Hot News
Leonid Sluțki: Discuțiile dintre Putin și Biden pot fi numite un pas spre destindere
17/06
Summit Rusia-SUA: Declarația comună a președinților Putin și Biden
17/06

Kosaciov: Rezultatele întâlnirii de la Geneva oferă speranța încheierii unui nou acord privind armele

Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

Acordul privind desfășurarea de consultări legate de stabilitatea strategică, convenit de președinții Rusiei și al Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, la întâlnirea lor de la Geneva, insuflă speranța că, la expirarea termenului de valabilitate a Tratatului START-3, peste patru ani și jumătate, va fi încheiat, în acest domeniu, un document nou, actualizat, a apreciat vicespeakerul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, citat de agenția TASS.

”Acum, când vor apărea consultările, va apărea și sansa că ceva se va întâmpla peste 4,5 ani. Iar acest ceva va însemna un nou acord care va funcționa, care va asigura acea stabilitate strategică. Este excelent”, a declarat senatorul rus pentru postul de televiziune ”Pervîi kanal”.

El a subliniat că Tratatul START-3, recent prelungit, s-a semnat încă din 2010, iar peste patru ani și jumătate, ”documentul cu siguranță va fi depășit la mulți dintre parametrii lui”. ”Va fi imposibil să-l mai prelungești atât din punctul de vedere al conținutului, cât și juridic, pentru că nu este prevăzută nici o procedură de prelungire repetată”, a explicat politicianul.

De asemenea, parlamentarul a atras atenția asupra faptului că, în ultimul timp au apărut noi tipuri de arme, s-a schimbat situația referitoare la utilizarea lor. ”Există o grămadă de probleme tehnice care trebuie neapărat discutate. Fără discuții, fără consultările convenite astăzi, soarta START-3 este pecetluită”, este convins Kosaciov.

Încrederea între țări

Rezultatele concrete ale întâlnirii de la Genva sunt suficiente pentru a considera summitul ca fiind productiv, iar încrederea între țări ”oarecum restabilită”, a afirmat senatorul.

”Pentru mine, ceea ce s-a spus a fost suficient pentru considera întâlnirea productivă, iar încrederea oarecum restabilită. Pentru că, dacă nu este încredere de sută la sută, de consultări nu este, prin definiție, nevoie. Dar ele s-au dovedit necesare ambelor părți”, a concluzionat politicianul.

El a amintit că, în ajunul întâlnirii, au fost numeroase prognoze sumbre, inclusiv presupuneri legate de posibile provocări, care să nu permită celor doi președinți să se întâlnească, sau că ”toată întâlnirea se va reduce la un ”schimb de amabilități”, adică revendicările acumulate”.

”Cu certitudine ea nu seamănă cu un schimb de revendicări.  Da, s-au rostit, probabil, și de o parte, și de cealaltă, aprecieri neplăcute a stării de lucruri, dar, din câte îmi pot da seama, atenția ambilor participanți s-a concentrat pe aceea că trebuie să ne desprindem de acest nivel foarte jos și să încercăm să schițăm o perspectivă rezonabilă pentru relațiile noastre”, a spus Kosaciov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089