Hot News
Ambasadorul rus a numit „convoaiele nordice” un exemplu al fraternității Rusiei și Marii Britanii
14/08
Ucraina a început să vorbească despre desfășurarea sistemelor americane de apărare aeriană pe teritoriul țării
14/08

Un jurnalist BBC va fi expulzat din Rusia drept represalii la politica Londrei

Foto: Televiziunea belorusă

Viza ei nu a fost prelungită și jurnalista va trebui să părăsească Rusia până pe 31 august. Acesta este răspunsul Moscovei la acțiunile Londrei împotriva presei ruse, a declarat Ministerul de Externe, informează RBK.

Corespondentului BBC în Rusia, Sarah Rainsford (în imagine), nu i s-a prelungit viza și va trebui să părăsească țara după data de expirare. Acest lucru a fost raportat de Bloomberg, făcându-se referire la un angajat al Ministerului Rus de Externe. Potrivit acestuia, viza lui Rainsford este valabilă până la 31 August.

Și postul de televiziune ”Rossiya 24” a relatat că Rainsford va fi obligată să părăsească Rusia.

RBK a trimis o cerere serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe și i-a solicitat și lui Sarah Rainsford să comenteze.

După cum a declarat prezentatorul postului ”Rossiya 24”, un astfel de pas a fost un „răspuns simetric” la măsurile pe care autoritățile britanice le iau împotriva reprezentanților mass-media rusești.

Totodată, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat pe canalul său de pe Telegram că Ministerul de Externe a avertizat Londra, în repetate rânduri, că va lua măsuri ca răspuns la «reala ”hărțuire a vizelor”, de către Londra, asupra corespondentului permanent rus din Marea Britanie”. Ea a mai spus că, recent, reprezentanții BBC au vizitat Ministerul de Externe, unde „li s-a expus totul, în detaliu”.

La începutul săptămânii, la 9 august, Rainsford a participat la „Marea Convorbire” a președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, cu presa și cu oficialii. Jurnalista a menționat că Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni economice împotriva Belarusului, cerând noi alegeri, corecte și eliberarea prizonierilor politici. Ea a întrebat care va fi reacția Minskului la noile măsuri.

”Să mâncați aceste sancțiuni în Marea Britanie cât vreți. Nu am cunoscut această Mare Britanie timp de o mie de ani și nici nu vrem să o cunoaștem. Sunteți acoliții americanilor”, a răspuns Lukașenko într-o manieră emoțională.

Într-un raport din luna martie, referitor la încălcarea drepturilor cetățenilor ruși aflați în  străinătate, Ministerul de Externe a menționat că, în ceea ce privește activitatea presei ruse din Marea Britanie, Londra «păstrează cursul de propagandă deja tradițional, care vizează combaterea „dezinformării rusești”, discreditând acțiunile conducerii ruse și inițiativele politice ale țării noastre».

„Deși nu au existat cazuri evidente de obstrucționare a activităților mass-media rusă în Marea Britanie pe parcursul anului 2020, cu toate acestea, din decembrie 2018, RT a fost implicat în proceduri judiciare cu Biroul de Comunicații – Ofcom (pentru reglementarea mass-media) iar corespondenții agenției de știri RIA Novosti și cei ai posturilor TV ”Pervîi kanal” și ”Rossia 1”, din 2016. Ei nu pot utiliza conturi bancare corporative în Marea Britanie. Există o tendință clară de cenzură publică și atacuri de informare asupra politicienilor britanici și a personalităților publice care cooperează cu reprezentanții mass-media ruse, în special RT„, a declarat Ministerul de Externe.

În decembrie 2020, Londra a impus sancțiuni personale împotriva președintelui Parlamentului Cecen, Magomed Daudov, ministrului adjunct de Interne Apti Alaudinov și fostului șef al poliției orașului cecen Argun, Ayub Kataev, din cauza încălcării drepturilor comunității LGBT din Cecenia.

De asemenea, în aprilie, Marea Britanie a adăugat pe lista sancțiunilor 14 cetățeni ruși, care aveau legătură cu speța Serghei Magnitsky.

La începutul lunii august, Rusia a ripostat și a impus sancțiuni personale împotriva cetățenilor britanici, fără a specifica împotriva cui exact.

Rainsford a venit pentru prima dată în Rusia în 2000, ca producător. În 2002, în timp ce încă nu era corespondent, ea a transmis redacției informații de la locul atacului terorist de la Teatrul ”Dubrovka” din Moscova, în octombrie 2002. De asemenea, a făcut un reportaj în timpul asediului unei școli din Beslan, în 2004.

După ce a lucrat în Rusia, Rainsford a fost corespondent BBC în Spania, Turcia și Cuba.

Ultima oră:

Londra solicită Moscovei să reconsidere decizia de a nu prelungi viza de muncă a jurnalistului britanic, considerând că un astfel de pas este neîntemeiat, a declarat vineri un reprezentant al Ambasadei Marii Britanii în Federația Rusă.

”Aceasta este o altă acțiune nejustificată a autorităților ruse. Le îndemnăm să reconsidere acest pas reacționar împotriva jurnalistului premiat de la BBC. Astfel de acțiuni vor continua doar să exacerbeze situația privitoare la libertatea presei în Rusia”, a declarat serviciul de presă al misiunii diplomatice britanice.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Federația Rusă a avertizat în repetate rânduri despre intenția sa de a lua măsuri din cauza problemelor de viză ale unui corespondent permanent rus din Marea Britanie. Ea a însoțit mesajul cu o trimitere la o declarație a Ministerului de Externe Rus din noiembrie anul trecut și a reamintit că MAE Rus a avertizat, în repetate rânduri, că ”drept răspuns la adevărata batjocură privind vizele, din partea Londrei, la adresa corespondentului permanent rus din Marea Britanie, vor fi luate măsurile corespunzătoare”. Grupul media anglo-saxon nu a reacționat.

 

 

1 Comment

  1. Răspunsul lui Lukașenko a fost sincer și direct! Nu-s de părere că a aparținut unuia emoțional, deoarece președintele Belarusului este o persoană destul de experimentată și călită printre mendrele politicii. Da, britanicii sunt lacheii americanilor și au fost dintotdeauna, colaborând împreună (alături de evreimea din Mossad, bineînțeles) în diverse situații sumbre, obscure, create de administrațiile lor în lumea largă, începând cu revoluții colorate și lovituri de stat până la operațiuni false flag și efectuare de proceduri de „reeducare” prin tortură a deținuților de la Guantanamo!
    Moscova s-a descurcat admirabil cu Sarah Rainsford, care deja s-a grăbit să declare, citez cu aproximație, că „povestea Rusiei a devenit din ce în ce mai dificil de spus, din cauza mediului opresiv”. Individa nu amintește absolut nimic despre persecuția jurnaliștilor ruși din Marea Britanie, în schimb consideră națiunea sub un regim politic asupritor. BBC-ul a mințit grosolan și-n cazul presupusei otrăviri a lui Serghei și a Iuliei Skripal, și-n cazul altei false otrăviri- aceea a lui Aleksandr Litvinenko, și-n cazul distrugătorului HMS Defender. Dacă tot se simte împovărată peste măsură în Federația Rusă, atunci ar fi mai indicat s-o părăsească și să se stabilească în țara care ar face posibilă libertatea decizională în conformitate cu conștiința sa specifică. Câtă vreme doamna în cauză nu posedă nici urmă de sentiment al responsabilității morale față de propria sa conduită, ca om și ca jurnalist, nu Rusia rămâne cea păgubită în ecuația aceasta.
    Occidentalii s-au obișnuit ca Vladimir Putin și națiunea rusă să le tolereze la infinit insultele, care adesea, multe dintre ele, frizează patologicul, calificativele injurioase, lipsa oricăror urme de decență și respect, sancțiunile, minciunile, acuzațiile din sport și cele care se referă la ingerințele în treburile interne ale altor state etc. Ani de zile, începând cu 2014, Rusia a fost ținta tuturor relelor, fără ca vreunul dintre protagoniști să manifeste vreo sfială, produsă de situațiile penibile în care se punea acuzând nefondat, sau regrete.
    Prin urmare, ducă-se!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089