Hot News
Peste 100 milioane de oameni de peste hotarele Rusiei s-au vaccinat cu ”Sputnik V”
18/11
MAE Rus a comentat planurile Poloniei de a coopta NATO în rezolvarea situației de la graniță
18/11

Patrușev a avertizat în legătură cu un posibil scenariu catastrofal pentru Afganistan

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev/ Foto: 123ru.net

Dacă noile autorități de la Kabul nu vor putea normaliza situația, iar comunitatea internațională nu va fi în stare să sprijine poporul afgan, evenimentele ar putea evolua, acolo, după un scenariu catastrofal, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, în cadrul întâlnirii anuale a secretarilor Consiliilor de Securitate din țările CSI, întrunire găzduită de Moscova, relatează RIA Novosti.

”Dacă noile autorități de la Kabul nu vor reuși să normalizeze situația, iar comunitatea internațională nu va fi în stare să acorde poporului afgan un sprijin folositor, evenimentele pot evolua după un scenariu catastrofal, inclusiv o nouă escaladare a războiului civil, sărăcirea generală a populației și foamete”, a spus Patrușev, citat de biroul de presă al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Patrușev a precizat că este greu de prognozat care ar putea fi consecințele acestui scenariu pentru regiune, pentru țările CSI și pentru întreaga lume în ansamblul ei, dar a asigurat că ele vor fi deosebit de negative.

Anul acesta, problema afgană a fost deosebit de actuală pe fondul venirii la putere a talibanilor (mișcarea talibană se află sub sancțiunile ONU pentru activitate teroristă), final logic al celor 20 de ani de politică iresponsabilă a SUA și a aliaților lor, a adăugat Patrușev. Potrivit spuserlor sale, situația în Afganistan a devenit, astăzi, fără precedent de dificilă, atât în plan politic și militar, cât și din punct de vedere social și economic.

De asemenea, el a declarat că Afganistanul nu trebuie să redevină un poligon pentru aventuri geopolitice hazardate ale jucătorilor externi, iar prevenirea acestui lucru este o misiune importantă. ”Astăzi, mai mult ca niciodată trebuie să ne unim forțele pentru a lucra în mod coordonat și constructiv pe direcția afgană”, a spus Patrușev. ”Este deosebit de important să nu permitem ca Afganistanul să redevină un poligon pentru aventuri geopolitice hazardate ale jucătorilor externi. Am în vedere în primul rând încercările SUA și ale aliaților lor de a-și consolida, sub pretextul înrăutățirii situației, poziția în această regiune, inclusiv în spațiul CSI. Astfel de inițiative trebuie oprite în conformiate cu deciziile luate deja la nivel înalt”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875207