Hot News
Summitul BRICS, despre Afganistan și controlul armelor
11/09
Moscova va găzdui ”Săptămâna energetică rusă”
12/09

Fabulațiile și adevărul în privința întâlnirii lui Sullivan cu Riabkov la sediul MAE Rus

Sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei/ Foto: RIA Novosti

Ministerul de Externe al Rusiei și Ambasada Statelor Unite la Moscova au avansat versiuni diferite legate de vizita ambasadorului american la sediul diplomației ruse din Piața Smolenskaia, relatează RBK.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA a declarat pentru RBK că Sullivan a fost la MAE pentru a discuta chestiuni bilaterale. ”Vineri, 10 septembrie, ambasadorul Sullivan s-a întâlnit cu adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, pentru a dezbate o serie de probleme bilaterale în sprijinul năzuinței președintelui Joe Biden de a avea relații stabile, previzibile cu Rusia”, a declarat reprezentantul ambasadei.

Ambasadorul SUA în Rusia, John J.Sullivan/ Foto: Reuters

Serviciul de presă al MAE rus a anunțat că Sullivan a fost convocat la Ministerul de Externe în legătură cu amestecul companiilor americane de IT în alegerile din Rusia.

”La 10 septembrie, ambasadorul SUA la Moscova, J. Sullivan, a fost invitat la Ministerul de Externe al Rusiei pentru o întrevedere cu adjunctul ministrului de Externe, S Riabkov”, se arată în comentariul publicat pe site-ul MAE rus.

Pe parcursul discuției s-a subliniat că partea rusă dispune de dovezi irefutabile privind încălcarea de către ”giganții digitali” americani a legislației ruse în contextul pregătirii și desfășurării alegerilor pentru Duma de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse. În acest sens, a fost afirmată inadmisibilitatea amestecului în treburile interne ale țării noastre”, a declarat serviciul de presă al MAE rus.

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, a scris, pe Facebook, că a citit deja trei versiuni diferite ale vizitei lui Sullivan la MAE.

”Totuși, invitația a fost lansată de MAE, deci MAE este cel care trebuie să știe adevăratul motiv al convocării. Iar motivul este unul singur – amestecul în alegerile ruse. Sperăm că așa va fi comunicat și la Washington de diplomații americani. Și nu cum stă scris, rupt de realitate, în comunicatul de presă al ambasadei americane”, a scris Zaharova.

Anterior, agenția Interfax a anunțat că ambasadorul SUA a fost chemat la MAE rus pentru că jurnaliștilor ruși le-a fost refuzată acreditarea la evenimentele din 11 septembrie, de la New York. O jumătate de oră mai târziu, agenția a anulat știrea. În același timp, TASS a anunțat, citându-l pe propriul său corespondent, că Sullivan a ajuns la MAE.

”Motivele nu au fost încă anunțate. Ambasadorul a intrat în clădirea Ministerului fără nici un comentariu”, a precizat TASS.

La 4 septembrie, Zaharova a anunțat că angajații ambasadelor străine l-au finanțat pe opozantul Aleksei Navalnîi. ”Am citit informația că printre cei care au sponsorizat proiectele lui Navalnîi se regăsesc zeci de angajați ai ambasadelor străine în Rusia. Am decis să verific dacă nu e vreun fake. S-a dovedit că nu e fake, totul s-a confirmat. Schema este următoarea: ambasadele străine în Rusia au angajat cetățeni ruși, le-au dat bani, după care banii au fost transferate structurilor corespunzătoare”, a scris ea. Potrivit spuselor sale, cel mai mare număr de ”donații” au mers prin misiunile diplomatice ale SUA și Germaniei. ”La acest little carousel au mai participat angajați ai ambasadelor Canadei, Franței, Spaniei și ale altor state membre NATO”, a adăugat Zaharova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875110