Hot News
Kremlinul: Rusia nu va invada Ucraina, ci limitează riscurile
12/11
Zaharova: Oslo continuă, în secret, militarizarea arhipelagului Spitzbergen
13/11

”Poehali!” – o călătorie în timp, din centrul Bucureștiului

Foto: Casa Rusă din București

Zborul a fost dintotdeauna visul de aur al omenirii, iar dorinţa de cunoaştere a oceanului cosmic, a ceea ce este ”dicolo de Cer”, nu s-a diminuat nici în prezent. Iată de ce Casa Rusă din Bucureşti a găzuit, la 10 noiembrie, vernisajul unei expoziţii speciale, intitulată ”Cuceriri spaţiale”.

Evenimentul este cât se poate de oportun, dat fiind că anul acesta se îm-plinesc 60 de ani de la primul zbor în spaţiu al unui om, Iuri Gagarin, dar şi 40 de ani de la zborul primului (şi singurului, până în prezent) cosmonaut român, Dumitru Prunariu.
Expoziţia a fost organizată de membrii Asociaţiei de colecţionari din România – ”Muzeul Jucă-riilor”, cu participarea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti şi a cosmonautului Dumitru Prunariu, care a fost invitat de onoare.

Foto: Casa Rusă din București

Foto: Casa Rusă din București

Expoziţia prilejuieşte o călătorie în timp pentru toţi vizitatorii – atât pentru cei contemporani cu marile evenimente, cât şi pentru cei mai tineri; de notat prezenţa multor copii, curioşi să vadă jucăriile părinţilor şi chiar a bunicilor lor. Fiindcă, trebuie spus, sunt expuse multe jucării cu tematică spaţială, respectiv roboţei, vehicule lunare, rachete, benzi desenate, etc. Ne amintim cu nostalgie cât de mândri eram cei care primeam o astfel de jucărie şi cum ne bucuram de ea, alături de prieteni.
Mai sunt expuse cărţi de astronomie, exemplare ale revistei ”Ştiinţă şi tehnică”, multe fotografii ale celebrului Iuri Gagarin, cartea sa ”Drumul spre Cosmos”, cărţi despre zborul care a deschis era zborului cosmic pilotat și care a început cu celebra exlamație lui Iuri: ”Poehali!” (”Dați-i drumul!” sau ”Hai să mergem!”), diverse obiecte decorative cu specific, etc.
Atrag atenţia cele două ediţii speciale ale ziarului ”Informaţia Bucureștiului”, din zilele respecti-ve şi lucrările artistului grafic Alexandru Ciubotariu.
La eveniment a participat Excelenţa Sa Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin – care, în alocuţiunea sa, a punctat cât de necesară este păstrarea memoriei celor ce au în-făptuit lucruri măreţe, unice, dar şi faptul că Rusia dezvoltă tehnologii din ce în ce mai moderne şi performante, inclusiv în materie de cercetare spaţială. Excelenţa Sa şi-a amintit, la rândul său, de cărţile de literatură ştiinţifico-fantastică şi de anticipaţie pe care le citea în copilărie şi adolescenţă (iar noi ne putem aminti, desigur, de Ivan Efremov şi de cărţile sale). Şi, pentru că este în legea firii ca Rusia să fie prima, Valery Kuzmin a vorbit şi despre ultima ”ispravă” a ruşilor în domeniu şi anume filmările în spaţiu pentru un film. Este pentru prima oară în istorie când o echipă cinematografică se deplasează în cosmos pentru a filma. Q.e.d.!

Foto: Casa Rusă din București

Foto: Casa Rusă din București

 Dumitru-Dorin Prunariu, invitatul de onoare al expoziţiei, a avut şi el momentul său de aducere aminte; cu emoţie, el a evocat experienţa unică a zborului cosmic alături de Leonid Popov, în cadrul msiunii spaţiale Soyuz 40. În plus, el a făcut o trecere rapidă prin istoria cercetării cosmosului, evi-denţiind importanţa programului Intercosmos – prin care multe popoare fără tehnologie spaţială au putut participa la zboruri şi la experimente, alături de cercetătorii şi cosmonauţii ruşi, dar şi pe cea a Staţiei Internaţionale, în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea echipaje formate din cercetători din cele mai diferite ţări. Concurenţa în acest domeniu de excelenţă s-a transformat în colaborare, cu re-zultate notabile.
Autorul proiectului, Cristian Dumitru preşedintele Asociaţiaei colecţionarilor din România, a făcut o scurtă trecere în revistă a exponatelor, iar David Alexandru, un elev din Sinaia, a vorbit despre colecţia sa filatelică de profil pe care o expune în cadrul acestei expoziţii.
Totul s-a desfăşurat în aceeaşi atmosferă prietenească şi primitoare cu care Casa Rusă ne-a obişnuit, deja, iar ceaiul rusesc oferit (se ştie că ruşii sunt gazde grozave) i-a făcut pe toţi să se simtă, cu adevărat, acasă!
                                                                                                                                       (Reportaj de Sergiu Bălan, preluat de pe site-ul Casei Rusie din București)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875075