Hot News
Rogozin a evaluat pericolul reprezentat de resturile satelitului doborât de Rusia
22/11
MAE Rus, despre pregătirile întâlnirii dintre Putin și Biden
22/11

WSJ a sfătuit Occidentul să nu considere Rusia o putere slabă

Foto: Izvestia

Rusia a încetat să fie o putere slabă, muribundă, iar președintele Vladimir Putin ”a determinat Occidentul să joace după regulile lui”, scrie cotidianul american The Wall Street Journal, citat de publicația rusă ”Izvestia”.

Liderul de la Kremlin, continuă publicația, ”a dobândit abilitatea de a obliga state mult mai puternice să-l abordeze în propriile lui condiții”, consideră autorii articolului din WSJ, jurnaliștii Andrew S. Weiss și Eugene Roemer.

În material se arată că este cazul ca țările occidentale să renunțe la convingerea trufașă că Rusia este un stat slab, căreia i se poate impune părerea altora. Autorii subliniază că, în timpul președinției sale, Vladimir Putin a făcut, practic, tot ce se putea pentru a întâri pozițiile țării sale în domenii esențiale.

Astfel, sub conducerea președintelui rus, au fost modernizate Forțele Armate, a fost îmbunătățit dialogul energetic, au crescut livrările de petrol și gaze naturale. În plus, Rusia a obținut susținerea multor state prietene.

După cum se arată în articol, Moscova a demonstrat Alianței Nord-Atlantice că NATO nu va reuși să continue extinderea spre Est.

Pe fondul consolidării cooperării dintre Kiev și Alianța Nord-Atlantică, autoritățile de la Kremlin au început să trateze Ucraina de parcă ar fi ceva asemănător unui ”portavion NATO, care a parcat la granița cu Rusia”, consideră jurnaliștii americani.

Semnatarii articolului amintesc, de asemenea, de operațiunea rusă din 2008, când Georgia a fost forțată să accepte pacea. În opinia comentatorilor WSJ, în 2007, țările Occidentului, care promiseseră Kievului și conducerii de la Tbilisi că vor primi statutul de membri ai blocului militar, nu au luat în serios apelurile lansate de Putin la Conferința de securitate de la Munchen. Câteva luni mai târziu, însă, lumea s-a confruntat cu pericolul unei noi escaladări a tensiunii din cauza conflictului declanșat de autoritățile georgiene în Osetia de Sud.

Izvestia” menționează, în context, că, la 19 noiembrie, senatorul american Bob Menendez a propus ca, dacă Moscova decide ”invadarea” Ucrainei, Rusia să fie ”bombardată cu sancțiuni”, care să presupună de la restricții sectoriale și măsuri legate de datoria de stat, la gazoductul ”Nord Stream-2”. În acest sens, parlamentarul a depus un amendament la Legea bugetului apărării (NDAA), care va fi supus votului senatorilor după vacanța sărbătorilor de iarnă.

De menționat că inițiativa parlamentarului american a venit după ce, la 12 noiembrie, prim adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a respins informațiile referitoare la presupuse planuri de invadare de către Rusia a Ucrainei. Cu acest prilej, oficialul rus a repetat că țara sa nu a planificat niciodată și nu planifică nici acum vreo invazie. La rândul său, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că declarațiile conform cărora Rusia ar pregăti invadarea Ucrainei sunt alarmiste. Iar Ministerul Apărării a arătat că, de fapt, NATO este cea care își intensifică activitatea la granițele Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068