Hot News
Dostoievski, o carte de vizită a culturii ruse. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
11/11
Lavrov: Franța trebuie să se aștepte la o discuție serioasă cu Rusia în formatul ”2+2” despre Ucraina
11/11

MAE al Rusiei a reacționat la vorbele lui Blinken despre „greșeala anului 2014 în Ucraina”

Sediul principal al Ministerului de Externe al Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Viceministrul de Externe Serghei Riabkov: greșelile din 2014 nu au fost făcute de Rusia, ci de autoritățile din Statele Unite

Moscova a răspuns declarației secretarului de stat american Anthony Blinken, care a avertizat Rusia să nu repete acțiunile din 2014 în Ucraina, pentru care Washingtonul dă vina pe Rusia.

”Nu prea am înțeles ce greșeli am făcut în 2014!?! Greșelile din acel an au fost făcute de oamenii care au admis lovitura de stat în Ucraina și, în consecință, administrația SUA, care era la putere la acea vreme, nefiind străină, în afilierea sa de partid, de cei care se află acum la putere la Washington”, a declarat reporterilor ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov.

Cu o zi înainte, șeful Departamentului de Stat s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba. Comentând știrile despre mișcările de trupe rusești în apropierea graniței, Blinken a spus că Rusia ar putea încerca din nou să repete ceea ce a făcut în acel an, când ”a acumulat forțe de-a lungul graniței, a trecut-o și a pătruns pe teritoriul suveran al Ucrainei și, în același timp, a declarat în mod fals că a fost provocată”.

Potrivit diplomatului rus, Washingtonul continuă să facă mulți pași greșiți în loc să repare relațiile cu Rusia, fapt pentru care Moscova este pregătită. El a sugerat ca partea americană ”să lucreze asupra greșelilor”.

Anterior, Occidentul a raportat de mai multe ori despre mișcarea trupelor de-a lungul graniței cu Ucraina. Autoritățile ruse au răspuns, spunând că aceasta este treaba Moscovei și că acțiunile acesteia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni.

Ambasadorul Antonov: Carta parteneriatului strategic dintre Ucraina și Statele Unite nu este decât un set de sloganuri nocive

Carta privind parteneriatul strategic dintre Statele Unite și Ucraina, semnată la 10 noiembrie, este un set de sloganuri dăunătoare, documentul vizând exacerbarea situației și nu reducerea tensiunilor, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov.

”Documentul nu este decât un set de sloganuri; în plus, sunt nocive. Evident, accentul se pune pe exacerbarea situației și nu pe reducerea tensiunii. Mai mult, aproape fiecare rând din text conține disponibilitatea geopolitică de a se opune Rusiei”, a spus ambasadorul. Cu o zi înainte, delegația ucraineană a sosit la Washington, unde a avut loc semnarea unei noi carte de parteneriat strategic între Ucraina și Statele Unite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068