Hot News
MAE Rus, la un an de la incientul cu Navalnîi
22/08
Lansarea stației ”Luna-25”, amânată pentru mai 2022
23/08

Maria Zaharova, despre ”Platforma Crimeea”: Un sabat al vrăjitoarelor

Purtătoarea de cuvânt a MAE Rus, Maria Zaharova/ Foto: MAE Rus

În ajunul summitului ”Platforma Crimeea” organizat de Kiev la data de 23 august, purtătoarea de cuvânt a MAE Rus, Maria Zaharova, a declarat pentru Gazeta.Ru despre atitudinea Moscovei față de acest eveniment, despre natura politicii ucrainene față de Peninsulă, ipocrizia participanților la summit și posibila reacție a Rusiei la acest eveniment.

Gazeta.Ru: – Maria Vladimirovna, cum apreciați nivelul de reprezentare a participanților la summit-ul ”Platforma Crimeea”? Din punctul de vedere al Moscovei – a reușit Kievul să adune oaspeți serioși? 

Maria Zaharova: – Să începem cu modul în care evaluăm evenimentul în sine. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a descris, deja, succint și extrem de concret – acesta este un sabat al vrăjitoarelor. Mi se pare că aceasta este definiția cea mai potrivită, deoarece evenimentul nu are alt scop decât să creeze un sentiment de implicare a Kievului în agenda Crimeii, dar, în același timp, să o facă fără a atinge realitatea cât mai mult posibil și într-o direcție negativă pentru Rusia. De fapt, este tot ceea ce înseamnă acest summit.

Prin urmare, este inutil să supunem acest eveniment unei analize serioase și aprofundate. Toată lumea îi cunoaște și înțelege adevăratele cauze și motive.

Politica națională a Ucrainei față de Crimeea, atât înainte de 2014, cât și după, este o lipsă absolută de dorință  de a auzi și de a asculta oamenii. La fel ca înainte de 2014, crimeenii nu erau auziți la Kiev , așa că, după reunificarea Crimeii cu Rusia, nu vor nici să-i audă și, în principiu, nici să le dea cuvântul atunci când vine vorba de ei.

Ce este cel mai interesant lucru: la toate evenimentele legate de tema Crimeii, pe care le organizează regimul de la Kiev, el nu numai că nu-i invită pe reprezentanții Crimeii, ci face tot posibilul pentru a-i împiedica să ajungă acolo. Iar cu ”Platforma Crimeea” situația este exact aceeași.

Iată maximul pentru care autoritățile ucrainene sunt gata: să invite sau chiar să-i facă vorbitori cheie pe oamenii care au fost, cândva – de exemplu, în timpul Uniunii Sovietice – legați de Crimeea, dar nici acum și nici în ultimele decenii nu se află și nu s-au aflat acolo. Ei nu participă nici la viața publică, nici la viața politică a Peninsulei și, în general, nu sunt în nici un fel legați de viața actuală a Peninsulei. 

Iar acei adevarați activiști și jurnaliști, și politicieni, și oameni publici care trăiesc și creează în mod real o Crimee modernă nu numai că nu sunt invitați, ci, dimpotriva, regimul de la Kiev face totul pentru ca aceștia să nu aibă posibilitatea de a-și exprima poziția pe platformele internaționale. 

Am văzut acest lucru la evenimente majore, care, de exemplu, s-au desfășurat la ONU. Reprezentanții Ucrainei fac tot posibilul pentru a împiedica crimeenii să vorbească în direct. Aceeași abordare se manifestă în multe locuri.

– Reiese că această abordare a Ucrainei este susținută de multe state: la summit-ul ”Platformei Crimeea”, 14 țări vor fi reprezentate la nivelul președinților și șefilor de guvern…

Maria Zaharova: – Este foarte revelator. Am remarcat în repetate rânduri abordarea politizată a Occidentului colectiv asupra temei ucrainene. Și din nou, mi se pare, aceasta este încă o dovadă a faptului că întreaga poveste cu această adunare nu va avea nimic comun nici cu realitatea, nici cu realitatea Crimeii de astăzi. Și nici măcar cu analiza, într-o perspectivă istorică, a ceea ce s-a întâmplat în 2014: premize, fapte și rezultate.

Totul va fi axat pe o componentă informațional-politică. La urma urmei, acestea sunt aceleași țări occidentale care nu vor, de asemenea, să știe nimic despre Crimeea de astăzi, în același mod. Aceștia iau o poziție de principiu cu privire la propria lor lipsă de acolo: ele nu vizitează peninsula, nu vor să intre în contact direct cu locuitorii ei. Mai mult, ele nu permit nici turiștilor, nici jurnaliștilor, nici  oamenilor lor de afaceri să interacționeze cu aceste regiuni ale Rusiei – Crimeea și Sevastopolul. De fapt, la fel, nu i-au lăsat pe crimeenii să intre în țările lor, refuzându-le vizele UE. Poate că au decis să pedepsească cetățenii în acest fel pentru libera lor exprimare a voinței.

Cum va comunica Rusia cu participanții direcți la acest summit? Cu președinții statelor baltice, cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, cu care avem contacte adesea?

Maria Zaharova: – Toți participanții ne cunosc poziția. Au primit invitații repetate din partea rusă, pentru a vedea Crimeea cu ochii lor și pentru a-și forma propria impresie directă, imparțială. 

În loc de participarea la o oarecare ”platformă” care nu are legătură cu agenda Crimeii, s-ar putea folosi acest timp pentru a vizita Peninsula și a face cunoaștință cu toate aspectele vieții acesteia: și cu probleme, și cu dificultăți, și cu realizări și victorii. Și, în principiu, cu ceea ce s-a întâmplat în aceste subiecte ale Federației Ruse în ultimii 7 ani.

 Nici măcar nu vorbesc despre faptul că, în acest răstimp, ar fi posibil să se studieze, în cele din urmă, acele schimbări din legislația rusă care i-au oferit Crimeii diversitatea culturală, lingvistică și religioasă. Ar fi totuși posibil să fie analizate bazele legale pentru exprimarea voinței crimeenilor și să nu se intre în mantre, pe care autoritățile ucrainene le repetă și ieri, și astăzi.

Dar cel mai important lucru: în loc să meargă la Kiev pentru a participa la ”Platforma Crimeea”, ar fi mult mai eficient să meargă direct în Crimeea. Cum vor explica cetățenilor lor de ce, vorbind despre Crimeea și aflându-se lângă ea, lăsând deoparte o mulțime de afaceri de stat, nu au intrat în Peninsulă, nu s-au uitat, nu și-au format propria impresie, nu au comunicat cu crimeenii?

Sarcina asta, mi se pare, le va fi dificilă. Pentru că aceasta este principala întrebare care apare: dacă vorbiți despre Crimeea, de ce nu ați fost niciodată acolo?

Nu au găsit oportun să-și trimită acolo nici măcar ambasadorii acreditați în Rusia sau cel puțin reprezentanți ai ambasadelor. Ei blochează în mod deliberat și părtinitor orice contact, sub orice pretext. Cu toate acestea, ei declară că nu sunt indiferenți la tema Crimeii. Aceasta este ipocrizie. Iar, având în vedere că aceleași țări impun, pe tema Crimeii, sancțiuni ilegitime asupra vieții oamenilor, această ipocrizie este, în plus, și una criminală. 

Și în ciuda acestui comportament, vom continua dialogul cu participanții la summit? Sau va mai exista un fel de reacție: sancțiuni personale, convocarea ambasadorilor anumitor state?

Maria Zaharova: – Desigur, Rusia va consemna poziția acestor țări și state și va trage concluziile corespunzătoare.

Dar Ministerul Afacerilor Externe nu are vreun plan de a crea o platformă alternativă ”Platformei Crimeea”, în cadrul căreia Moscova să apere drepturile crimeenilor?

Maria Zaharova: – Pentru aceasta există chiar Crimeea! Trebuie doar să vii acolo. Iată-o! Este o adevărată platformă pentru dialog. Mai mult, acolo sunt organizate conferințe și tot felul de evenimente. Adevărata și nu falsa ”Platformă Crimeea” se află în Crimeea!

Pentru a înțelege ce și cum trăiește Crimeea, trebuie doar să veniți acolo, în loc să te prefaci că tema Crimeii este importantă și te duci în locuri care nu au nimic de-a face cu Crimeea!

 

1 Comment

  1. Din păcate, infractorul Cîțu e prezent la sabat!!! Și nu numai el.

    Lăsând la o parte faptul că e sfertodoct – abia fiind în stare să obțină o diplomă universitară de pe la americani și aceea prin intermediul proptelelor de la CIA și MI6, tovarășul premier atribuindu-și inclusiv titlul de doctor, ‘mnealui însă figurând doar cu efectuarea anilor de master fără susținerea tezei de disertație – mă întreb cine l-a trimis și l-a autorizat să ajungă la summit? Nu cumva stăpânii săi occidentali? Că doar serviciile de informații ale „partenerilor” n-au nevoie (în atingerea scopurilor) de persoane extrem de deștepte (isteții nu pot fi manipulați), ci de indivizi retardați, vicioși, depravați și corupți, dar foarte buni executanți. Că România, în urma unui asemenea demers și-a unei prezențe acolo unde nu îi fierbe oala, va avea cu siguranță de suferit, că relațiile româno-ruse vor deveni și mai încordate, că suntem iresponsabili și colecționari de gafe, de inepții diplomatice și de pariuri păgubitoare pe cai morți pentru națiune, toate acestea au o infimă greutate în balanța clasei politice slugarnice de la București, câtă vreme primesc ordin de la „partener” să presteze împotriva Rusiei. De fapt, majoritatea statelor ce-au fost prezente la reuniune sunt rusofobe la extrem. Parcă au fost selectate… Sincer vorbind, nu știu în ce măsură proștii noștri simt ură față de națiunea rusă, am impresia că n-au absolut nimic de împărțit vis-a-vis de asemenea manifestare, ci doar duc la îndeplinire dispozițiile americane. Fiindcă sunt prea ignoranți și prea repetenți și prea de condiție socială și morală modestă, ca să fi pus mâna pe-o carte de istorie (sau orice altceva decât istorie) în toată viața lor, să se fi luminat la minte și să-și fi obținut posturile și să-și fi ocupat funcțiile actuale în urma valorii și destoiniciei lor. Cât despre inteligență nativă, în cazul lor, nici nu poate fi vorba!!! Sunt convinsă, că administrația de la Kremlin îi știe de idioți și nu-și bate capul! Dar, conform uzanțelor, trebuie să ia atitudine și bine face! Guvernanții români sunt total lipsiți de conținut în luarea deciziilor și-n întreprinderea acțiunilor, dar culmea este că NU ei vor avea de pierdut de pe urma prostiei și obedienței nemărginite, ci noi, cei rămași pe plaiurile mioritice, care nu ne-am luat lumea-n cap și n-am părăsit această țară.

    Pe lângă incompetentul Cîțu, participanți la „Platforma Crimeea, mai sunt și celelalte 2 nulități: Aurescu și Geoană, ultimul în calitate de secretar general adjunct al NATO. E de noaptea minții!!! NATO a ajuns să sprijine întâlniri cu particularități revizioniste!!! Mă întreb și eu, așa… retoric, de ce nu s-au oferit papagalii din România să aibă consultări cu Rada ucraineană și cu Zelenski pentru îndeplinirea acordurilor de la Minsk??? Trecând la asemenea acțiuni, ar fi demonstrat că mai sunt capabili să folosească filtrul gândirii, că ar fi avut capacitatea să se opună dispozițiilor „aliaților” psihopați de peste ocean, că România ar fi dus o politică independentă față de liniile trasate de către SUA și UE. Cred că și noi, cetățenii de rând, am fi dus-o mai bine cu asemenea reprezentanți, inclusiv din punct de vedere economic.

    Ieri s-au împlinit 82 de ani de la fatidicul pact Ribbentrop-Molotov, prin care țara noastră pierdea – în favoarea Ucrainei și NU a Rusiei așa cum susțin rusofobii incapabili de cunoaștere a unor momente istorice elementare – Insula Șerpilor, Sudul Basarabiei, Ținutul Hotin, Ținutul Herța și Maramureșul de peste Tisa, iar cozile de topor autohtone, în loc să acționeze în vederea recuperării acestora, sau măcar în scopul îmbunătățirii vieții etnicilor români dintre granițele ucrainene, caută să se implice alături de naziștii ucraineni în relații conflictuale cu Federația Rusă pe tema Crimeii care a aparținut Rusiei dintotdeauna.

    Din nefericire, câtă vreme ne conduc aserviți ai intereselor occidentale și nu ai celor naționale, nu vom putea dezvolta o diplomație cordială, activă și înțeleaptă cu nimeni de pe planeta asta, nu vom fi în stare să ne armonizăm relațiile cu Rusia de maniera încât să putem să ne reorientăm prioritățile, pentru ca acestea să coincidă cu interesele comune și de durată dintre cele două țări.

    Da, foarte corect s-a exprimat Maria Zaharova: întâlnirea politică reprezintă doar o adunare nocturnă, unde infernul sabatul adună!!!

    Iar dacă-l privim pe Cîțu – my precious, Gollum – 🙂 chiar nu ne poziționăm prea departe de lumea legendarului pământ de mijloc al lui Tolkien din Stăpânul Inelelor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875060