Hot News
300 de ani de la Tratatul de pace de la Nystadt între Rusia și Suedia
11/09
Fabulațiile și adevărul în privința întâlnirii lui Sullivan cu Riabkov la sediul MAE Rus
12/09

Summitul BRICS, despre Afganistan și controlul armelor

Summitul BRICS s-a desfășurat în regimul videoconferință. fiind prezidată de premierul indian Narendra Modi/ Foto: TASS

La finalul celui de-al XIII-lea summit al țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), desfășurat sub președinția Indiei, liderii statelor membre ale organizației au publicat declarația comună, relatează agenția TASS. Vă prezentăm câteva idei exprimate în documentul adoptat.

Despre situația din Afganistan

Liderii țărilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Afganistan și au cerut părților să se abțină de la violență și să soluționeze conflictul prin mijloace pașnice.

”Urmărim cu îngrijorare evoluția evenimentelor din Afganistan. Îndemnăm la abținere de la folosirea violenței și la soluționara situației prin mijloace pașnice”, se arată în document.

Liderii au cerut să fie sprijinit dialogul intraafgan inclusiv pentru asigurarea stabilității, păcii civile și a ordinii publice în această țară. În plus, șefii de stat au condamnat atacurile teroriste din apropierea aeroportului din Kabul.

Liderii BRICS au cerut, de asemenea, să nu se permită teroriștilor să folosească teritoriul Afganistanului pentru atacuri asupra altor țări.

”Subliniem ca obiectiv prioritar lupta împotriva terorismului, inclusiv prevenirea utilizării teritoriului Afganistanului ca adăpost pentru teroriști și pentru săvârșirea de acte teroriste în alte țări, precum și pentru comerțul cu narcotice în acest stat”, se precizează în document.

”Subliniem necesitatea soluționării situației umanitare și respectării drepturilor omului, inclusiv a femeilor, copiilor și minorităților naționale”, se spune în declarație.

Controlul armelor

”Cerem să fie continuate eforturile de consolidare a sistemului de tratate și acorduri în domeniul controlului armelor, al dezarmării și neproliferării și de păstrare a integrității acestui sistem, în scopul menținerii stabilității globale, a păcii și securității internaționale, precum și eforturile pentru păstrarea caracterului eficient, fiabil și consensual al mecanismelor multilaterale din domeniul dezarmării, neproliferării și controlului armelor”, se spune în document.

Liderii au reafirmat prerogativele exclusive ale Consiliului de Securitate al ONU în privința introducerii de sancțiuni. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea de a se abține de la orice măsuri de constrângere ce nu sunt bazate pe norme ale dreptului internațional, în special pe Carta ONU.

”Cerem consolidarea și întărirea și pe mai departe a metodelor de lucru a comitetelor de sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU pentru a asigura eficacitatea, caracterul operativ și transparența lor și așteptăm ca țările BRICS să coopereze în continuare pe aceste probleme”, se arată în declarație.

Acordul cu Iranul și activități în spațiu cosmic

Liderii BRICS au cerut păstrarea acordului nuclear cu Iranul și și-au reafirmat angajamentul de a preveni o cursă a înarmărilor în spațiul cosmic și amplasarea armelor în spațiu, precum și de a se asigura sustenabilitatea pe termen lung a activităților din spațiului cosmic, inclusiv prin adoptarea unui instrument multilateral adecvat din punct de vedere juridic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068