Hot News
În Rusia a început recensământul populației
15/10
MAE rus, reacție la declarația UE privind recensământul populației în Crimeea
16/10

Presa japoneză: Rușii au ajuns, din nou, primii în cosmos

O misiune inedită în spațiu: actrița Iulia Peresild și regizorul Klim Șipenko/ Foto: RIA Novosti

Mass-media japoneze au relatat cu interes și entuziasm plecarea, la 5 octombrie, spre Stația Spațială Internațională (ISS) a echipei ruse care filmează, pe orbită, thrillerul ”Provocarea” – povestea unei femei chirurg care, într-un gest de mare curaj, merge în spațiu pentru a salva viața unuia dintre membrii echipajului unei nave cosmice, care a suferit un atac de cord neașteptat.

Corporația niponă de radio și televiziune NHK a publicat, pe această temă, un articol intitulat ”O populară actriță și un regizor din Rusia sunt primii în lume care pornesc spre orbită pentru a filma un lungmetraj. Rusia a luat-o, din nou, înaintea tuturor în cursa spațială”.

Principalul post al televiziunii publice ruse ”Pervîi” și Corporația de stat ”Roskosmos” colaborează la realizarea primului serial cosmic în care o parte din filmări se vor derula pe orbita spațială. Rolul principal este interpretat de actrița Iulia Peresild, regizor fiind Klim Șipenko. Pe ISS, unde, acum, se află și astronautul japonez Akihiko Hoshide, filmările vor dura 12 zile.

Înainte de a pleca în spațiu, Peresild și Șipenko au urmat un curs intensiv de pregărie de patru luni.

”A fost greu din punct de vedere psihologic, fizic și moral”, a declarat Iulia Peresild la conferința de presă organizată la începutul săptămânii trecute. ”Dar sunt convinsă: vom îndeplini totul!”, a adăugat ea.

Pentru prima dată, filmul a fost anunțat anul trecut, la puțin timp după ce agenția spațială americană, NASA, informase că intenționează să realizeze în spațiu un film cu Tom Cruise. SUA și Rusia concurează în cosmos de mulți ani. Și iată că, din nou, Rusia o ia înainte.

Actrița Iulia Peresild și regizorul Klim Șipenko, în ajunul zborului în spațiu/ Foto: RIA Novosti

Au trecut 60 de ani de când, în 1961, Uniunea Sovietică a realizat, în premieră mondială, un zbor spațial pilotat. Având în vedere că, acum, cursa spațială cu SUA și China se intensifică, administrația președintelui rus, Vladimir Putin, consideră participarea la ea drept o sarcină de amploare națională.

Cel mai important site japonez de informații și știri, Yahoo News Japan, a publicat articolul ”Rușii l-au întrecut pe Tom Cruise!”. Pentru filmarea blockbusterului rusesc, spre ISS a plecat o frumoasă actriță rusă, ce interprezează rolul principal într-un mare serial cosmic”.

Scriind, la rândul său, despre cursa spațială care devine tot mai încordată, Yahoo Japan News amintește că, în luna mai, chinezii au plasat pe planeta Marte un aparat, iar în iulie, America a lansat cu succes o serie de zboruri spațiale comerciale cu turiști. Și iată, acum, Rusia a trimis în cosmos o echipă de filmare pentru un întreg lungmetraj, care va fi realizat ”în viața reală” şi nu pe platouri cu ajutorul efectelor video și digitale.

Acest proiect are o uriașă semnificație educativă și de popularizare. El deschide pământenilor drumul spre cosmos. Din punct de vedere emoțional, impactul asupra oamenilor va fi mai puternic decât cele mai complicate misiuni și experimente științifice spațiale, subliniază Yajoo News Japan.

Iar aici, realizările rușilor nu pot fi puse la îndoială. Ele pot fi comparate fără probleme cu prima călătorie a unui om în spațiu, în 1961, când Iuri Gagarin a devenit primul cosmonaut de pe Terra.

În momentul de față, rușii au întrecut proiectul de filmare în spațiu a lungmetrajului cu participarea lui Tom Cruise, căruia actorul intenționează să-i dea viață împreună cu NASA și care, potrivit zvonurilor, ar putea costa până la 200 milioane de dolari. Ceea ce înseamnă că și americanii au nevoie de așa ceva. Ceea ce înseamnă că și pentru ei prestigiul național este important.

Proiectul ”Provocarea” a generat discuții aprinse în Rusia. Dar președintele Vladimir Putin a aprobat zborul actriței Peresild și a regizorului Șipenko pe ISS. Este o nouă latură a cursei spațiale pe care Rusia se pare că o câștigă. Calculul lui Putin este corect. El ridică mândria poporului rus.

Dar nu trebuie uitat încă un aspect – unul artistic. În 1972, celebrul regizor rus Andrei Tarkovski a realizat un minunat lungmetraj science-fiction cu un profund conținut uman – ”Solaris”. Filmul a fost proiectat triumfal pe marile ecrane din întreaga lume și a fost distins cu premiul special al Festivalului de la Cannes pentru cea mai bună regie. ”Solaris” se numără printre primele 100 cele mai bune lungmetraje din toate timpurile și ale tuturor popoarelor.

Poate că și noul film rusesc, ”Provocarea”, care se filmează în spațiu, va reuși să repete acest succes mondial al cinematografiei ruse.

În materialul său dedicat aceluiași subiect, ediția japoneză a popularei reviste ELLE subliniază caracterul internațional al evenimentului. Potrivit publicației, pe lângă ”eroul principal” al Roskosmos-ului, la el iau parte și reprezentanți ai NASA și ai Agenției Spațiale Europene, dar și specialiști ai Agenției de Cercetări Aerospațiale a Japoniei (JAXA). Astfel, acest eveniment are și o dimensiune umană universală.

Ultima ora:

Întoarcerea pe Pământ a ”echipajului cinematografic” este preconizată pentru dimineața zilei de 17 octombrie. Aterizarea va avea loc pe teritoriul Republicii Kazahstan, la 148 km de orașul Djezkazgan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097