Hot News
Consiliul Federației al Rusiei: Dreptul oricărei persoane de a-și folosi limba maternă este călcat în piciore într-o serie de țări
09/06
Putin a inaugurat Uzina de procesare a gazelor ”Amurski”
09/06

Serghei Lavrov, la ”Lecturile Primakov”: Pentru tangou este nevoie de doi (VIDEO)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov/ Foto: rutube.ru

Partea rusă este interesată ca întâlnirea președintelui țării, Vladimir Putin, cu colegul său american, Joe Biden, să ofere rezultate pozitive, dar ”pentru tango este nevoie de doi”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în intervenția sa la forumul ”Lecturile Primakov”, relatează presa rusă.

”Vom fi interesați de rezultate pozitive ale summitului. Dar, cum se spune, pentru un tango este nevoie de doi, iar dacă cineva dansează breakdance, va ieși, probabil, ceva mai complicat”, a spus ministrul.

În același timp, a continuat el, Moscova este interesată de relații pragmatice cu țările occidentale, în special cu Statele Unite. ”Și vreau să subliniez că, indiferent de ceea ce vor să ne arunce în cârcă occidentalii, invariabil, noi suntem interesați de relații pragmatice și reciproc avantajoase cu oricine, incusiv cu Occidentul în sine, fie că sunt Statele Unite sau aliații lor din NATO, fie Uniunea Europeană”, a subliniat Lavrov.

Dar, a continuat el, ca și multe alte țări, Rusia se confruntă cu faptul că Occidentul nu este pregătit pentru un dialog cinstit, bazat pe fapte și preferă să ”acționeze în spiritul highly likely”. Acest lucru se manifestă în special în chestiunea privind introducerea unui moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în Europa.

”După ce americanii au distrus multe dintre tratate, precum Tratatul privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, noi am propus organizarea unui moratoriu voluntar asupra desfășurării lor, cel puțin în Europa. Dar, în pofida mecanismelor de verificare a unui astfel de moratoriu, propuse de noi, Occidentul continuă să evite o dezbatere onestă”, a afirmat Lavrov.

El a arătat, de asemenea, că Rusia este gata să lucreze cu orice partener, dar că ”nu va fi un joc la o singură poartă”: nici sancțiunile, nici ultimatumurile ”nu vor fi potrivite pentru a încerca o discuție cu noi și pentru a obține niște înțelegeri”, a subliniat ministrul. Potrivit spuselor sale, Rusia va contribui activ la continuarea schimbărilor pașnice ”în direcția unei policentricități bazate pe conducerea colectivă a celor mai mari state în rezolvarea problemelor globale”.

Rusia, a subliniat, totodată, Serghei Lavrov, nu are ambiții de superputere și nici dorința de a-și impune agenda pretutindeni în lume.

”Și pentru că veni vorba, nu avem ambiții de superputere, oricât ar încerca unii să se convingă pe sine și pe alții de contrariu. Nu avem nici acea înfocare mesianică, demonstrată de unii dintre colegii noștri occidentali în încercarea de a răspândi pe întreaga planetă agendă lor democratică de valori. Am înțeles de mult că modelele de dezvoltare impuse din afară nu duc la nimic bun”, a arărat Lavrov.

Șeful diplomației de la Moscova a menționat că actuala ordine mondială reprezintă suma acordurilor încheiate de puterile învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, iar Rusia se va opune încercărilor de a pune sub semnul întrebării rezultatele acestui război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875135