Hot News
Riabkov anunță progrese în negocierile cu SUA privind stabilitatea strategică
01/10
Expoziția ”Nu se va da uitării” din București – la 75 de ani de la încheierea Procesului de la Nürnberg
02/10

Politolog german: Orice nou cancelar va susține ”Nord Stream 2”

Nord Stream 2/ Foto: Reuters

Este prea târziu ca proiectul gazoductului ”Nord Stream 2” să mai fie oprit, orice nou cancelar al Germaniei îl va susține oricum, a apreciat pentru cotidianul ”Izvestia”, politologul Stefan Meister, expert al Asociației germane de politică externă (DGAP). 

”Cred că este deja prea târziu ca proiectul să fie oprit și orice cancelar, fie el reprezentant al CDU (Uniunea Creștin-Democrată, n.r.) sau SPD (Partidul Social-Democrat al Germaniei) oricum va susține proiectul. În ambele mari partide există un oarecare consens în ceea ce privește finalizarea și punerea în aplicare a proiectului”, a spus el. 

În opinia lui Meister, în realitate nici Partidul Democrat Liber (FDP) nu vrea să stopeze lansarea gazoductului, iar partidul ”Verzilor” se concentrează pe alte probleme pentru a le folosi în calitate de pârghii în negocierile pentru crearea unei coaliții. 

”Principala problemă o constituie reglementarea din partea Uniunii Europene și s-ar putea întâmpla ca Gazprom să nu o poate satisface în proporție de 100%. Este mult mai probabil decât eventualitatea ca orice nou guvern german să oprească proiectul”, a concluzionat politologul. 

Zilele trecute, cotidianul britanic The Telegraph scria că alegerile pentru Bundestag au devenit o problemă nu doar pentru Germania, dar și pentru Rusia, deoarece se va impune formarea unui guvern de coaliție, iar rușii vor trebui să obțină certificarea și darea în exploatare a ”Nord Stream 2” (SP-2). 

Autorul articolului susține că ”Verzii” și FDP vor dicta condițiile lor celor din SPD, câștigorul alegerilor în fața CDU, în condițiile în care ambele forțe politice se pronunță împotriva SP-2. Venind în completarea acestor speculații, The Guardian amintea că Olaf Scholz, candidatul SPD la funcția de cancelar, și-a anunțat intenția de a forma ”o coaliție liberală social-ecologică”. El a menționant, de asemenea, necesitatea păstrării tranzitului de gaze naturale prin Ucraina după punerea în funcțiune a gazoductului. 

Partidul ”Alternativa pentru Germania” a asigurat că, după alegeri, va susține SP-2.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091