Hot News
După majorarea dobânzii, Nabiullina a venit la conferința de presă cu ”arma”
24/10
Talibanii salută declarația lui Putin despre posibilitatea de a-i scoate de pe lista teroriștilor
25/10

Pușkov: Declarația lui Stoltenberg privind aderarea Ucrainei la NATO este naivă

Senatorul și publicistul Aleksei Pușkov/ Foto: RIA Novosti

Senatorul rus Aleksei Pușkov a declarat că asigurările date de secretarul Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, că Rusia nu trebuie să se teamă de includerea Ucrainei în NATO par naive, relatează cotidianul ”Izvestia”.

Într-o postare pe contul său de Twitter, politicianul rus s-a întrebat pe care țară membră a Alianței a apărat-o NATO de sârbi în timpul bombardamentelor lansate de aviața NATO asupra Belgradului sau atunci când a declanșat războiul cu rachete și bombe împotriva Libiei, în 2011.

«Iar acum, SUA intenționează să implice Alianța în strategia ei împotriva Chinei. De aceea, nu este nevoie de povești despre caracterul ”defensiv” al NATO – o organizație militaro-politică, care s-a deplasat până foarte aproape de granițele Rusiei. Și, pentru că veni vorba, să se teamă de includerea Ucrainei în Alianță ar trebui, în primul rând, chiar membrii ei», a subliniat parlamentarul.

În opinia lui Pușkov, în frunte cu actuala ei ”putere agresiv-iresponsabilă”, Ucraina va face totul pentru a atrage NATO într-un conflict militar cu Rusia, chiar și împotriva voinței mai multor state membre ale Alianței.

Martie 1999. Podul din Belgrad distrus de avioanele NATO. Asemenea imagini demonstrează cel mai clar ”caracterul defensiv” al Alianței Nord-Atlantice/ Foto: TASS

”Iată unde se ascunde adevăratul pericol pentru Europa și pentru NATO însăși”, a concluzionat el.

Așa a comentat politicianul rus vorbele lui Jens Stoltenberg, potrivit cărora Alianța Nord-Atlantică este o uniune defensivă. În respectiva declarație, secretarul general al Alianței preciza că decizia privind primirea Ucrainei va fi luată de cei 30 de aliați și de Kiev însuși, iar alte țări, inclusiv Rusia, nu pot să se amestece în acest proces.

Peskov: Cât costă declarațiile lui Stoltenberg

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat, la rândul său, că Moscova nu poate împiedica Ucraina să intre în NATO, dar consideră posibilă minimalizarea consecințelor unor astfel de pași, scrie RBK.

”Nu putem să împiedicăm acest lucru. Și este imposibil. Dar putem minimaliza consecințele pentru țara noastră a unor astfel de pași. Nu am nici o îndoială că – dacă va continua apropierea dintre Ucraina și NATO – Rusia va face tot ceea ce va fi necesar”, a sublinait Peskov pentru postul de televiziune ”Rossia 1”.

În plus, reprezentantul președintelui a vorbit și despre relațiile Rusiei cu Alianța în sine. Potrivit lui Peskov, ruperea relațiilor nu reprezintă nimic îngrozitor, deoarece NATO a fost îndreptată de la bun început împotriva Rusiei.

”Poziția agresivă a NATO nu a fost un secret. Este un bloc fondat împotriva țării noastre. Și nici un fel de declarații iubitoare de pace, nici un fel de camuflare a acestei orientări agresive a NATO nu sunt în stare să ascundă adevărata menire a acestui bloc”, a spus Peskov.

”Izvestia” menționează, în acest context, recenta declarație a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a apreciat că afirmația secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, potrivit căruia, pentru Washington, este importantă susținerea capacității Ucrainei de a descuraja ”agresiunea” Rusiei, poate fi interpretată ca deschiderea, pentru Kiev, a ușilor NATO. Putin a menționat că împotriva primirii Ucrainei în organizație nu se pronunță nici chiar liderii țărilor europene care blochează procesul de apropiere dintre Kiev și NATO.

În același timp, viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a precizat că orice pas în privința aderării Ucrinei la NATO va avea consecințe. El este convins că intrarea Ucrainei în NATO ar deveni un pas deosebit de periculos. Acest lucru ar obliga Rusia să reacționeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093