Hot News
MAE rus a chemat să se renunțe la misiunea UE de instruire militară în Ucraina
15/10
În Rusia a început recensământul populației
15/10

Serghei Riabkov, într-un interviu pentru BBC, despre situația energetică din Europa, agenții străini din Rusia și Navalnîi

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, acordă un interviu programului Hardtalk al postului de teliviziune BBC/ Foto: BBC

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a condamnat, într-un interviu acordat programului Hardtalk al postului de televiziune BBC, declarația Statelor Unite privind contractele de gaze naturale ale Rusiei cu Uniunea Europeană, declarând, totodată, că legea privind agenții străini din Rusia ”este un joc de-a reciprocitatea” cu SUA.

Moderatorul emisiunii de la BBC, Steven Sakur, a pus întrebări pe cele mai acute subiecte ale agendei internaționale. Iată cele mai interesante fragmente din interviu, prezentate și comentate chiar pe site-ul BBC.

Despre situația energetică din Europa

– Rusia asigură 40% din tot gazul importat de Europa. Mulți în UE sunt îngrijorați că acest lucru oferă Moscovei un puternic instrument de influență. Sunteți pregătiți să spulberați această neliniște?

Potrivit lui Riabkov, Rusia este cel mai de nădejde și de lungă durată furnizor de resurse energetice în Europa.

”Întotdeauna am fost un astfel de furnizor și vom continua să fim la fel. Îi invităm pe toți colegii din Europa, inclusiv pe vecinii noștri, să accepte o realitate simplă și anume că ținem mult la securitatea energetică în Europa; vrem să cooperăm cu europenii, cu Uniunea Europeană pentru a nu permite salturi de preț de genul celor la care asistăm acum”, a spus el.

În ultimul timp, autoritățile Statelor Unite au declarat, și nu o dată, că Rusia își extinde contractele sale la gaze naturale în Europa cu scopul de a-și consolida influența politică pe continent. Riabkov a asigurat că este vorba numai de afaceri și că SUA ies cu astfel de declarații pentru că ele însele vor să-și vândă gazul în UE la prețuri mult mai ridicate.

”A fost întotdeauna așa: SUA, în spatele ușilor închise, au încercat să impună partenerilor săi din Europa ceea ce este benefic pentru americani și nu este benefic pentru Rusia. Acum, acest lucru se face în mod deschis și le place, pur și simplu. L-aș numi o pornografie politică”, a spus oficialul.

Despre libertatea mass-media și ”agenți străini”

– În ultimele luni, ministerul Justiției al Rusiei a început să înscrie mai activ în registre mass-media și ONG-uri recunoscute ca fiind ”agenți străini”. Pe lista ”agenților străini” apar tot mai des inclusiv persoane fizice – activiști pentru drepturile omului și jurnaliști. La 8 octombrie, ministerul Justiției a inclus în registrul mass-media ce îndeplinesc funcții de agent străin grupul de investigații Bellingcat, publicațiile ”Kavkavski uzel” și MNews, precum și nouă persoane, inclusiv pe corespondentul BBC Andrei Zaharov.

”Jurnaliștii noștri sunt destul de independenți pentru a-și îndeplini datoria profesională într-o manieră care corespunde convingerilor și principiilor lor”, a răspuns Riabkov la întrebarea despre pericolele cu care se confruntă jurnaliștii care lucrează în Rusia.

Referindu-se la recunoașterea ca agent străin a lui Andrei Zaharov, diplomatul a menționat că însuși termenul de ”agent străin” a fost împrumutat din practica juridică americană – care există începând din anii ’30 și până în zilele noastre – și se aplică în Rusia ”într-o formă mult mai blândă”.

”În momentul în care colegii noștri de la Washington și de oriunde vor anula restricțiile pentru mijloacele noastre de informare în masă și le vor permite să lucreze liber, când vor permite oamenilor noștri să viziteze evenimente, când vor renunța la cerințele de a marca obligatoriu produsele lor ca agenți străini, în acel moment, aceste cerințe vor fi anulate și aici. Este un joc de-a reciprocitatea”, a explicat Riabkov.

Despre opoziție și Aleksei Navalnîi

Începând din februarie anul curent, opozantul Aleksei Navalnîi se află într-un penitenciar din regiunea Vladimir. După ce politicianul a revenit în Rusia din Germania, unde a fost tratat după otrăvire, i-a fost înlocuită pedeapsa cu suspendare în cazul ”Yves Rocher” cu una reală, sub acuzația de încălcare a condițiilor perioadei de probă. 

La sfârșitul lunii septembrie, Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis un dosar privind crearea unei comunități extremiste – împotriva lui Navalnîi și a doi dintre asociații lui – Leonid Volkov și Ivan Jdanov. Fondul de Luptă împotriva Corupției, înființat anterior de Navalnîi, a fost recunoscut organizație extremistă și a fost lichidat. 

După cum a remarcat în întrebarea sa Stevan Sakur, în SUA sau în Marea Britanie, nu aşa se procedează cu opozanții partidului de guvernământ. Drept răspuns, Riabkov a decis să amintească despre asaltul asupra Capitoliului din Washington, din 6 ianuarie.

”Amintiți-vă câți oameni au fost arestați și ce verdicte s-au dat și ce tăcute au fost, pe acest subiect, cele mai mari corporații media, precum BBC”.

– Adică îl asociați pe Navalnîi cu oamenii violenți și care iau cu asalt clădiri guvernamentale? a întrebat Sakur.

”Nu, nu îl asociez cu nimeni”, a răspuns Riabkov. ”El a fost condamnat pentru anumite infracțiuni penale în cadrul unui proces cât se poate de deschis, iar acum își ispășește pedeapsa stabilită pentru faptele sale. Am amintit doar că tot ce se întâmplă și ce continuă să se întâmple în SUA este un exemplu al modului în care reprezentanții celor mai mari mass-media strigă cât pot de tare despre unele lucruri și nu vorbesc deloc despre altele care merită nu mai puțină atenție”.

Despre percepția Rusiei în lume

După alegerile pentru Duma de Stat, din septembrie anul curent, reprezentantul special al serviciului de politică externă a Uniunii Europene, Peter Stano, a afirmat că întreaga campania s-a desfășurat ”într-o atmosferă de intimidare a criticilor independenți”, precum și în absența unei depline monitorizări internaționale. La 11 octombrie, UE a extins sancțiunile împotriva Rusiei pentru ”subminarea suveranității Ucrainei” și a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei și Siriei pentru utilizarea armei chimice.

”Vedem care este situația actuală din Rusia și vedem autoritarismul și represiunea. Vă este indiferent?”, a întrebat Steven Sakur.

Drept răspuns, Riabkov a declarat că această situație a apărut din cauza diferențelor tot mai adânci dintre Rusia și așa-numitul ”occident istoric”. ”Voi aveți retorica voastră, noi o avem pe a noastră. Este greu să construiești punți. Cinstit vorbind, eu cred că, în relațiile Rusiei cu SUA și UE, noi putem spera cel mult la niște relații contractuale, fără iluzii și ambiții; dezvoltăm afaceri acolo unde se poate și, dacă este posibil, lăsăm diferențele noastre deoparte de ceea ce putem face în domeniul securității și stabilității internaționale”, a explicat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875003