Hot News
Parade militare cu ocazia Zilei Victoriei vor avea loc în 28 de orașe din Rusia
25/03
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a condamnat practica sancțiunilor unilaterale
26/03

Mihail Mișustin, în Grecia. Premierul rus a venit la Atena cu o agendă de lucru încărcată

La Atena, premierul rus Mihail Mișustin a luat parte la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut, cu prilejul Zilei Independenței Greciei/ Foto: news-myseldon.com din Atene

Premierul Rusiei, Mihail Mișustin, efectuează o vizită de două zile în Grecia, pe agenda de lucru fiind înscrise chestiuni legate de colaborarea bilaterală, cu accent pe proiecte comune din domeniul comerțului, al energiei, tranporturilor, asistenței medicale, tehnologiilor inovatoare și al investițiilor, transmite portalul Smotrim.

Grecia se află în regim de carantină severă. Magazinele, cafenelele și restaurantele sunt închise. Masca este obligatorie chiar și pe stradă. Dacă nu, amenda este de 300 de euro. De la ora 21,00 la 5,00 dimineața, nimeni nu iese din casă decât în cazuri excepționale.

Este prima vizită pe care Mihail Mișustin o întreprinde în calitate de premier într-un stat membru al UE. La întâlnirea cu omologul elen, Kyriakos Mitsotakis, au fost abordate, pe lângă subiectele enumerate mai sus, și chestiuni legate de depășirea în comun a consecințelor pandemiei de coronavirus și restabilirea sezonului turistic pentru cetățenii ruși în Grecia și Cipru. După discuțiile purtate, premierii celor două țări au făcut bilanțul acestora.

”Pandemia de coronavirus a afectat, fără îndoială, activitata noastră economică. Anul trecut, comerțul reciproc a scăzut cu mai mult de o treime. Sunt oportunități de investiții nefolosite. Cel mai mult a avut de suferit, firește, turismul. Autoritățile elene deschid treptat granițele pentru turiști. Dar cel mai important este să fie siguranță pentru sănătatea oamenilor”, a arătat Mișustin.

”Vom face tot posibilul ca turiștii ruși să poată vizita țara noastră fără restricții suplimentare. Sperăm să ajungem la o recunoaștere comună a vaccinurilor și a testelor negative”, a spus, la rândul său, premierul elen.

În contrast cu declarațiile dure, ce se fac tot mai des auzite, în ultimul timp, din partea oficialilor europeni, la Atena, gazdele premierului rus au subliniat rolul Moscovei în politica mondială. ”Grecia este membru al Uniunii Europene și al NATO, fapt ce stabilește bazele politicii externe a statului nostru. În același timp, însă, noi recunoaștem în persoana Rusiei o componentă semnificativă a arhitecturii securității europene ce trebuie să se bazeze pe colaborare”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.

La primăria capitalei elene, premierul Mișustin a primit Medalia de Aur a Onoarei, distincție conferită pentru servicii speciale aduse țării și care, de-a lungul anilor, a fost acordată multor oameni de stat, inclusiv președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în 2001. ”Grecia este un important partener pentru țara noastră. În Europa, comuniunea de păreri privind valorile fundamentale, tradițiile de prietenie și înțelegerea reciprocă deschid foarte bune oportunități pentru colaborare în cele mai diferite domenii”, a arătat Mișustin.

Relația cu Cipru: pentru a redresa schimburile comerciale afectate de pandemie 

Joi, graficul de lucru al premierului rus a inclus, de asemenea, o întâlnire cu președintele Ciprului, Nikos Anastasiades, a cărui țară se pregătește să deschidă, la 1 aprilie, granițele pentru turiștii din Rusia. Volumul schimburilor comerciale dintre Rusia și Cipru s-a redus cu mai mult de jumătate din cauza pandemiei de coronavirus, iar Moscova va încerca să remedieze această situație, a declarat premierul Mișustin.

Rusia vrea nu doar să intensifice relațiile economice și comerciale cu Cipru, dar, de asemenea, să dezvolte colaborarea în domeniul turismului și al educației, a precizat șeful executivului rus la întrevederea cu președintele Anastasiades.

Mișustin a menționat că pandemia de coronavirus a făcut propriile ei ajustări, dar că țările se vor strădui să îndrepte situația creată de aceste condiții în comerț, să intensifice colaborarea în turism, educație, în tehnologiile informației și să extindă cooperarea în sfera de investiții.

Potrivit premierului, actuala conducere a Ciprului promovează o politică de prietenie față de Rusia. Mișustin și-a exprimat, de asemenea, speranța că, pe măsura normalizării situației epidemiologice, se va intensifica și activitatea comisiei interguvernamentale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875115