Hot News
Ucraina a început să vorbească despre desfășurarea sistemelor americane de apărare aeriană pe teritoriul țării
14/08
Rusia a admis testarea unui prototip al unui „Poseidon” nuclear peste creasta Lomonosov, în Oceanul Nordic
15/08

Inteligența artificială va ajuta comisiile electorale în septembrie

Rețele neuronale vor ajuta la alegerile care vor avea loc în Rusia în septembrie/ Foto: deeplizard.com

Sistemul de verificare electronică a semnăturilor candidaților folosind o rețea neuronală va fi utilizat în alegerile regionale din această toamnă, a declarat, pentru Kommersant, Anton Lopatin, membru al Comisiei Electorale Centrale. Sistemul nu va înlocui expertiza scrierii de mână, ci le va oferi indicii experților în scrierea de mână și va contribui la simplificarea comparării datelor din listele de subscripție cu Registrul alegătorilor. Potrivit expertului, noua oportunitate tehnologică va reduce povara asupra inspectorilor, îmbunătățind calitatea muncii lor. Mișcarea ”Golos” (”Vocea” – n.r.) pentru protecția drepturilor alegătorilor consideră ideea promițătoare dacă sistemul permite „reducerea atitudinii arbitrare” a experților. Vinerea viitoare, capacitățile sale vor fi demonstrate reprezentanților partidelor politice.

Comisia Electorală Centrală (ȚIK) a găzduit în luna iunie un seminar de instruire pentru partidele politice, în cadrul căruia a fost prezentat un sistem modificat de asistență în procesarea documentelor necesare înregistrării pentru alegeri și un nou sistem de verificare a semnăturii electronice folosind o rețea neuronală. Acest lucru a fost anunțat de către un membru al Comisiei, Evgheni Șevcenko.

Anton Lopatin, membru al Comisiei Electorale Centrale, a clarificat pentru Kommersant, cum este planificat sistemul de verificare electronică a semnăturilor să fie utilizat în următoarele alegeri regionale:

«Acesta este un complex software și hardware ce are interfață cu sistemul automatizat de stat (GAS) „Vybory”, care va funcționa ca asistent al  unui expert în scrierea de mână pentru a verifica datele din listele de subscripție cu Registrul alegătorilor.”

Potrivit domnului Lopatin, sistemul nu este destinat să înlocuiască complet experții în scriere de mână, ci va da doar sugestii. Decizia finală privind înregistrarea unui candidat va fi luată, în continuare, de către Comisie.

O rețea neuronală este un sistem de neuroni artificiali conectați care interacționează între ei (procesoare sau programe care îndeplinesc o singură sarcină). Dacă sunt conectați la o rețea controlată destul de mare, neuronii artificiali, împreună, sunt capabili să îndeplinească sarcini destul de complexe – de exemplu, recunoașterea unui model. Unul dintre principalele avantaje ale rețelelor neuronale este abilitatea de a învăța. Rețelele neuronale sunt una dintre componentele sistemelor de inteligență artificială.

Kommersant a raportat pentru prima dată dezvoltarea unui sistem automat de verificare a semnăturilor în septembrie anul trecut. În decembrie anul trecut, Anton Lopatin a declarat agenției de știri Interfax că sistemul a fost deja testat în două regiuni, dar nu a specificat care anume sunt aceste regiuni.

În listele de subscripție, defecte și falsuri sunt cel mai frecvent motiv pentru refuzul înregistrării unui candidat la alegeri.

Astfel, la Moscova, în 2019, din cauza căsătoriei în listele de subscripție, cunoscuții politicieni de opoziție Ilya Yashin, Dmitri Gudkov, Elena Rusakova, Lyubov Sobol și mulți alții nu au avut voie să participe la alegerile pentru Parlamentul Capitalei. Un total de 57 de candidați au fost respinși. Acest lucru a dus la proteste în masă și la numeroase plângeri adresate Comisiei Electorale a orașului Moscova și Comisiei Electorale Centrale, cerând reverificarea listelor de subscripție. Doar reprezentantul lui Yabloko, Serghei Mitrohin, a reușit să respingă concluziile experților în scrierea de mână prin intermediul instanței.

În continuare, Kommersant arată că, în funcție de nivelul alegerilor, candidații trebuie să colecteze câteva mii de semnături pentru a se înregistra. De exemplu, la Moscova, pentru a se înregistra la alegerile pentru Duma orașului Moscova, un candidat trebuie să strângă aproximativ 5 000 de semnături, iar ca să se înregistreze pentru alegerile pentru Duma de Stat — 15 000 de semnături. Apoi, foile cu semnături sunt predate Comisiei Electorale, unde experții în scrierea de mână implicați  de agențiile de aplicare a legii își efectuează verificarea în termen de zece zile. Candidații a căror participare la alegerile pentru Duma orașului Moscova nu a fost permisă s-au plâns de faptul că procedura de verificare a semnăturilor nu a fost transparentă: candidații înșiși nu aveau voie să participe la ea, iar concluziile experților în scrierea de mână nu au explicat motivele pentru respingerea semnăturilor.

În mai 2020, a fost încheiat un nou acord între ȚIK și Ministerul Afacerilor Interne, iar acum experții sunt obligați să explice motivul respingerii fiecărei semnături: de exemplu, discrepanța dintre numele sau prenumele, seria sau numărul pașaportului semnatarului.

În plus, în 2020, a fost adoptată o lege care le permite candidaților la alegerile regionale să colecteze până la jumătate din semnături online, prin portalul serviciilor publice. În același timp, cerințele pentru semnăturile pe hârtie au fost înăsprite: dacă anterior era necesar să fie identificate 10% din semnături ca fiind defecte pentru ca unui candidat să i se refuze înregistrarea, acum 5% este suficient.

Avocatul Electoral Anton Rudakov observă că noile soluții tehnice vor simplifica activitatea experților în scrierea în mână și vor îmbunătăți calitatea acesteia. El a reamintit că, în 2016, în timpul alegerilor pentru Duma de Stat, atunci când s-au analizat plângerile din partea asociațiilor electorale pentru refuzul înregistrării din cauza  semnăturilor nevalide, experții implicați de către ȚIK au lucrat aproape non-stop, timp de mai multe zile, datorită volumului mare: „este logic că influența factorului uman ar trebui să fie exclusă.” În plus, potrivit acestuia, candidații – atunci când depun semnături pentru a ascunde discordanțe și alte deficiențe – folosesc diverse trucuri: „acestea pot fi diferite modalități de legare și sortare a foilor de semnături. Software-ul le va putea identifica, fără probleme, analizând întreaga matrice prezentată într-o fracțiune de secundă și le oferă operatorului expert, ajutându-l să ia o decizie cu privire la punctele controversate și îndoielnice.”

Grigori Melkonianț, co-președinte al mișcării ”Golos”, consideră ideea verificării electronice a semnăturilor drept promițătoare dacă factorul uman este minimalizat: „trebuie să vedem cât de mult din așa-numite defecte vor fi detectate de program și cum vor fi rezolvate conflictele dintre program și persoană. Dacă este posibil să înregistrați mai mulți candidați și să reduceți arbitrariul din partea specialiștilor care se ocupă de verificarea listelor de subscripție, va fi un bun ajutor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875064