Hot News
Festival “Dublu Doi. Filmul rusesc necunoscut “
08/04
Putin a informat-o pe Merkel în legătură cu provocările Kievului
09/04

Kozak: Începutul acțiunilor militare în Donbass, de către Kiev, va fi începutul sfârșitului Ucrainei. Rusia nu va permite repetarea Srebreniței în Donbass

Dmitri Kozak a arătat condiția în care Rusia ar putea apăra locuitorii din Donbass/ Foto: TASS

Adjunctul șefului Administrației președintelui rus, Dmitri Kozak, a afirmat că Rusia va fi nevoită să se ridice în apărarea cetățenilor săi din Donbass, în funcție de amploarea conflictului, relatează agenția TASS.

Declanșarea de către autoritățile de la Kiev a unor acțiuni militare de mare amploare în Donbass va deveni, pentru Ucraina, începutul sfârșitului, a declarat adjunctul șefului Administrației președintelui Rusiei, Dmitri Kozak.

”Cred că sunt, deja, astfel de evaluări și susțin acele evaluări care există și în interiorul Ucrainei, conform cărora începutul acțiunilor militare înseamnă începutul sfârșitului Ucrainei. Este ca și cum te-ai împușca singur, trăgându-ți un glonte nu în picior, ci în tâmplă”, a spus el.

Rusia va fi nevoită să se ridice în apărara cetățenilor săi, care trăiesc pe teritoriul Donbass-ului, dacă amploarea conflictului va fi una corespunzătoare”, a adăugat el. ”Astăzi, totul depinde de amploarea incendiului. Dacă acolo va fi, cum spune președintele nostru, organizată o Srebrenica (oraș din estul Bosniei și Herțegovinei, devenit, la 11-13 iulie 1995, în timpul Războiului din Bosnia, teatrul masacrului musulmanilor, identificat drept genocid – n.r.), vom fi, probabil, nevoiți să ne ridicăm în apărare”, a spus Kozak.

După toate probabilitățile, nu Statele Unite îl împing pe Zelenski spre o agravare a conflictului din Donbass, a arătat Kozak. ”În ceea ce privește influența americană, eu nu aș exagera prea tare cu influența externă. Firește – ca să spunem așa – pentru acești tineri, orice sprijin extern are însemnătate, dar nu una determinantă; ei oricum se conduc după considerente de politică internă”, a adăugat oficialul rus. ”Eu nu cred că americanii îl împing pe Zelenski spre fortificații, pe linia frontului, pentru ca el să înceapă un schimb de focuri cu reprezentanții Donbassului; nu este așa, cel mai probabil”, a insistat Kozak.

În opinia lui, este puțin probabil ca deplasarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Donbass, să conducă la escaladarea situației din estul Ucrainei, dar Kievul ”se joacă cu chibriturile”. ”Eu nu cred că vizita lui în Donbass va avea vreo legătură cu o agravare a situației. În răspunsul la prima întrebare am arătat că, în momentul de față, este greu de anticipat până unde se vor juca acești copii cu chibriturile. Pur și simplu, este greu de prevăzut până unde vor ajunge. Dar faptul că s-a dus este un element al aceluiași joc”, a spus Kozak.

În cursul zilei s-a aflat că Zelenski a sosit în Donbass, unde intenționează să viziteze pozițiile avansate ale armatei și să-i întâlnească pe militarii ucraineni.

Să fie negocieri transparente

Kozak a declarat că Rusia se pronunță pentru o totală transparență a negocierilor de la Minsk privind Dobass-ul și pentru publicarea documentelor corespunzătoare. ”Ucraina se teme să-și dezvăluie inconsecvența. Ei se tem să vorbească public”, crede oficialul rus. ”Am propus transparență și ca discuțiile să fie difuzate, pentru ca tututor să le fie clar ce se întâmplă. Haideți ca documentele scrise să fie la vedere”.

Șeful adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse a arătat, de asemenea, că, în vara anului 2020, el a propus să fie organizată trasmiterea pe internet a negocierilor. ”Pentru ca toți să știe cine și ce propuneri formulează și ce poziție adoptă, fie ca și documentele scrise să fie la vedere. Și a început isteria, au fost sunați șefi de stat și de guvern, că așa ceva este imposibil, că negocierile trebuie să fie închise. Nu este nimic de ascuns aici”, este convins Kozak.

Potrivit spuselor sale, pentru confidențialitate, pentru negocieri închise se pronunță în primul rând Ucraina, Germania și Franța urmând aceeași linie. ”Confidențialitatea este una falsă, convențională. Am încercat să o respectăm, dar are un caracter unilateral, ea este necesară pentru ca Ucraina să domine în spațiul informațional și să-și promoveze propria linie. Numai asta și fac – își dezinformează cetățenenii”, a arătat Kozak.

El a amintit că în mass-media ucrainene, politicienii cu care se duc în prezent negocieri privind Donbass-ul promovează teza conform căreia Acordurile de la Minsk sunt ”ca un ștreang atârnat de gâtul Ucrainei”, ce împiedică soluționarea conflictului. «Zelenski spune: ”Eu m-aș retrage din Acordurile de la Minsk, dar ele sunt necesare pentru a păstra sancțiunile împotriva Rusiei”. În schimb, la negocieri afirmă: ”Suntem fideli Acordurilor de la Minsk de la ”A” la ”Z”», a relatat adjunctul șefului Administrației președintelui Rusiei.

”Am încercat să-i ajutăm, am încercat să facilităm soluționarea pe baza Acordurilor de la Minsk, dar s-a constatat că ajutat poate fi cel care dorește acest ajutor. Cel mai probabil că și acolo, în virtutea experienței politicii lor interne, se afirmă deschis și în mass-media ucrainene, și din gura președintelui Zelenski însuși, și din gura adjuncților lui, ai consilierilor, asistenților, că Donbass-ul este o pastilă otrăvitoare, că nu se poate permite ca ea să pătrundă în trupul politic sănătos al Ucrainei. Și asta este toată problema”, a apreciat Kozak.

Problema schimbării platformei

Rusia nu vrea nici măcar să discute chestiunea mutării platformei de negocieri al Grupului de contact de soluționare a situației din Donbass. ”Nu vrem nici măcar să discutăm aceste chestiuni. Sunt chestiuni secundare, tehnice și nu este nevoie de discuții. Locația negocierilor – Minskul – nu are nici o legătură cu conținutul tratativelor în sine, cu problema cu care se confruntă Ucraina”, a declarat Kozak, răspunzând unei întrebări a agenției TASS la întâlnirea cu experți ai Institutului pentru Economie Mondială și Relații internaționale.

”Poate că ei (Kievul) au vrut să facă, scuzați-mi expresia, o măgărie Republicii Belarus, spunând că, iată, este un stat nedemocratic și că, de aceea, nu vom pune piciorul la Minsk… Atunci, de ce ei zboară, în diferite țări, prin Minsk? Nu are nici o noimă, eu nu înțeleg care este logica acestei declarații acum, când problema crizei din Belarus nu a trecut încă, când pandemia nu s-a terminat. Este o chestiune irelevantă”, a adăugat Kozak.

TASS menționează că reprezentanții Kievului la negocierile de la Minsk au declarat anterior că, după ridicarea restricțiilor de carantină, delegația Ucrainei nu va participa la negocierile Grupului de contact din capitala belorusă. Explicând această decizie, reprezentantul plenipotențial al delegației Ucrainei, Leonid Kravciuk, a afirmat că, în momentul de față, Kievul nu consideră Republica Belarus un stat democratic și independent. În opinia lui Kravciuk, o platformă alternativă de negocieri ar putea fi Polonia sau altă țară ”neutră și democratică”. Trebuie precizat că, în prezent, pe fondul pandemiei de coronavirus, negoceirile dintre participanții la Grupul de contact se desfășoară în regim de videoconferință.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875136