Hot News
”Foreign Policy” (SUA): În ce privințe s-ar putea înțelege Biden și Putin
28/02
National Interest: Rusia nu va mai permite ”umilința” din perioada Gorbaciov
01/03

”Nu va rămâne fără consecințe”: MAE rus despre răspunsul la sancțiunile UE

Moscova. Josep Borrel și Serghei Lavrov/ Foto; Reuters

Reprezentantul Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat că Moscova nu va lăsa fără răspuns noile sancțiuni pe care intenționează să le introducă Uniunea Europeană. În opinia lui, șefii Ministerelor de Externe din țările UE au ratat încă o șansă de normalizare a relațiilor cu Rusia. Cijov consideră puțin probabil ca, prin conținutul lor, noile restricții să fie ”impresionante”, dar Federația Rusia va ține oricum cont de ele și va ”reacționa în consecință”, scrie RT.

Rusia nu va lăsa fără răspuns acțiunile distructive ale Uniunii Europene, în cazul introducerii de noi sancțiuni anti-rusești, a anunțat re Vladimir Cijov. ”În cazul altor acțiuni distructive ale Uniunii Europene, Rusia nu va sta cu brațele încrucișate, ci va găsi modalitățile și metodele corespunzătoare de a influența situația. Poate fi numit răspuns asimetric, poate fi numit altfel, dar, fără îndoială, astfel de acțiuni nu vor rămâne fără consecințe”, a spus Cijov pentru postul de televiziune ”Rossiya 24”.

Diplomatul a explicat că nu este vorba de ruperea relațiilor cu UE din inițiativa Moscovei.

”Tot ceea ce există astăzi în relațiile noastre cu UE a fost înghețat, din păcate; acesta este rezultatul acțiunilor vitejilor noștri parteneri din Uniunea Europeană și a celor care îi susțin din toate părțile”, a atras atenția reprezentantul permanent.

Potrivit afirmațiilor sale, luând decizia de a institui noi restricții, șefii Ministerelor de Externe din țările-membre UE ”au pășit pe o gheață subțire”. Diplomații au încercat să țină cont de mai mulți factori, simultan: să nu afecteze interesele UE, să satisfacă opinia publică liberală, să nu deterioreze relațiile cu noua administrație a Statelor Unite.

În opinia lui Cijov, este greu de crezut că noile sancțiuni vor fi ”impresionante” prin conținutul lor, dar, cu toate acestea, reprezintă încă o șansă ratată de normalizare a relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană. ”Se merge, din inerție, în continuare, pe un drum descendent; trebuie să ținem cont de acest lucru și să reacționăm în consecință”, a subliniat diplomatul.

Cu prilejul vizitei efectuate la Moscova, la începutul lunii februarie, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a declarat, după întrevederea cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, că Rusia și UE trebuie să găsească domenii de colaborare, în pofida tuturor disensiunilor. Revenit la Bruxelles, Borrel s-a răzgândit, susținând că autoritățile ruse nu au folosit vizita lui ca o oportunitate de stabilire a unui dialog mult mai constructiv. După care, a cerut introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ulterior, la 22 februarie, același Borrel a anunțat că șefii MAE din țările UE au hotărât ca noile restricții să fie impuse persoanelor care, în opinia Bruxelles-ului, s-ar face ”responsabile de condamnarea lui Aleksei Navalnîi”. În același timp, Borrel a apreciat că UE trebuie ”să găsească o formulă de coexistență, pentru a evita o eternă confruntare cu un vecin care, din păcate, a decis, se pare, să acționeze ca un adversar”.

Exprimându-și regretul pentru această evoluție a evenimentelor, MAE Rus a apreciat că UE a ratat șansa de a regândi politica sancțiunilor și a presiunilor din relațiile cu Rusia, care s-a dovedit a fi un eșec total în ultimii ani. Ministerul a calificat acțiunile UE drept amestec în treburile interne ale Rusiei, amintind că Navalnîi a fost condamnat ”pentru infracțiuni economice, de către un tribunal rus, pe teritoriul Rusiei, în conformitate cu legislația Rusiei”.

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Boleslaw spune:

    Bun răspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076