă de exportul de resurse energetice, numeroasele ei realizări din diferite domenii, de la tehnica militară și explorarea cosmosului, la cibernetică și dezvoltarea vaccinului împotriva Covid-19, demonstrează că este un stat dezvoltat”, explică Simes.

În opinia lui, viitorul relațiilor americano-ruse este, în mare parte, alegerea Statelor Unite. Dacă Washingtonul nu vrea altceva decât o hegemonie incontestabilă, Moscova va deveni un obstacol serios, gata să îl provoace. Rusia este deosebit de importantă pentru America, deoarece este singura țara capabilă să distrugă fizic SUA. În plus, este semnificativ rolul Kremlinului, ca factor de echilibrare geopolitică în concurența dintre China și Occident. Susținerea pe care Moscova o acordă Beijingului îi conferă Chinei îndrăzneală, făcând-o, din punct de vedere geopolitic, mai agresivă în privința SUA și a aliaților lor, arată politologul american.

Lenta.ru amintește că, în 2019, Gorbaciov a calificat extinderea NATO drept cea mai mare greșeală strategică a Occidentului. Potrivit spuselor sale, acest lucru a condus la destabilizarea situației politice și militare din Europa și din afara ei. Politicianul a arătat că, în acei ani și în condițiile existenței Organizației Tratatului de la Varșovia, ar fi fost absurd să propui, juridic vorbind, interzicerea extinderii NATO în Europa de Est.

 

1 Comment

  1. Basarabeanu spune:

    Cea mai mare greseala a lui Gorbaciov destrămarea Urss și tot odata colonizarea Romaniei dupa 1989 dec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2896290