Hot News
În București a fost inaugurată prima “Alee spațială”
13/04
Brevet acordat. Medicament de prevenire și tratare a Covid-19
13/04

Ambasada Rusiei a acuzat Departamentul de Stat de distorsionarea memoriei lui Gagarin

Monumentul lui Iuri Gagarin in Huston (SUA)/ Foto: iteresnyefakty.org

Ambasada Rusiei în Statele Unite a declarat că Departamentul de Stat se ocupă de distorsionarea memoriei primului cosmonaut, Iuri Gagarin. În ajun, diplomația americană a publicat pe rețelele sociale felicitări de Ziua Internațională a Zborului Omului în Cosmos, fără a menționa numele cosmonautului rus. Ambasada Rusiei consideră că ”nu este pentru prima dată când Departamentul de Stat demonstrează lacune de memorie când vine vorba despre ”istoria explorării cosmosului”, relatează cotidianul Kommersant.

Într-o postare de ieri, de pe Facebook, Departamentul de Stat a scris că la 12 aprilie 2021 ”se marchează împlinirea a 60 de ani de când omul a ajuns în cosmos, dar și progresul tehnic și colaborarea internațională, facilitate de explorarea spațiului cosmic”. În postarea de pe Twitter, Departamentul de Stat i-a felicitat, cu ocazia acestei sărbători, ”pe toți cosmonauții americani care au fost în spațiu”, inclusiv pe fostul consilier al Secretarului de Stat, Michael Collins.

În răspunsul său, Ambasada Rusiei a amintit că Adunarea Generală a ONU a decretat 12 aprilie Zi Internațională a Zborului Omului în Cosmos în memoria cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, care, la 12 aprialie 1961 a efectuat primul ocol orbital al Pământului din istoria omenirii. ”Bustul deschizătorului de drumuri în cosmos poate fi văzut de colegii noștri uituci la Muzeul Național al Aerului și Spațiului situat în Washington. Sculpturi ale lui Iuri Gagarin se găsesc, de asemenea, la Cleveland, Colorado Springs, New York, Houston și Chicago. Mii de americani, inclusiv astronauți și angajați ai NASA vizitează anual aceste memoriale pentru a omagia memoria cosmonautului sovietic”, se arată în comentariul de pe pagina de Facebook a Ambasadei.

Reprezentanța diplomatică l-a citat pe președintele Statelor Unite, John Kennedy, care i-a trimis primului secretar al Comitetului Central al PCUS, Nikita Hrușciov, o telegramă de felicitare în onoarea primului zbor al omului în cosmos. Domnul Kennedy i-a menționat pe oamenii de știință și pe inginerii sovietici care au ajutat la organizarea primului zbor în cosmos și a spus, de asemenea, că ”poporul SUA împărtășește bucuria poporului Uniunii Sovietice pentru zborul de succes al astronautului, care a marcat prima pătrundere a omului în cosmos”.

Ambasada Rusiei a amintit, de asemenea, că americanul Mark Wande Hai s-a numărat printre cei trei cosmonauți (ceilalți doi fiind rușii Oleg Novițki și Piotr Dubrov) care, la 9 aprilie, au decolat spre Stația Spațială Internațională. Nava pilotată care i-a transportat pe cosmonauți și care a fost plasată pe orbită de racheta-purtătoare ”Soiuz-2.1a”, lansată de pe cosmodromul Baikonur, a primit numele ”I. A. Gagarin”. ”Sperăm că faptele expuse îi vor ajuta pe diplomații americani ca, pe viitor, să nu se mai sfiască să pronunțe cu voce tare numele primului cosmonaut al Pământului”, a adăugat Ambasada Rusiei în SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875072