Hot News
Peskov a amenințat cu contramăsuri la apropierea infrastructurii militare a NATO de granițele Rusiei
03/09
Sluțki: Rusia nu este obligată să dea raportul la NATO despre exercițiile ei militare
04/09

Vladimir Putin a vorbit la Forumul Economic de Est din Vladivostok

Ședința plenară a Forumului Economic de Est din Vladivostok. La tribună, președintele Rusiei, Vladimir Putin/ Foto: TASS

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a participat, la 3 septembrie, la ședința plenară a Forumului Economic de Est din Vladivostok. Președintele a propus ample măsuri de susținere a Orientului Îndepărtat – de la facilități fiscale până la extinderea creditelor ipotecare. În plus, liderul rus a comentat relațiile cu Japonia, lupta împotriva pandemiei, situația din Afganistan și posibilitatea organizării Jocurilor Olimpice în Rusia, relatează cotidianul ”Rossiiskaia gazeta”. Prezentăm spicuiri din discursul șefului statului.

În Insulele Kurile va fi introdus un pachet fără precedent de facilități și stimulenți fiscali. Mediul de afaceri care activează pe insule va beneficia de o scutire pe 10 ani de la plata impozitului pe venit, pe proprietate, precum și a impozitelor pe teren și transport. De asemenea, pe aceste teritorii va funcționa un regim de zonă vamală liberă. Aceste oportunități le vor primi atât investitorii ruși, cât și cei străini. Regimul de facilități fiscale nu va viza doar activitățile cu profituri mari: producția de hidrocarburi, pescuitul, producția de bunuri accizabile.

Se intenționează extinderea programului de credite ipotecare preferențiale pentru locuitorii Orientului Îndepărtat. ”Există propunerea de a extinde acest program de credite ipotecare preferențiale pentru alte categorii și alți specialiști de care are nevoie Orientul Îndepărtat”, a spus Putin și a adăugat că, în cel mai scurt timp, această chestiune va fi analizată.

Putin a vorbit despre necesitatea lansării unui amplu program de înnoire a orașelor din Orientul Îndepărtat.

Fondul de cheltuieli pentru sănătate, destinate Districtului federal al Orientului Îndepărtat, va fi majorat cu peste 6 miliarde de ruble pe an. Înainte de toate, această măsură va viza zonele îndepărtate și slab populate.

Curând va începe modernizarea oficiilor poștale din Orientul Îndepărtat. Proiectele pilot vor demara în Primorie, Ținutul Habarovsk, precum și în Buriatia.

Rusia și Japonia sunt interesate de normalizarea totală a relațiilor. Potrivit președintelui, absența unui tratat de pace între țări este un ”nonsens”. Partenerii niponi își schimbă permanent poziția, iar Moscova nu a primit garanții din partea autorităților de la Tokyo că forțele SUA nu vor fi desfășurate la granițele Rusiei. ”De asemenea, este important să se țină seama de realități atunci când se vorbește despre un tratat de pace, a spus el. La urma urmei, trebuie asigurat un viitor pașnic. În această privință, ar trebui să existe o disponibilitate pentru surprize asociate cu posibila desfășurare a Forțelor Armate americane și cu atât mai mult cu privire la sistemele americane de atac cu rachete lângă granițele rusești”, a menționat președintele. „Aceste întrebări au fost puse în fața partii japoneze. Cred că în acest sens mingea este de partea partenerilor noștri”, a rezumat el. Gazda evenimentului a specificat dacă modificările la Constituție privind integritatea teritorială ar anula declarația sovietică din anii ’50. „Trebuie să analizăm cu atenție această declarație și ceea ce este în Constituție, a răspuns Putin, și să tragem concluziile corespunzătoare”.

Restabilirea relațiilor dintre Rusia și Ucraina ar trebui să aibă loc în condițiile ”cu cât mai repede, cu atât mai bine”. Răspunzând la o întrebare despre acest lucru, liderul rus a menționat că până acum autoritățile ucrainene se lasă conduși de către naționaliștii. Moderatorul evenimentului a întrebat dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea veni într-o zi la vreun forum rus de mari dimensiuni. „Desigur, chiar contez pe asta. De ce nu. Pentru că eu cred că situația în care ne aflăm astăzi este absolut anormală, nefirească”, a spus Putin.

Potrivit acestuia, deja mai multe generații de politicieni ucraineni ajung la putere cu sloganuri pe tema restabilirii relațiilor cu Rusia. Mai târziu acești oameni de stat „într-un mod nerușinat își înșeală alegătorii și întorc politica reală într-o cu totul altă direcție”. Președintele și-a exprimat opinia că acest lucru se întâmplă sub presiunea naționaliștilor și se pare că liderii „după intrarea în înalte birouri, încep să se teamă tocmai de această parte a societății ucrainene”. Drept urmare, ei lucrează pentru a-le satisface ambițiile, a rezumat Putin.

Președintele a definit drept o catastrofă situația în sine instalată în Afganistan după retragerea trupelor SUA. ”Federația Rusă nu este interesată de dezintegrarea Afganistanului.  Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci nu vei avea cu cine să vorbești. Și dacă este așa, atunci trebuie să ne gândim că cu cât talibanii intră mai repede, ca să spunem așa, în familia popoarelor civilizate, cu atât va fi mai ușor să contactăm, să comunicăm cu ei și  să influențăm cumva  și să le punem întrebări – dacă nu chiar să le cerem ceva, măcar să le punem întrebări cu privire la faptul că, în cadrul relațiilor civilizate, trebuie respectate regulile civilizate”, a spus președintele.

Președintele Putin a cerut să nu fie politizată tema privind originea coronavirusului. Esențial este ca, renunțând la politizare, să luptăm împotriva virusului și a consecințelor lui. Președintele a subliniat că țările dezvoltate care produc vaccinuri fac puțin pentru a proteja întreaga umanitate.

Președintele a recunoscut că îi va părea rău să-i lase să plece pe șeful MAE Rus, Serghei Lavrov și pe șeful Ministerului Apărării, Serghei Șoigu, în Duma de Stat. Ei vor fi însă cei care, în cele din urmă, vor lua o decizie.

Putin nu a fost deranjat de elevul care l-a corectat în timpul unei discuții despre istorie. Putin a recunoscut că gestul tânărului nu a făcut decât să-l bucure. ”Viitorul Rusiei este pe mâini bune”, a spus președintele.

Putin nu a exclus organizarea Jocurilor Olimpice în Rusia, în 2036, inclusiv în Orientul Îndepărtat. El speră că principiile olimpismului nu vor fi pervertite – inclusiv că nu vor exista impurități de natură politică. Și atunci este posibil ca Jocurile Olimpice să aibă loc în Rusia, în Extremul Orient, iar Vladivostok ar fi unul dintre cele mai promițătoare locuri de aici.

 

1 Comment

  1. Discursul reprezintă o ilustrare excelentă a unei combinații pozitive a politicii externe a Rusiei cu acțiunile sale constructive și concrete, în vederea consolidării și modernizării „cercului său de prieteni” pe arena internațională. Practic, liderul de la Kremlin a dezvoltat o foaie de parcurs în scopul sprijinirii acțiunilor țării, ceea ce demonstrează că Rusia continuă să rămână în fruntea politicii și economiei mondiale și, de asemenea, încearcă să construiască relații excelente cu toate țările, continuând să acționeze ca un pivot, ca un punct de sprijin esențial al geopoliticii și geoeconomiei, considerând cooperarea drept principala prioritate a politicii sale externe. Este, până la urmă, sarcina colosală a acestui Forum Economic Estic de modernizare a alianțelor și parteneriatelor pentru a consolida poziția Rusiei pe scena mondială, determinând căile prin care va trebui să se deplaseze într-un viitor previzibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875213