Hot News
Antonov: Acțiunile SUA împotriva ”Nord Stream 2” încalcă dreptul internațional
22/08
MAE Rus, la un an de la incientul cu Navalnîi
22/08

Vizita lui Merkel la Moscova. Analiștii au păreri diferite

20 august 2021. Dialogul Putin-Merkel de la Kremlin/ Foto: mk.ru

Angela Merkel a purtat ultimele sale negocieri cu Vladimir Putin în calitate de cancelar al Germaniei. Pe lângă situația din Ucraina și din Afganistan, liderii au discutat vineri, la Moscova, despre ”Nord Stream 2” și bloggerul Aleksei Navalnîi. Experții consideră că Merkel a ratat o bună oportunitate de a se concentra pe aspetele pozitive ale colaborării bilaterale și de a ajunge la un compromis în problema ucraineană, relatează publicația Vzgliad.

Alexander Rahr: Merkel a irosit posibilitățile acordate de vizită

Politologul german Alexander Rahr a recunoscut că el spera că Merkel va folosit vizita la Moscova pentru a puncta aspectele pozitive ale colaborării dintre Germania și Rusia. ”Am crezut că va încerca să împingă în plan secund conflictele legate de drepturile omului și valorile post-liberale, pentru a dezbate o agendă mult mai importantă pentru Germania și Rusia. Însă, din păcate, eu nu am auzit nimic constructiv din partea lui Merkel. Vizita a ieșit destul de minimalizată”, a apreciat Rahr. L-a surprins faptul că Merkel a vorbit despre Navalnîi mai mult decât despre situația din Afganistan.

”Am sentimentul că a jucat pentru publicul ei din Germania, pentru care important este ca Rusia să fie certată pentru presupusele nerespectări ale drepturilor omului. Dacă Merkel ar fi menținut un ton exclusiv prietenesc, cred că ar fi fost criticată la Berlin pentru asta”, a menționat analistul german.

Potrivit spuselor sale, nemții nu au conștientizat încă faptul că problemele Orientului Mijlociu, atât de legate de criza migrației, trebuie rezolvate împreună cu Rusia. ”La conferința de presă, Putin a încercat să revină asupra acestui subiect. Dar Merkel, oricum, a trecut la tema privind drepturile omului”, a comentat politologul.

”Mai mult, Merkel a dorit să le arate americanilor că își îndeplinește promisiunile în privința înțelegerilor referitoare la tranzitul de gaze prin Ucraina și continuă să apere interesele Kievului în domeniul energiei”, a continuat Rahr. ”Pe ansamblu, această întâlnire m-a dezamăgit”, a concluzionat analistul german.

Andrei Kortunov: Cu Merkel la putere, Rusia a pierdut mai mult decât a câștigat

Directorul general al Consiliului rus pentru afaceri internaționale, Andrei Kortunov, este convins că nu merita să fie așteptat vreun progres istoric de la aceste convorbiri, deoarece cancelarul s-a transformat într-o ”rață șchioapă” odată cu apropiata demisie. ”Merkel a făcut bilanțul activității sale, inclusiv pe direcția rusă, pentru că poziția Berlinului a fost determinantă pentru relațiile Europei cu Moscova”, este de părere Kortunov.

Întrevederea a confirmat încă o dată diferitele puncte de vedere ale Berlinului și Moscovei în problema ucraineană. Expertul și-a exprimat convingerea că, din momentul venirii lui Merkel la putere, în 2005, Rusia a pierdut mai mult decât a câștigat. ”Deși, liderul german nu poate fi învinuit de toate pierderile. Au intervenit și procese obiective. Cum ar fi, spre exemplu, schimbarea de generații la nivelul elitei politice a Germaniei. Dacă rolul țării noastre în unificarea Germaniei și în victoria asupra fascismlui reprezintă, pentru Merkel, parte a propriei experiențe, pentru noua generație a elitei germane este istorie: ei nu cred că Germania datorează ceva Rusiei”, spune Kortunov.

Până la venirea lui Merkel la putere, Germania a fost principalul partener economic al Rusiei, în timp ce, acum, acest rol revine Chinei. Politologul este convins că lui Putin i-a venit mai ușor să lucreze cu precedentul cancelar, Gerhard Schroeder, datorită caracterului lor asemănător.

Cu toate acestea, Berlinul ”continuă să rămâne cel mai apropiat partener al Moscovei în Europa”. Iar noua agendă a relațiilor bilaterale va fi discutată cu succesorul lui Merkel. Pe lângă ”Nord Stream 2”, Ucraina și agenda climatică, Rusia și Germania au perspective de cooperare în domeniul IT, colaborarea transfrontalieră și în chestiuni legate de Siria și Afganistan.

Politologul ucrainean pune accente

În același timp, elita politică ucraineană a încremenit în așteptarea rezultatelor întâlnirii de la Mosova, arată experții. ”După părerea mea, Putin ar fi trebuit să-i spună lui Merkel că, în pofida întregii fezabilități economice, este imposibil să închei un nou contract pentru tranzitul de gaze printr-o țară care numește Rusia ”agresor” și ”ocupant”, a apreciat politologul ucrainean, Mihail Pogrebinski.

El a amintit că Putin și Merkel sunt parteneri vechi, care se înțeleg unul pe celălalt de la jumătatea cuvântului. De aceea, liderul german trebuia să fie conștientă de faptul că, în condițiile actualei atitudini a oficialităților de la Kiev față de Rusia și cu toate legile adoptate de Kiev și despre care Putin a vorbit în repetate rânduri, Ucraina nu trebuie să spere într-un nou contract pentru tranzitul de gaze.

”Dar nu puteau spune acest lucru direct. De aceea, caracterul înțelegerilor la care au ajuns liderii celor două țări va deveni clar după ce Merkel va vizita Kievul și după cum se vor comporta, pe viitor, autoritățile ucrainene în chestiuni principiale pentru Moscova”, a rezumat Pogrebinski.

Dmitri Juravliov: Germania este supărată pe Ucraina

Directorul științific al Institutului pentru probleme regionale din Rusia, doctor în științe politice, Dmitri Juravliov, a declarat, pe de altă parte, că Germania este supărată pe Ucraina din cauza refuzului Kievului de a implementa în totalitate Acordurile de la Minsk.

Analistul a explicat că, deși autoritățile germane – atât cancelarul Angela Merkel, cât și președintele în exercițiu, Frank-Walter Steinmeier – și-au pus întreaga autoritate în acordurile privind Donbassul, nu vor exercita presiune asupra conducerii ucrainene.

”Și sunt destul de supărați că Ucraina nu pune în aplicare ceea ce s-a convenit. Dar, în calitatea ei de aliat strategic al SUA, Germania nu poate și nu vrea să exercite o prea mare presiune asupra Ucrainei. Pentru că este clar că orice dușman al Rusiei este mereu prietenul Americii și, prin urmare, și prieten al Germaniei”, a adăugat Juravliov. Politologul a menționat că nemții vor avea mai mult de suferit din cauza ”piruetelor” ucrainenilor în privința gazelor. El a presupus că Merkel îi va reaminti președintelui ucrainean Volodimir Zelenski necesitatea de a pune în aplicare Acordurile de la Minsk, dar este prea devreme pentru ca autoritățile din Kiev să fie ”prea speriate” de acest lucru.

 

 

 

1 Comment

  1. Spus foarte pe scurt, cancelarul german a avut și are încă impresia clară, că este posibil să certe Rusia atunci când dăunează ordinii europene, dar în același timp să facă afaceri împreună, atunci când servește intereselor interne ale Germaniei. Dovadă că-n politică nu există prietenii sincere și dezinteresate decât arareori, ci NUMAI interese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068