Hot News
Grușko: Rusia consideră că viitorul raport al ODIHR/OSCE privind alegerile pentru Duma de Stat are valoare zero
25/08
Lavrov: Se discută posibilitatea fabricării vaccinului ”Sputnik V” în Ungaria
25/08

Comisia Europeană a evaluat probabilitatea aderării Ucrainei la UE

Foto: Izvestia

Vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovkis, a anunțat că în următorii trei ani este puțin probabil ca Ucraina să devină membru al Uniunii Europene, relatează cotidianul ”Izvestia”.

”Eu așa gândesc; că, ținând cont de situația politică din UE, de modul în care decurg problemele legate de extindere, cred că, din păcate, acest lucru (primirea Ucrainei în UE) este puțin probabil în următorii ani”, a spus el într-un interviu acordat agenției RBK-Ukraina.

Dombrovkis a precizat că, din partea UE, Comisia Europeană sprijină activitatea Ucrainei pentru o integrare mai strânsă în Uniune. În același timp, potrivit spuselor sale, aderarea țării la UE este, în primul rând, o chestiune politică. Și care, după cum a subliniat comisarul european, trebuie să fie susținută în unanimitate de toate țările membre UE.

”Și, deja, în cadrul acestui proces de negociere, apare foaia de parcurs”, a menționat Dombrovkis.

În același timp, vicepreședintele Comisiei Europene a adăugat că în interiorul UE nu există un consens în privința extinderii Uniunii.

”Acum nu există un consens în privința extinderii pe mai departe a UE. Acest lucru vizează nu doar Ucraina, dar și alte țări, care manifestă interes pentru aderarea la UE. În momentul de față chiar nu există un astfel de consens. Sunt în derulare negocieri cu statele cu care a fost deja lansat procesul, în urmă cu mulți ani”, a subliniat Dombrovkis.

”Izvestia” amenintește o declarație a senatorului rus Aleksei Pușkov, care a afirmat, la 11 august, că Uniunea Europeană nu are sub nici o formă nevoie de Ucraina. Potrivit aprecierilor sale, Ucraina este cea mai săracă țară din UE, o țară haotică, ce și-a pierdut aproape tot potențialul economic, construit în perioada sovietică.

Iar la începutul lunii, la 4 august, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov, declara că probabilitatea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană este într-atât de mică, încât acel moment ”nu ne mai prinde pe noi în viață”. Potrivit spuselor sale, problema aderării țării la UE este mult prea ipotetică.

Anterior, însă, la 1 iunie, în cadrul biroului președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost creată o subunitate structurală de integrare a țării în UE și NATO. Una dintre obiectivele primordiale va deveni coordonarea colaborării cu vicepremierul pe probleme de integrare europeană și euroatlantică și cu Rada Supremă.

La 18 martie, Zelenski a evaluat șansele aderării la UE. El sublinia, atunci, că statutul de membru al UE este, pentru Ucraina, un vis strategic realizabil. Asta în condițiile în care, la 3 martie, UE anunța că intenționează să revizuiască, în cursul anului 2021, condițiile Acordului de asociere cu Ucraina, semnat în 2014 și intrat în vigoare în 2016. În virtutea acestui acord, producătorii ucraineni au primit acces la piața europeană, dar ei pot vinde fără  taxe doar 36 tipuri de produse, în cantitate redusă. Epuizând cotele prescrise, Ucraina rămâne fără condiții preferențiale. În același timp, Ucraina a renunțat la statutul său de nealiniat și și-a fixat, ca obiective de politica externă – aderarea la UE și NATO, în Legea Fundamentală.

 

1 Comment

  1. Ucraina nu va intra niciodată în UE și nici în NATO. Degeaba încearcă marea cu degetul. O dovadă proaspătă în acest sens este oferită chiar de absența lui Emmanuel Macron și a Angelei Merkel de la caricatura de întâlnire organizată de Zelenski denumită „Platforma Crimeea”. Nici Franța și nici Germania nu au curajul să se poziționeze împotriva Rusiei. Motivele… nu sunt greu de dedus!!!

    O analiză clară și obiectivă găsim aici:
    https://ro.sputnik.md/20210823/sclavia-politica-si-a-creditelor-ce-i-a-adus-ucrainei-asocierea-cu-ue-44164475.html

    Ceea ce nu pricepe Ucraina este că între globalizarea impusă de niște criminali imperialiști și „comunismul” social al Chinei, spre exemplu, multe națiuni și popoare îl vor prefera pe ultimul, dacă nu vor avea altceva mai bun de ales. Dar, ca și-n cazul românilor, ucrainenii vor plăti scump – prin copiii lor – atracția și simpatia față de democrația occidentală în care nu există creată o unitate politică și morală a societății, democratismul burghez sau capitalist reprezentând cu totul și cu totul altceva decât cel socialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875213