Hot News
Putin speră că întâlnirea cu Biden va fi productivă
16/06
Putin și Biden la Geneva. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
17/06

Președintele Putin, la conferința de presă: Discuțiile cu Biden au decurs bine. Text actualizat

!6 iunie, 2021. Geneva. Conferința de presă a președintelui rus, Vladimir Putin/ Foto: TASS

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că negocierile cu colegul său american, Joe Biden, au decurs bine, relatează RIA Novosti.

”Bine”, a spus Putin, răspunzând la întrebarea jurnaliștilor, la ieșirea din vila unde s-au desfășurat discuțiile în format restrâns și extins și care au durat, în total, circa 4 ore și jumătate.

Câteva minute mai târziu, adresându-se jurnaliștilor, Putin a subliniat că nu a existat nici un fel de ostilitate, niciun fel de presiune din partea americană, întâlnirea desfășurându-se într-o notă de principialitate.

La conferința de presă care a urmat întâlnirii cu șeful Administrației americane, Putin a anunțat că ambasadorii celor două țări vor reveni, în curând, la locurile lor de muncă.

Când a fost întrebat dacă întâlnirea a avut ca rezultat un nou nivel de relații, un nou nivel de încredere, președintele a răspuns: ”Lev Tolstoi a spus odată că nu există fericire în viață; există doar o fulgerare a acesteia și prețuiți-o! În acest sens, despre fulgerări se poate vorbi, după părerea mea”.

Tema Ucraina a fost abordată

Problematica ucraineană a fost ridicată la întâlnire, președintele american fiind de acord cu faptul că la baza soluționării situației din estul Ucrainei trebuie să se afle Acordurile de la Minsk, a declarat în continuare Vladimir Putin.

”În ceea ce privește Ucraina – da, această temă a fost abordată. Nu pot spune că foarte detaliat. Dar, din câte am înțeles eu de la președintele Biden, el este de acord că la baza reglementării situației din estul Ucrainei trebuie să stea Acordurile de la Minsk”, a afirmat Putin.

La întrebarea privind ”obligațiile” Rusiei legate de situația din Ucraina, liderul rus a răspuns că Rusia are o singură obligație față de Ucraina – aceea de a facilita punerea în aplicare a prevederilor ”Minsk-2”, iar Moscova este pregătită pentru asta, a menționat Putin.

”În privința obligațiilor legate de Ucraina: noi avem o singură obligație – aceea de a facilita transpunerea în practică a Acordurilor de la Minsk. Dacă partea ucraineană este pregătită pentru asta, vom merge pe această cale, fără nici o îndoială”, a subliniat liderul rus.

După cum a declarat Putin, posibila aderare a Ucrainei la NATO a fost abordată în treacăt la întâlnirea cu Biden.

”În ceea ce privește posibila aderare a Ucrainei la NATO, această temă a fost abordată în treacăt. Cred că, aici, nu e nimic de discutat”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Rusia și SUA poartă responsabilitatea pentru stabilitatea strategică din lume

Atât Statele Unite, cât și Rusia poartă o responsabilitate aparte pentru stabilitatea strategică în lume, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la conferința de presă de la finalul summitului ruso-american, scrie TASS.

”Statele Unite și Federația Rusă poartă o responsabilitate aparte pentru stabilitatea strategică în lume, pornind măcar de la faptul că suntem cele mai mari puteri nucleare: atât după numărul de muniții, focoase, cât și după numărul de transportoare, dar și după nivelul, după calitatea armelor moderne”, a spus Putin, respunzând la întrebarea corespondentului TASS. ”Suntem conștienți de această responsabilitate”.

”Cred că pentru toți este evident faptul că președintele Biden a luat o decizie responsabilă și, după părerea mea, absolut cuvenită, de prelungire cu cinci ani a Tratatului START-3”, a adăugat el.

Putin a anunțat, de asemenea, că s-a convenit cu partea americană desfășurarea de consultări interdepartamentale sub egida MAE al Rusiei și a Departamentului de Stat privind stabilitatea strategică și controlul armelor. ”Desigur, se ridică întrebarea ce va fi mai departe. Am convenit ca vor începe consultări la nivel interdepartamental sub egida Departamentului de Stat al SUA și a Ministerului de Externe a Rusiei. La nivel de lucru, colegii vor stabili componența delegațiilor și locul unde-și vor desfășura activitatea, dar și periodicitatea acestor întâlniri”, a precizat președintele Rusiei.

Rusia nu desfășoară exerciții militare la granița SUA, cum fac americanii

Rusia nu organizează exerciții militare lângă frontierele Statelor Unite, în timp ce americanii fac acest lucru chiar acum, a declarat președintele Putin, relatează TASS.

”În privința exercițiilor militare: noi organizăm manevre pe teritoriul nostru, la fel cum și Statele Unite organizează, pe teritoriul lor, numeroase exerciții. Dar noi nu desfășurăm manevre cărând tehnică de luptă și efectivul militar la frontierele de stat ale SUA. Din păcate, partenerii noștri americani fac acest lucru chiar acum”, a precizat liderul de la Kremlin.

Putin a respins afirmațiile privind ”imprevizibilitatea” politicii externe a Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins afirmațiile potrivit cărora politica externă a Rusiei ar fi imprevizibilă, arătând că Moscova și Washingtonul pot ajunge la o înțelegere în privința ”regulilor de comportament” din sfera stabilității strategice, a securității cibernetice și a conflictelor regionale.

Liderul de la Kremlin a amintit că, pe neașteptate, Statele Unite s-au retras de câteva ori din acorduri internaționale din domeniul securității și al armamentelor – ABM, INF, Cer Deschis și, de asemenea, au susținut, de fapt, lovitura de stat din Ucraina.

”Și voi considerați că avem un comportament imprevizibil? Nu, eu nu cred așa. După părerea mea, ne comportăm cât se poate de adecvat la amenințările care apar pentru noi și consider că, pentru ca situația să fie cu adevărat stabilă, trebuie să convenim reguli de comportament în toate aceste domenii amintite astăzi de noi: este vorba și despre stabilitatea strategică, și despre securitatea cibernetică, și despre rezolvarea chestiunilor legate de conflictele regionale. Credem că ne putem înțelege în toate aceste privințe”, a spus Putin.

Delegația SUA a întrebat despre ”Radio Libertatea”, dar nu știa de restricțiile impuse în SUA postului TV ”Russia Today”

Președintele american, Joe Biden, a ridicat problema activității pe teritoriul Rusiei a postului ”Radio Libertatea” (recunoscută în Rusia drept agent străin). În același timp, informațiile despre restricții similare introduse pentru mass-media ruse în SUA nu erau cunoscute, se pare, de delegația americană.

«Iată, spre exemplu, președintele Biden a ridicat problema activității postului ”Radio Liberty” în Rusia, declarat de noi agent străin», a spus Putin. ”Am rămas cu impresia că membrii delegației americane nu știau că, înainte de asta, noi avem doar două astfel de mijloace de informare în masă care lucrează pe un teritoriu străin – Russia Today și Sputnik”.

”În același timp, Russia Today îndeplinește toate cerințele organelor de reglementare americane și ale legii; este înregistrat în mod corespunzător și așa mai departe, chiar dacă i se creează suficient de multe probleme cu angajarea de personal și cu operațiunile financiare”, a amintit președintele rus.

Putin a arătat că a avut unele explicații cu Biden pe această chestiune. ”Sper că, în această direcție, vom reuși, prin Ministerul de Externe, să punem la punct activitatea”, a subliniat el.

Rusia și SUA trebuie să colaboreze în Arctica

Rusia și Statele Unite trebuie să ajungă la cooperare în chestiunile ce țin de regiunea Arcticii, a declarat președintele Vladimir Putin.

”Le-am spus colegilor că nu văd nici o îngrijorare (referitoare la acțiunile Federației Ruse în Arctica, n.r. TASS); dimpotrivă, sunt profund convins că putem colabora și trebuie să colaborăm pe această direcție”, a arătat Putin. ”Rusia și Statele Unite sunt unii dintre cei opt membri ai Consiliului Arctic. Rusia deține, anul acesta, președinția Consiliului Arctic”. Mai mult, după cum se știe, între Alaska și Ciukotka trece o strâmtoare; de o parte sunt situate Statele Unite, iar de cealaltă, Rusia. Toate acestea ar trebui să ne determine să ne unim forțele”, este convins președintele rus.

Putin a subliniat că temerile SUA că Rusia s-ar ocupa de militarizarea Regiunii Arctice sunt lipsite de temei. ”Toate aceste preocupări ale părții americane, legate de militarizarea Arcticii, nu au absolut nici un fel de bază. Nu facem nimic deosebit față de cum a fost pe vremea Uniunii Sovietice. Refacem infrastructura învechită, distrusă complet. Infrastructura și militară și cea de frontieră și, ceea ce nu a fost până acum, infrastructura legată de protecția mediului înconjurător”, a spus liderul de la Kremlin. El a adăugat că, de asemenea, Rusia creează în Arctica o bază a Ministerului pentru Situații de Urgență, ceea ce va permite salvarea oamenilor pe mare.

Despre Ruta Mării Nordului

Putin a declarat, de asemenea, că Rusia intenționează să respecte în totalitate toate normele de drept internațional cu privire la Ruta Mării Nordului. ”Am atras atenția partenerilor noștri (americani) asupra faptului că noi, Rusia, intenționăm să respectăm în totalitate aceste norme de drept internațional. Noi nu am încălcat nimic, niciodată; suntem gata să acordăm asistență tututor țărilor și companiilor interesate să dezvolte Ruta Mării Nordului”, a spus șeful statului.

Potrivit precizărilor sale, Convenția privind dreptul mării, ce reglementează Ruta Mării Nordului, descrie regimul juridic al apelor lumii. Șeful statului a arătat că Rusia are dreptul suveran de a nu permite intrarea navelor în apele interne ale Rutei Mării Nordului, dar nu abuzează de acest lucru. ”Statul are obligația de a oferi trecere pașnică prin marea teritorială, inclusiv pentru navele militare. Oare ne opunem? Suntem pentru. În ceea ce privește marea internă, acolo este un regim aparte și nu suntem obligați să acordăm nimic nimănui”, a adăugat Putin.

”Dacă suntem împreună, țările interesate, inclusiv și înainte de toate, statele-membre ale Consiliului Nordic, vom lucra împreună la rezolvarea tuturor acestor chestiuni; acolo sunt probleme care necesită o analiză suplimentară, dar eu, pur și simplu, nu mă îndoiesc că vom găsi toate soluțiile și rezolvările. Nu văd nici o problemă pe care să nu o putem rezolva”, a subliniat Putin.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875126