Hot News
”Înțelegerea noii realități”: Ce se discută la Forumul Economic de Est în 2021
03/09
Putin a promis reduceri fiscale fără precedent, în Insulele Kurile
03/09

Lavrov: Când un stat are suveranitate, el câștigă pe arena internațională

Foto: TASS

Din discursul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov (în imagine), și răspunsurile sale la întrebări în cadrul întâlnirii cu membrii Consiliului Prezidențial pentru Relații Interetnice (Moscova, 31 august 2021). Tezele principale.

  • Rusia este o țară multinațională, multiconfesională, cu o tradiție seculară de conviețuire a diferitelor grupuri etnice, culturi, religii. Tratăm cu grijă tradițiile acelor popoare care au venit aici nu de undeva, de pe altă planetă, ci își au aici rădăcinile lor; aici s-au născut strămoșii lor. Noi nu impunem nimic nimănui; întotdeauna încercăm să privim cu respect pozițiile, istoria, rădăcinile celor cu care cooperăm pe arena internațională.
  • Dorim să vedem pe arena internațională aceleași principii după care, secole la rând, s-a edificat țara noastră, în sensul că fiecare popor are dreptul la o atitudine respectuoasă față de sine. Relațiile dintre state și popoare trebuie să fie bazate pe găsirea unui echilibru de interese, de compromisuri.
  • Miza unui stat puternic este de o importanță principială pentru politica noastră externă. Când un stat are și exercită suveranitate, într-un final, el are de câștigat pe arena externă. Iar cei care merg spășiți în coada poziției celor puternici ai acestei lumi, pierd; de regulă, nu se dă nici un ”sfanț” pe ei.
  • Diplomația populară trebuie să fie prezentă în toate demersurilor noastre, pentru că este ceva neimpus de undeva de sus. Vine chiar de la viață. Vedem cât de interesați sunt reprezentanții popoarelor indigene ale Federației Ruse, puțin numeroase, de sprijinul statului, care crește, dar și de dorința ca aceștia să fie văzuți, cunoscuți, recunoscuți pe arena internațională.
  • Când vorbim despre ceva ce trebuie făcut pentru auditoriul extern, mereu încerc să descriu în documente nu ”o imagine pozitivă a Rusiei”, ci ”imaginea obiectivă a Rusiei”.
  • Suntem interesați ca toți să trăiască în înțelegere, ca nimeni să nu încerce să pună la îndoială experiența istorică, civilizațională, culturală a altei țări. Încercările de a spune că civilizația occidentală, cu toate ciudățeniile ei neoliberale, este un model de urmat, nu vor funcționa în țările ortodoxe și musulmane normale.
  • În cadrul ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă – n.r.), în CSI și Uniunea Economică Eurasiatică, noi vom întări prietenia noastră pe bază de respect, bună vecinătate, găsirea echilibrului de interese și compromisuri. Este singura cale. Cred că organizațiile create în spațiul post-sovietic sunt unice în acest plan, că ele se bazează pe consens și că acolo nimeni nu va obliga pe nimeni să facă ceva. Același lucru este valabil și în Organizația de Cooperare de la Shanghai, în BRICS.
  • Africa este continentul viitorului, așa cum toți recunosc; este continentul unde rezervele de resurse naturale sunt nesfârșite. Ne întoarcem în Africa, africanii înșiși recunosc acest lucru și îl salută. În octombrie 2019, la Soci, a avut loc primul din istorie Forum Rusia-Africa. Companiile noastre lucrează acolo și creează locuri de muncă în Rusia.
  • Una dintre cele mai importanate teme ale activității noastre de politică externă o reprezintă apărarea memoriei istorice. De mulți ani la rând, la Adunarea Generală a ONU, introducem anual o rezoluție care cere să se pună capăt glorificării nazismului și practicării oricăror forme de extremism, de ură rasială.
  • Am comentat că istoria nu trebuie văzută în alb și negru; ea trebuie privită cu toate complicațiile și contradicțiile ei. Cei care cer ca Iosif Stalin să fie răul absolut, fără nici o nuanță, care cer ca el și Hitler să fie considerați drept singurii vinovați de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, doresc, astfel, să pună pe aceeași tablă țara noastră cu cei care și-au propus să cucerească Europa. Această Europă noi am salvat-o de cucerire și am salvat multe popoare de distrugere. Am spus că această ”linie” este folosită de cei care vor să descurajeze țara noastră și de cei care vor să ne slăbească, să ne vadă mai slabi ca niciodată. Majoritatea a înțeles corect, dar unii indivizi din opoziția noastră, unele mass-media de opoziție au preluat această idee și au început să susțină că ”Serghei Lavrov îndreptățește crimele stalinismului”. Este o ticăloșie. Acest gen de oameni nu vor obține niciodată vreun rezultat. Poporul nostru este mai inteligent și mai bogat prin judecățile și prin întreaga lui istorie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079