Hot News
MAE rus, reacție la declarația UE privind recensământul populației în Crimeea
16/10
Tolstoi: Statul a pierdut campania de informare împotriva COVID-19
17/10

Germania a respins afirmațiile despre nerespectarea de către Rusia a contractelor la gaze

Berlin. Sediul Bundestagului/ Foto: EPA-EFE

Guvernul Germaniei a respins oficial afirmațiile despre nerespectarea de către Rusia a contractelor pentru livrarea de gaze naturale în Europa, a declarat șeful Comitetului pentru economie și energie din Bundestag, Klaus Ernst, citat de agenția TASS.

”La 11 octombrie, Guvernul Germaniei a emis oficial un răspuns negativ la întrebarea mea dacă sunt indicii că motivul creșterii prețului la gaze naturale îl reprezintă nerespectarea de către furnizorii ruși de resurse energetice a obligațiilor ce le revin în baza contractelor în vigoare”, a arătat deputatul german.

În răspunsul Cabinetului de miniștri, prezentat de Ernst agenției TASS, se spune că ”Guvernul german nu deține informații privind nerespectarea de către furnizorii ruși de resurse energetice a obligațiilor lor contractuale”.

La rândul lui, ministerul german al Economiei și Energiei a arătat că în vara acestui an, în țări importante pentru aprovizionarea cu gaze a Germaniei – Rusia și Norvegia – au fost efecutate lucrări tehnice la instalații ale industriei gazelor și, de asemenea, au apărut dificultăți la producția de gaze naturale, ceea ce a condus la reducerea volumului de combustibil importat. ”Pe fondul redresării contextului economic, a formării prețurilor cu luarea în considerare a impozitului pe emisii de CO2 și a importanței tot mai ridicate a gazului natural în producția de energie electrică în ansamblul ei, pachetul relativ scăzut al ofertei s-a ciocnit de o cerere tot mai mare, ceea ce a condus la o substanțială creștere a prețurilor pe termen scurt”, se arată în răspunsul dat la solicitarea parlamentarilor germani.

Șeful Comitetului pentru economie și energie din Bundestag a mai declarat că, în UE, creșterea prețurilor la gaze este determinată de diferiți factori, inclusiv de scăderea livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa și creșterea lor în țările Asiei. ”Sunt multe cauze care au condus la o scumpire considerabilă a gazelor. După o perioadă neobișnuit de lungă de furnizare a agentului termic din iarna trecută, depozitele de gaze din Europa s-au golit. Situație la care se adaugă și faptul că livrările de GNL în Europa s-au redus, deoarece furnizorii de gaze au reușit să obțină prețuri mult mai ridicate în statele din Asia și au început să livreze acolo în locul Europei”, consideră Ernst. ”În plus, impozitul pe emisiile de CO2 duce la scumpirea gazului, în condițiile în care, după criza generată de pandemia de coronavirus, cererea generală a crescut pe fondul redresării economiei”, a explicat el.

”La nivel global crește și importanța gazului natural pentru producția de energie. Toți acești factori legați de cerere și ofertă au condus la o creștere semnificativă a prețurilor la gaze pe o perioadă scurtă de timp”, a apreciat șeful Comitetului din Bundestag.

TASS menționează că, pe piața spot din Europa, creșterea prețului la gaze a continuat de la sfârșitul lunii august până la începutul lui octombrie. La 6 octombrie, la bursa ICE, prețul contractului futures cu livrare în noiembrie la hubul TTF din Olanda a depășit, la un moment dat, 1.900 de dolari/1000 de metri cubi, stabilind un nou maxim istoric. După aceea, prețul a început să scadă vertiginos, iar a doua zi, la 7 octombrie, el a coborât chiar sub 1000 de dolari mia de metri cubi. Volatilitatea ridicată a prețurilor din Europa are legătură inclusiv cu ocuparea redusă a instalațiilor de stocare a gazelor înainte de sezonul rece.

Ernst a anunțat, de asemenea, că punerea, cât mai rapid, în folosință a gazoductului ”Nord Stream-2” ar contribui la scăderea prețurilor la gaze în Europa.

Lucrările de construcție a conductei cu o capacitate totală de transport de 55 miliarde de metri cubi pe an și care face legătura, prin Marea Baltică, între Rusia și Germania, au fost finalizate la 10 septembrie. Pentru a începe pomparea, operatorul proiectului a trebuit să depună la autoritățile miniere din orașul german Stralsund certificare de conformitate cu standardele tehnice. De asemenea, va trebui obținută înregistrarea ca operator independent de transport – Agenția federală de rețea trebuie să publice proiectul până la 8 ianuarie 2022. Acest departament nu poate interzice pomparea gazelor în conductă, dar dacă operațiunea de umplere începe înainte de obținerea înregistrării, operatorul va fi amendat. O asemenea înregistrare este necesară pentru a corespunde normelor Directivei gazelor a UE.

La un recent forum energetic, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a catalogat drept pălăvrăgeală motivată politic declarația potrivit căreia Rusia ar folosi energia în calitate de armă. El a amintit că ”până și în cele mai dificile perioade ale Războiului Rece, Rusia și-a îndeplinit în totalitate, în mod regulat și constant, obligațiile contractuale, furnizând gaze Europei”.

În același timp, el a apreciat că o creștere puternică a tranzitului prin sistemul ucrainean de conducte este periculoasă, deoarece gradul de uzură a acestuia depășește 80%. Cu toate acestea, a subliniat președintele rus, livrările pe această rută vor fi, în 2021, cu aproximativ 10% mai mari decât obligațiile contractuale pentru tranzit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875085