Hot News
Lukașenko: Tranzitul refugiaților în Europa este asigurat de o ”structură mafiotă” din UE
10/11
Politolog: Conflictul migrației dintre Polonia și Belarus și rolul Rusiei ca mediator
11/11

Un factor destabilizator: Statele Unite creează o grupare militară la granițele de sud ale Rusiei

Foto: Ministerul Apărării al Rusiei

Ministerul Apărării al Rusiei a lansat declarații extrem de dure în legătură cu situația din Marea Neagraă, pe care Statele Unite, aliații și partenerii lor încearcă să o transforme într-o platformă pentru amenințări reale la adresa securității Rusiei, relatează ”Rossiiskaia gazeta”. 

Reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Rusiei, general-maiorul Igor Konașenkov/ Foto: Serviciul de presă al Ministerului Apărării/ TASS

”Flota la Marea Neagră realizează un pachet de activități pentru a controla acțiunile navelor Marinei SUA în apele Mării Negre”, a anunțat reprezentantul oficial al Apărării, generalul Igor Konașenkov. El a amintit că, începând din 30 octombrie, în Marea Neagră se află distrugătorul USS ”Porter”, echipat cu rachete ghidate. Tot acolo, la 3 noiembrie a intrat petrolierul american ”John Lenthall”, iar la 4 noiembrie și-a făcut apariția nava de comandament și de stat major ”Mount Whitney”. La 6 noiembrie, cu scopul de a perfecționa metodele de folosire a aviaței strategice, două bombardiere strategice B-18 ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite au survolat Marea Neagră la o distanță de aproape 100 de kilometri de frontierele de stat ale Rusiei. ”Navele US Navy au venit pentru a participa la exercițiile multinaționale organizate în Marea Negră de Comandamentul unit al forțelor americane din Europa”, a precizat generalul. 

Acțiuni neplanificate, un factor destabilizator în apropiere de granilele ruse

El a atras atenția că nu este vorba despre exerciții obișnuite, care se pregătesc dinainte și despre care americanii informează din timp Moscova. Este vorba despre acțiuni neplanificate ale forțelor americane, care creează o grupare multinațională de forțe armate în imediata apropiere de granițele ruse. ”Astfel de acțiuni sunt un factor destabilizator în regiunea Mării Negre, unul dintre scopuri fiind explorarea militară a teritoriului Ucrainei”, a subliniat Konașenkov. Având în vedere că, pe lângă Marina SUA, la aceste exerciții se intenționează cooptarea aviației tactice, de patrulare și strategice, precum și contingente ale forțelor armate ale Bulgariei, Georgiei, României, Turciei și Ucrainei, este evident că se analizează un presupus teatru de operațiuni în cazul în care Kievul pregătește o soluție de forță în sud-estul țării”. 

Foto: Ministerul Apărării al Rusiei

Se știe că, în prezent, distrugătorul ”Porter” și nava stat major ”Mount Whitney” se află în portul georgian Batumi, iar petrolierul ”John Lenthall” – în partea de sud-vest a Mării Negre. ”Forțele Armate ale Rusiei țin sub observare permanentă și monitorizează situația”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Rusiei. 

Sunt posibile orice provocări

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu a explicat de ce Rusia este constrânsă să reacționeze la intrarea navelor NATO în Marea Neagră și la ce ar putea conduce ele având în vedere că toate contactele Rusiei cu NATO sunt, acum, suspendate. ”Bineînțeles că supraveghem nava, o însoțim și înțelegem că oricând, în orice moment, sunt posibile orice provocări, așa cum s-a întâmplat nu de mult cu nava britanică. Și, desigur, nu trebuie să permitem astfel de lucruri”, este convins Șoigu. ”Dar dacă este să vorbim mai precis, știți, este, firește, un fel de încercare permanentă de a verifica cât suntem de pregătiți și cât de mult funcționează întregul nostru sistem al apărării de coastă, în general al sudului țării”. 

Cum reacționează Rusia la toate acestea? ”Pot spune că și noi desfășurăm exerciții și le vom desfășura în continuare”, a adăugat Șoigu. 

Părerea experților 

Viktor Murahovski, redactorul șef al revistei ”Arsenal Otecestva” consideră că reacția atât de dură a militarilor ruși la intrarea în Marea Neagră a navelor de război ale SUA și la pregătirea exercițiilor militare pe mare este pe deplin explicabilă. În primul rând, pentru că nu este acțiune planificată, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum cu astfel de manevre. Atrage, de asemenea, atenția cooptarea la aceste exerciții a unor țări care nu fac parte din NATO – Ucraina și Georgia. În al treilea rând, este folosirea aviației strategice ca element de studiere a teatrului de operațiuni pe direcția strategică sud-vest. 

Foto: Ministerul Apărării al Rusiei

”Se știe că nava stat major ”Mount Whitney”, ce face parte din flota a 6-a a SUA, poate coordona și controla acțiuni în așa-numitele operațiuni pe mai multe paliere. Este vorba despre acțiuni pe mare, pe uscat, în aer și sub apă, de utilizarea mijloacelor cosmice, operațiuni cibernetice și informaționale, etc. Se observă clar intenția de a explora și studia posibilitatea desfășurării în regiunea Mării Negre a unor operațiuni pe mai multe paliere, dar cu caracter ofensiv. O demonstrează folosirea avioanelor de atac ale aviației strategice a SUA”, spune expertul. 

În opinia lui, crearea unei astfel de grupări are, cu siguranță, legătură cu situația din sud-estul Ucrainei. 

Igor Korotcenko, redactor șef al revistei ”Apărarea națională”, spune, la rândul său, că este vorba despre ”înființarea unei grupări militare navele multinaționale a NATO în Marea Neagră. Ea poate juca rol de susținere în cazul unei eventuale invazii a Ucrainei în Donbass. Aceasta este principala amenințare. Mai ales că acolo este prezent nu doar un distrugător cu sistem de arme ghidate, dar și o navă de comandă, gata să-și asume funcția de coordonare a grupării. Și mai este și un petrolier, gata să mențină pregătirea operațională a navelor NATO, să le realimenteze. Acesta este motivul reacției dure a Ministerului Apărării”, a spus Korotcenko. 

Un avertisment că Rusia nu va fi pasivă

Expertul spune că declarația ministerului este, de fapt, un avertisment că Rusia nu va privi pasiv cum evoluează situația și că, ”în caz de nevoie, suntem gata să reacționăm operativ”. 

Cu toate acestea, a adăugat Korotcenko, ”cred că reacția va fi calmă, având în vedere că întreaga zonă maritimă a Mării Negre este acoperită de serviciile noastre radio-tehnice de recunoaștere. În plus, avem sistemele de rachetă anti-navă ”Bal” și ”Bastion”. Dacă va fi necesar, orice țintă din Marea Neagră va fi doborâtă. Adică există posibilitatea de a neutraliza toate forțele pe care SUA le aduc în regiune pentru desfășurarea acestei operațiuni”, a subliniat analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053