Hot News
Se deschide reuniunea internațională asupra Afganistanului în format Moscova
20/10
Casa Diasporei Ruse din Moscova a împlinit 25 de ani
20/10

Lavrov: Consiliul de Securitate al ONU trebuie adaptat la noile realități ale lumii

Soci. Clubul ”Valdai”. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, răspunde la întrebările jurnaliștilor/ Foto: news.myseldon.com

Există necesitatea de a adapta ONU și Consiliul de Securitate al ONU la noile realități din lume, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, comentând spusele președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, potrivit cărora soarta lumii nu trebuie decisă de ”o mână” de învingători în al Doilea Război Mondial, relatează agenția RIA Novosti.

Cu prilejul vizitei sale în Angola, Erdogan a afirmat că soarta omenirii nu trebuie să fie lăsată la mila ”unei mâini de țări” învingătoare în al Doilea Război Mondial. Potrivit spuselor sale, în timp ce lumea se schimbă, iar diplomația, comerțul, relațiile internaționale suferă transformări radicale, este de neconceput ca arhitectura securității globale să rămână aceeași. Cu referire la membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, președintele Turciei a subliniat că ”lumea înseamnă mai mult de cinci”.

”Știm bine că domnul Erdogan este elocvent când vorbește, a replicat ministrul rus de Externe. Dar cei cinci mermbri permanenți ai Consiliulul de Securitate funcționează în stricta conformitate cu Carta ONU care a fost adoptată în unanimitate de comunitatea internațională”. Pe de altă parte, a spus Lavrov, numărul țărilor membre ale ONU a crescut de căteva ori, începând din momentul înființării acestei organizații și lumea, într-adevăr, s-a schimbat mult de atunci.

”Da, există necesitatea de a adapta ONU și de a adapta Consiliul de Securitate la noile realități”, a declarat Lavrov după ședința Clubului internațional de dezbateri ”Valdai”.

Potrivit spuselor sale, țările în curs de dezvoltare insistă ca reprezentarea lor să fie extinsă în Consiliul de Securitate. Occidentului nu-i mai trebuie alte locuri în Consiliul de Securitate al ONU, ”dar trebuie neapărat adăugate țări în curs de dezvoltare din Asia, Africa, America Latină”, a subliniat Lavrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089