Hot News
Vizita lui Merkel la Moscova. Analiștii au păreri diferite
22/08
Maria Zaharova, despre ”Platforma Crimeea”: Un sabat al vrăjitoarelor
23/08

MAE Rus, la un an de la incientul cu Navalnîi

Sediul principal al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

La 20 august s-a împlinit un an de la momentul spitalizării de urgență, la Omsk, a bloggerului Aleksei Navalnîi – incident ridicat prin eforturile concertate ale unui grup de state occidentale la nivelul de incident internațional, în cadrul căruia, la adresa Rusiei, au fost avansate acuzații nedovedite de utilizare, pe teritoriul ei, a nu se știe ce ”substanță militară otrăvitoare”. În același timp, acțiunile întreprinse în ultimele 12 luni de autoritățile Germaniei și de aliații lor arată clar că împotriva țării noastre a fost pusă în practică o provocare planificată, menită să discrediteze Federația Rusă în ochii comunității internaținoale, să-i afecteze interesele naționale. Această concluzie nepărtinitoare se bazează pe următoarele fapte, se spune în comunicatul pentru presă, emis de Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Încă din primele ore de la izbunirea lui, așa-numitul caz A. Navalnîi a fost literalmente acompaniat de o campanie agresivă a resurselor informaționale occidentale și a celor rusești afiliate acestora, campanie a cărei teză centrală a fost afirmația nefondată despre otrăvirea bloggerului de către serviciile speciale. Chiar și medicii spitalului din Omsk, care i-au salvat viață, au intrat, cu timpul, în vizorul acestei campanii, fiind supuși unor atacuri publice de nestăvilit.

Cheia pentru a înțelege adevărata natură a evenimtelor care au urmat zilei de 20 august 2020 este faptul că autoritățile Germaniei, care au anunțat, la 2 septembrie 2020, fără drept de apel și la cel mai înalt nivel, că statul rus este vinovat de otrăvirea lui Navalnîi «cu o substanță militară otrăvitoare” (și anume renumitul ”Noviciok”, promovat deja în cazul Skripal), nu a prezentat nici până acum comunității internaționale nici un material verificabil sau documente care să dovedească acuzațiile lor obraznice. Berlinul nu face decât să susțină cu nerușinare că respectivele acuzații se bazează pe niște concluzii secretizate ale experților forțelor armate germane (făcute de aceștia cu o operativitate uluitoare), precum și pe presupusa confirmare din partea a unor specialiști, tot militari, din Franța și Suedia, țări aliate Germaniei. Interesant este că în urmă cu numai un an sau doi, aceleași state declarau public că nu dispun de expertiza necesară pentru sintetizarea și detectarea substanțelor din familia ”Noviciok”, în timp ce Statele Unite nu au avut, în general, nevoie de nici o concluzie formală pentru ca, la 26 august 2020, adică înainte ca ”versiunea” cu otrava militară, promovată din timp prin mass-media, să fie ”legalizată” de reprezentanții oficiali ai Germaniei, să introducă sancțiuni, evident pregătite dinainte, împotriva mai multor instituții de cercetare științifică din Rusia, care s-ar fi ocupat, în interpretarea Washingtonului, de ”dezvoltarea armelor chimice și biologice”».

Deosebit de ilustrativ este comportamentul Oficiului Federal al Justiției din Germania, care a lăsat fără răspusuri cât de cât concludente un număr total de opt solicitări din partea Procuraturii Generale a Federației Ruse privind acordarea de asistență juridică internațională în ”cazul Navalnîi”, din care ultima a fost trimisă părții germane la 11 mai 2021. În același timp, răspunsurile oficiale primite de organele de ordine rusești deveneau de fiecare dată tot mai batjocoritoare și mai provocatoare prin tonalitatea lor. S-a creat impresia că Berlinul se fălește jucând cu Moscova un fel de ”ping-pong birocratic”. În contactele bilaterale, reprezentanții MAE german nici măcar nu mai ascund faptul că Berlinul nu are de gând să răspundă pe fond la solicitările menționate mai sus ale Procuraturii Generale a Rusiei – pe motiv că, pentru sine, Germania consideră închis subiectul cu ”otrăvirea” bloggerului rus. Această poziție sincer provocatoare dovedește că Berlinul și aliații lui fie se străduiesc să mușamalizeze povestea tot de ei lansată, în cadrul căreia continuă să se înmulțească întrebări deosebit de incomode pentru ei, fie sunt mulțumiți de efectul politic internațional obținut ca urmare a escaladării acestui subiect, fie au înțeles că promovarea lui în continuare este lipsită de perspective.

Reaua intenție deliberată din ”cazul Navalnîi” față de Rusia iese clar în evidență din ”cooperarea bine coordonată” dintre Secretariatul Tehnic al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OZHO) și diplomația germană, care a dobândit, uneori, trăsături kafkiene. Astfel, reprezentanții Germaniei au refuzat să colaboreze cu partea rusă, în ”cazul Navalnîi”, în cadrul prevederilor în vigoare ale Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice, pe motiv că incidentul cu bloggerul a căpătat caracter internațional și, ca atare, pentru toate chestiunile, Moscova trebuie să se adreseze Secretariatului Tehnic al OZHO. La rândul lui, Directorul General al acestei structuri, F. Arias, a declarat că ”proprietarul” tuturor materialelor legate de incident este Berlinul și că acolo trebuie adresate toate demesurile. Cercul s-a închis.

Mai mult, la solicitarea Guvernului Germaniei, sub pretextul inventat al unor ”riscuri de proliferare”, din raportul Secretariatului Tehnic al OZHO, din 15 octombrie 2020, un document cu acces și așa limitat, privind asistența tehnică acordată Germaniei de organizație în ”cazul Navalnîi”, au fost secretizate toate informațiile substanțiale pe care specialiștii OZHO, precum și militarii germani, le-ar fi descoperit în materialele biologice ale bloggerului. Inconsistența evidentă a argumentelor părții germane de a ascunde, o decizie greu de explicat, formula substanței chimice presupus toxice descoperite a fost suplimentar confirmată de refuzul nemților, motivat în mod similar, de a o transmite părții ruse și pe canale bilaterale de încredere. Pentru că, dacă se presupune că acuzațiile nefondate, formulate de Germania împotriva țării noastre, ar fi justificate, Berlinul se teme că formula renumitului ”Noviciok” va deveni cunoscută Moscovei care, în versiunea germană, tot ea l-a produs. Absurditatea acestei poziții este mai mult decât evidentă. Acțiunile diplomaților germani și a șefilor Secretariatului Tehnic al OZHO în acest caz seamănă – dacă amintim numeroasele neconcordanțe și nepotriviri semnalate în repetate rânduri de MAE Rus în urma rezultatelor comunicării dintre reprezentanții ruși atât cu primii, cât și cu ceilalți – cu încercări disperate și deseori eșuate de a încâlci urmele pentru a ascunde adevărul. Vorbesc de la sine ”regretabilele”, potrivit diplomaților germani, ”greșeli” din proiectul de raport cu privire la ”Implementarea în 2020 a Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice”:  la punctul dedicat asistenței oferite Berlinului de Secretariatul Tehnic al OZHO în cazul ”A. Navalnîi” s-a consemnat că solicitarea părții germane de a trimite experți OZHO în capitala germană a fost transmisă Organizației încă din 20 august 2020, adică în ziua internării de urgență, la Omsk, a bloggerului și înainte ca militarii germani să analizeze problele prelevate de la acesta. O scăpare freudiană?

La fel de nefericit a ieșit în evidență și Secretariatul Tehnic al OZHO (clar nu fără ”povețe” din afară), care, în corespondența oficială, a încurcat în mod deschis solicitarea țării noastre adresată Organizației de a acorda asistență tehnică cu scopul finalizării verificării prealabile efectuate de Ministerul de Interne al Rusiei a cauzelor spitalizării de urgență a lui A. Navalnîi, ceea ce, conform legislației ruse, reprezintă o condiție obligatorie pentru eventuala deschidere a unui dosar penal pentru presupusa otrăvire a bloggerului. Tergiversând cu bună știință trimiterea specialiștilor săi în Rusia, Secretariatul Tehnic al OZHO a început să prezinte Moscovei propriile lui cerințe (ceea ce nu a făcut în alte cazuri cu solicitări venite din Marea Britanie sau din aceeași Germanie). Drept urmare, am fost nevoiți să constatăm refuzul categoric al conducerii Secretariatului Tehnic de a colabora în cadrul modalităților propuse de noi, absolut transparente și pe înțelesul tuturor.

În același timp, tocmai o analiză comună efectuată de experții ruși și de experții OZHO a probelor biologice deja existente ale lui A. Navalnîi la baza Laboratorului din Sank-Petersburg a Agenției Federale de Medicină și Biologie, licențiat de OZHO, ar fi permis clarificarea principalelor întrebări: unde, când și în ce circumstanțe a apărut în materialele biologice ale bloggerului substanța chimică despre care se presupune că ar fi fost depistată, în afara Rusiei, și care, conform raportului Secretariatului Tehnic al OZHO, ar fi avut caracteristici structurale similare cu substanțele chimice toxice adăugate în 2019, la inițiativa Rusiei, SUA, Canadei și Olandei, la Anexa privind substanțele chimice a Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice.

Medicii din Omsk nu au găsit în organismul lui A. Navalnîi urme ale unor astfel de substanțe. Prin urmare, se impunea de la sine clarificarea întrebărilor mai sus menționate, inclusiv pentru a se asigura că urmele unor substanțe chimice, pe care militarii din Germania, Franța și Suedia s-au grăbit să le declare ca fiind din familia ”Noviciok”, nu au apărut în organismul bloggerului sau în probele lui biologice în timpul călătoriei cu avionul în Germania sau chiar la sosirea la Berlin. Mai ales că, în acel avion, care a decolat nemaipomenit de operativ și a aterizat la Omsk în noaptea de 20 spre 21 august 2021, s-au aflat un oarecare cetățean german, a cărui îndeletnicire este și acum, nu se știe de ce, minuțios ascunsă de partea germană, precum și proaspăta cetățeană a Marii Britanii M.K. Pevcih, cu legături în serviciile speciale britanice, a cărui prezență la bordul avionului rămâne și acum, din motive necunoscute, neconfirmată de autoritățile Germaniei, în pofida propriei ei declarații din interviu acordat la 18 septembrie 2020 serviciului în limbă rusă a agenției BBC.

În paralel, o serie de țări occidentale, în mod direct sau prin intermediul resurselor informaționale și a mass-media sistemice controlate de ele, construiesc în mod consecvent din A. Navalnîi și anturajul lui imaginea unui centru organizat al mișcării de protest democratic în Rusia. Comentariile publice de rigoare apar în mod regulat de la guvernele și ministerele de Externe ale anumitor țări NATO, ale căror birouri de presă preiau cu rapiditate scurgerile de informații organizate de ”echipa” bloggerului, din dorința de a menține, cu asemenea susținere prin orice mijloace, persoana acestuia pe agenda de știri în Federația Rusă și în străinătate, cu scopul ingerinței în treburile interne ale țării noastre, inclusiv pentru a influența campania electorală a alegerilor pentru deputații Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Rusie, din 17-19 septembrie 2021. Berlinul și aliații lui nu ratează nici o ocazie de a folosi scandalul legat de Navalnîi, artificial creat cu aportul lor direct, drept pretext pentru a lansa, în cadrul strategiei de descurajare complexă a țării noastre, noi atacuri asupra noastră pe platformele diferitelor organizații internaționale, atacuri mascate sub forma unor ”îngrijorări privind drepturile omului”. De altfel, acestea sunt și scopurile în numele cărora a fost pus în scenă ”cazul A. Navalnîi”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053