Hot News
Conform contractului, Gazprom a rezervat din nou capacitatea maximă de tranzit al gazelor prin Ucraina
12/11
”Poehali!” – o călătorie în timp, din centrul Bucureștiului
12/11

Kremlinul: Rusia nu va invada Ucraina, ci limitează riscurile

Navele americane se simt în largul lor în Marea Neagră/ Foto: ianed.ru

Kremlinul a reacționat la informațiile americanilor despre planurile imaginare ale Rusiei de a invada Ucraina. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a comentat știrile transmise de mass media conform cărora Statele Unite au avertizat Uniunea Europeană cu privire la posibilele planuri ale Rusiei de a invada Ucraina, transmite RIA Novosti.

„Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”, a accentuat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Totodată, el a subliniat că numărul acțiunilor provocatoare în apropierea granițelor ruse este în creștere. De exemplu, avioanele de recunoaștere ale NATO desfășoară activități intense de recunoaștere în Marea Neagră. Au loc exercițiile neplanificate ale SUA și aliaților lor în această zonă ceea ce ridică gradul de destabilizare în această regiune.

„Avioane care zboară sunt ale acelora care își declară principalul obiectiv de a descuraja și de a contracara Federația Rusă și care o numesc drept inamic”, a arătat Peskov, subliniind că Rusia trebuie să se asigure cumva și să limiteze riscurile.

Anterior, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia Karen Donfried a informat că oficialii ruși au fost anunțați de către Washington cu privire la potențialele consecințe negative ale „activității militare neobișnuite” în apropierea graniței cu Ucraina.

Pușkov a răspuns promisiunii SUA de a continua operațiunile în Marea Neagră

Membrul Consiliului Federației, Aleksei Pușkov, a reacționat, pe canalul său Telegram,  la promisiunea SUA de a continua operațiunile în Marea Neagră.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a promis că Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze și să opereze în spațiul aerian și maritim internațional așa cum consideră de cuviință.

„În Siria, acționăm cum credem de cuviință. Și în Arctica. Și în Orientul Îndepărtat. În crearea de arme hipersonice, de asemenea. Și oriunde  acționăm după cum credem de cuviință, există rezultate vizibile”, a scris senatorul.

Potrivit lui Pușkov, Moscova a contat mult timp pe un fel de „încălzire” și și-a exprimat disponibilitatea pentru dialog cu Statele Unite și NATO. „Rezultatele sunt mai mult decât modeste. Se dovedește că este necesar să acționăm mai des, așa cum considerăm noi înșine de cuviință. Nu imprudent, ci persistent și consecvent”, a menționat el.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a indicat că acțiunile SUA în Marea Neagră – de exemplu, trecerea navelor de război – demonstrează o încercare de a amenința Rusia cu război. Diplomatul este convins că exercițiile Forțelor Navale SUA sunt doar o acoperire. În realitate, Washingtonul vrea să dezvolte „căi de acțiune militară”, în special, pe teritoriul Ucrainei.

Mirosul amețitor al cizmei americane

În acest context tensionat, semnificativă este declarația ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu care nu face decât toarnă gaz pe foc, după cum reacționează presa rusă. Cu ocazia recentei sale vizite la Washington, demnitarul român a spus că Bucureștiul susține ideea extinderii prezenței militare americane în Marea Neagră. Ne întrebăm ce i-ar fi răspuns unul dintre artizanii principali ai Convenției de la Montreux, Nicolae Titulescu?..

Ultima ora: 

Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept alarmiste informațiile conform cărora Federația Rusă ar pregăti o invazie a Ucrainei. Declarația șefului statului este citată de serviciul de presă al Kremlinului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875065