Hot News
Număr record de infracțiuni de corupție din ultimii opt ani
03/09
Lavrov: Când un stat are suveranitate, el câștigă pe arena internațională
03/09

”Înțelegerea noii realități”: Ce se discută la Forumul Economic de Est în 2021

Foto: RIA Novosti

În perioada 2-4 septembrie, la Vladivostok, se desfășoară Forumul Economic de Est (VEF). Pe platformele de lucru ale evenimentului sunt prezenți circa 4000 de invitați și delegați, inclusiv antrenprenori, politicieni, experți și reprezentanți ai mass media din Rusia și din străinătate. În cadrul programului de lucru ale VEF-2021 se discut căile de depășire a urmărilor economice și sociale ale pandemiei. În plus, în centrul atenției se află probleme legate de atractivitatea Orientului Îndepărtat al Rusiei, de relansarea mediului de afaceri mic și mijlociu, precum și digitalizarea. RT a stat de vorbă cu câțiva dintre participanții la forum și a aflat la ce trebuie să ne așteptăm de la VEF în acest an.

Este pentru a șasea oară când VEF se desfășoară pe teritoriul campusului Universității Federale a Orientului Îndepărtat, pe Insula Russkii. Pe lângă oaspeții din Rusia, la ediția de anul acesta al evenimentului participă reprezentanți ai Chinei, Japoniei, Coreei de Sud, Franței, Statelor Unite și ai altor țări. Potrivit estimărilor organizatorilor, la forum au venit aproximativ 4000 de delegați.

Anul acesta, numărul participanților la secțiunea de afaceri a fost redus la jumătate comparativ cu 2019. După cum a explicat vicepremierul Rusiei, reprezentantul plenipotențiar al președintelui pentru Districtul Federal al Orientului Îndepărtat, Iuri Trutnev, acest lucru s-a impus pentru a fi asigurate măsurile de securitate în deloc simpla situație epidemică.

”Misiunea noastră nu este, astăzi, de a stabili recoduri de participare. Misiunea este de a invita cei mai importanți oameni de care depinde, în mare parte, dezvoltarea Orientului Îndepărtat”, a subliniat Trutnev.

În cadrul programului de afaceri al VEF sunt planificate peste 900 de activități. Principala temă a agendei – ”Noile oportunități ale Orientului Îndepărtat într-o lume în schimbare”.

Clădirea principală a Universității Federale a Orientului Îndepărtat de pe insula Russkii, în ajunul deschiderii Forumului Economic de Est/ Foto: RIA Novosti

Prin tradiție, forumul reunește antreprenori, politicieni, experți, precum și reprezentanți ai mass media ruși și străini, altături de cei ai organizaților civice, cu scopul de a dezbate cele mai actuale chestiuni ale agendei  regionale și internaționale. Un aspect abordat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în mesajul său adresat oaspeților și participanților la VEF.

”Trebuie să trasăm formele și mecanismele optime de cooperare, menite să conducă la îmbunătățirea climatului investițional, la dezvoltarea infrastructurilor de transport, energetică, industrială și turistică, precum și la asigurarea unui nivel ridicat de securitate ecologică. Și sunt convins că o atenție deosebită va fi acordată problemelor legate de depășirea urmărilor economice și sociale ale pandemiei de coronavirus”, a spus Putin.

În primul rând, reprezentanții mediului de afaceri și ai puterii vor încerca să stabilească noile direcții de dezvoltare a economiei globale după criză și, de asemenea, vor analiza părțile slabe ale comerțului mondial scoase în evidență de pandemie, a declarat pentru RT Timofei Bordaciov, directorul de program al Clubului ”Valdai”.

”Una dintre sarcinile cheie ale platformei de afaceri pentru anul în curs o constituie înțelegerea noii realități, în care pandemia a atras lumea. În special, care trebuie să fie traseul Rusiei pentru reîînoirea legăturilor cu Estul și cu Asia. Mai mult, antreprenorii trebuie să adapteze modelele care au funcționat cu succes până la pandemie, pentru a atrage un auditoriu nou în condițiile în care încă mai sunt parțial închise granițele”, a spus Bordaciov.

În plus, se intenționează ca, în cadrul VEF-2021, o atenția deosebite să fie acordată creșterii nivelului de atractivitate a Orientului Îndepărtat din punctul de vedere al investițiilor, a declarat unul dintre tradiționalii participanți la forum, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Rusiei, Serghei Kotîrin. Potrivit spuselor sale, antreprenorii regionali trebuie să discute mai activ cu partenerii lor despre inovațiile și instrumentele ce permit adâncirea legăturilor comerciale.

”De exemplu, noi așteptăm ca la VEF-2021 să fie anunțați parametrii concreți ai regimului zonei vamale libere de pe Insulele Kurile. Se dorește ca, acolo, investitorii să fie complet scutiți, pe termen lung, de orice taxe, să fie reduse contribuțiile asigurărilor sociale până la 7,6% și alte facilități. Consider că introducerea unor regimuri fiscale speciale va atrage investitori străini, în primul rând din țările Asiei”, a subliniat Katîrin.

În condițiile pandemiei, o parte dintre oaspeții străini la VEF-2021 iau parte la ședințe în format online. În plus, anul acesta sunt organizate peste hotare  studiourile separate ale forumului, care lucrează în regim interactiv de teleconferințe – la Seul, Shanghai și Tokyo.

”Important este ca la VEF-2021 să prezentăm posibilitățile Rusiei pe piețele externe. Țara noastră întreține relațiile comerciale active cu statele Orientului Îndepărtat. Concomitent se extinde spectrul produselor exportate, se dezvoltă antreprenoriatul inovator, sunt promovate realizările inovatoare autohtone pe piețele străine. Nu trebuie să credeți că Rusia trimite peste hotare doar lemm și petrol. Nu este nici pe departe așa”, a adăugat Serghei Katîrin.

”Să analizăm lecțiile pandemiei”

Un eveniment central al VEF va fi ședința plenară din 3 septembrie, la care se așteaptă să vorbească Vladimir Putin. În regim de videoconferință vor lua, de asemenea, cuvântul, șefii Kahastanului și Mongoliei. În plus, sunt așteptate mesajele video ale liderilor Chinei, Indiei, Thailandei și Argentinei, potrivit precizărilor secretarului de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

În cadrul forumului este dezbătută, în egală măsură, tema relansării întreprinderilor mici și mijlocii. Potrivit președintelui organizației naționale a întreprinderilor mici și mijlocii ”Sprijinul Rusiei”, Aleksandr Kalinin, în timpul pandemiei întreprinderile de mici dimensiuni au fost cele care au avut cel mai mult de suferit din cauza restricțiilor de carantină, iar acum au nevoie de susținere.

”Mediul de afaceri s-a trezit într-o situație complicată, nu a reușit să se refacă repede cu propriile resurse și cu sprijin din partea statului. De data aceasta, la forum vor fi activ reprezentate toate cele 11 regiuni ale Orientului Îndepărtat din Rusia. După părerea mea, este o oportunitate excelentă pentru întreprinzători să analizeze lecțiile pandemiei și să elaboreze noi căi de dezvoltare a IMM-urilor, atât în interiorul țării, cât și pe piețele internaționale”, a subliniat Kalinin.

În plus, oaspeții VEF vor aborda chestiunea digitalizării economiei ruse, a anunțat, pe de altă parte, vicepreședintele Consiliului de Administrației al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, Tigran Sarkisian.

”Este vorba nu doar despre regiunea Orientului Îndepărat a Rusiei, dar și despre țările EAES. Astăzi, digitalizarea vizează, practic, toate domeniile forumului – finanțe, transport, logistică, tehnologie, știință și inovații. Este aspectul care, astăzi, a devenit deja veriga de legătură a intereselor atât ale investitorilor, cât și ale statelor și instituțiilor publice”, a subliniat Sarkisian.

Forumul Economic de Est s-a desfășurat pentru prima dată în 2015 din dispoziția lui Vladimir Putin. Lucrările se desfășoară sub forma unor sesiuni, mese rotunde, dezbateri televizate, mic dejunuri de afaceri și dialoguri de business.

La ediția din 2019 a VEF, au fost semnate 270 de acorduri în valoare de 3,4 trilioane de ruble. Atunci, forumul a găzduit peste 100 de evenimente, la care au fost  prezenți peste 8500 de delegați din 65 de țări. În 2020, VEF a fost anulat din cauza situației epidemiologice din Rusia și din lume.

 

 

1 Comment

  1. Foarte interesant demers! Practic, Rusia oferă țărilor din Eurasia o alternativă – un dialog civilizațional și proiecte economico-politice suverane, conlucrând astfel în beneficiul comun al continentului. Această abordare mă-ndeamnă să cred, că Forumul Economic Estic poate deveni o platformă semnificativă pentru stabilizarea economiei mondiale și pentru depășirea situației catastrofale din sectorul financiar. Prin restabilirea legăturilor economice care au fost întrerupte de la începutul pandemiei, acesta are potențialul de a promova dezvoltarea afacerilor globale. Or, este extrem de important ca acest impuls să provină din partea unui stat, care a declarat construirea unei lumi multipolare drept prioritate a politicii sale externe.

    Cu alte cuvinte, dacă globaliștii încearcă să profite de pandemie pentru a reseta (The Great Reset) economia mondială așa cum doresc, atunci susținătorii multipolarității civilizaționale își prezintă proiectele, proiecte situate în afara paradigmei globaliste occidentale.

    Mai observ că în pofida prezenței unor elemente de stânga și liberale (accentul disproporționat pe „ecologie”- o dovadă a integrării afacerilor unei părți a elitei rusești în mediul globalist), Forumul Economic de Est poate deveni una dintre alternativele la platformele globaliste, cum ar fi Forumul Economic Mondial, promovând în mod activ temele suveranității, inclusiv gestionarea noilor tehnologii în cadrul paradigmei stat-națiune.

    Faptul că această întrunire extrem de importantă se desfășoară pe fundalul prăbușirii vechii ordini mondiale occidentale, subliniază o nouă perspectivă în construcția unei lumi post-occidentale, de unde trag concluzia că SUA, UE și Marea Britanie pierd în lume nu numai hegemonia politică dar și pe cea economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079