Hot News
SUA au refuzat ajutorul oferit de Rusia statelor lovite de geruri
14/03
Rusia a început testarea vaccinului ”Sputnik V” pe pacienții bolnavi de cancer
14/03

Politico: Dilemă pentru Casa Albă din cauza ”Nord Stream-2”

Germania. În zona de construcție a gazoductului ”Nord Stream 2”/ Foto. TASS

Administrația președintelui Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns într-o situație complicată din cauza dorinței de a introduce sancțiuni împotriva gazoductului rusesc ”Nord Stream-2”, afirmă publicația Politico, preluată de RIA Novosti.

Citând surse, publicația scrie că liderul american s-a trezit într-o delicată situație diplomatică din cauza noilor sancțiuni împotriva gazoductului pe care, potrivit informațiilor furnizate de interlocutorii Politico, le pregătește Washingtonul. Biden vrea să stopeze construcția conductei ”Nord Stream-2” și, în același timp, să întărească relația cu Germania, care se pronunță pentru finalizarea proiectului.

”Ne aflăm între două focuri”, a recunoscut una dintre sursele de la Casa Albă ale publicației menționate. Mai mult, administrația este presată de ambele partide din Congres care cer acțiuni concrete.

Potrivit Politico, secretarul de stat, Anthony Blinken, a ținut un briefing pentru membrii Comitetului pentru Relații Internaționale din Senatul SUA, fără, însă, a reuși să facă lumină în privința măsurilor preconizate împotriva gazoductului rusesc, ceea ce a antrenat o reacție negativă din partea congresmanilor.

În plus, senatorul de Texas, republicanul Ted Cruz, a blocat candidatura lui William Burns pentru funcția de director al Agenției Centrale de Informații (CIA), anunțând că se va opune acestei numiri atâta timp cât administrația Biden nu va extinde sancțiunile împotriva ”Nord Stream-2”.

Proiectul presupune construirea, din Rusia până în Germania, traversând Marea Baltică, a două linii ale magistralei cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Statele Unite vor să impună gazul lor lichefiat pe piața europeană și încearcă să împiedice finalizarea gazoductului rusesc. În decembrie 2019, Washingtonul a introdus sancțiuni împotriva companiilor participante la proiect. Ca urmare, firma elvețiană Allseas s-a retras imediat. Operațiunea de așezare a conductelor a fost reluată după un an: în decembrie 2020, operatorul Nord Stream 2 AG a amplasat, cu ajutorul navei speciale ”Fortuna”, 2,6 kilometri de conductă în apele Germaniei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875092