Hot News
La Moscova se organizează o tombolă auto pentru cei vaccinați
14/06
Directorul NASA: Colaborarea Rusiei și a SUA în cosmos este unică
14/06

Corneliu Vlad: Uvertură la un summit neobișnuit

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Relațiile ruso-americane par să se fi instalat într-o fază a showului. Administrația Trump a fost una a imprevizibilului colorat de excentricități, cea a actualului președinte nu e mai puțin imprevizibilă, dar dezinvolturii i-au luat locul stridențele.

Înaintea unui summit Moscova-Washington mult așteptat și tot mai necesar, Casa Alba, începând chiar cu președintele Biden, întreține o atmosferă deloc prielnică întâlnirii între cei doi șefi de stat, prin declarații dure și acțiuni care nu ajută cu nimic la cordializarea atmosferei din relațiile bilaterale. Un minimum de empatie trebuie refăcută între cele doua parti, o surdină în dispute trebuie pusă , o receptivitate trebuie să existe între interlocutori, dar Washingtonul prefera să rămână de neclintit într-o atitudine rigidă, inflexbila, intolerantă și critică față de Moscova, desi nu contenește să susțină că dorește să conlucreze, cel puțin pe unele teme care o interesează, cu principalul său challenger politico-militar.

Presedintele Biden anunță că la sfârșitul summitului nu va avea loc o conferință de presă comună a celor doi, pentru “a-l lipsi pe președintele Putin de o platformă internationala ca aceea de după summitul Trump-Putin din 2018 de la Helsinki” – scrie “The New York Times”.

Un alt gest semnificativ a fost prilejuit de marcarea Zilei Naționale a Federației Ruse, când tradiționalul mesaj de felicitare din partea SUA a fost trimis nu de președinte omologului său de la Kremlin, ci de secretarul de stat “poporului rus”, căruia i-a urat “să coopereze cu comunitatea internațională pe probleme de interes mondial”. Este greu de imaginat cum ar putea “coopera” președintele Biden sau dl Blinken cu poporul rus pe probleme mondiale altfel decât în mod direct cu liderii Rusiei. Iar pentru a fi și mai explicit, șeful diplomatiei americane a avertizat public că președintele Biden îi va spune omologului său rus “direct și clar la ce poate să se aștepte din partea SUA dacă acțiunile agresive și imprudente față de noi (SUA – n.n.) continuă”. Iată ce poziție inflexibilă și dură, s-ar zice. Dar tot dl Blinken declară că SUA își doresc “relații mai stabile și previzibile” cu Rusia. Iar președintele Biden renunță la decizia sa de a aplica sancțiuni companiilor occidentale care participa la proiectul Nord Stream-2.

La Moscova, summitul ruso-american este privit într-o cu totul alta viziune. El trebuie să ducă la restablirea contactelor personale și la dialog cu președintele american, precum și la crearea unor mecanisme de cooperare între cele două țări, după cum sublinia președintele Putin într-un interviu pentru televiziune. Și dacă președintele Biden rostea recent vorbe grele la adresa șefului statului rus în public,  președintele Putin aprecia zilele trecute că actualul șef al Casei Albe este “un om de carieră” și “o persoană cu care se poate conlucra”.

Întâlnirea la nivel înalt ruso-americană de la Geneva rămâne de aceea deschisă tuturor variantelor posibile. Jocul la derută lansat de președintele Trump și preluat de președintele Biden într-un alt registru nu este o strategie, ci mai degrabă o lipsă de strategie. Dar în orice caz, un show politico-diplomatic pe cât de palpitant pentru unii, pe atât de preocupant pentru toată lumea.

Între timp, arsenalul mondial de arme nucleare, din care SUA și Rusia dețin 90 la sută, a crescut într-un an de la 9380 la 9620 asemenea arme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875181