Hot News
Rusia speră că membrii AUKUS vor renunța la proiectul submarinelor nucleare și amintește de existența tratatelor privind neproliferare și START
28/11
Pe cine ar avantaja ca ”Nord Stream-2” să fie lansat fără certificare
28/11

Delimitarea frontierei dintre Azerbaidjan și Armenia se va efectua cu ajutorul Rusiei

Întâlnirea trilaterală de la Soci (de la stânga la dreapta): Vladimir Putin, Nikola Pașinian și Ilham Aliev/ Foto: galatv..am

Moscova, Baku și Erevanul au convenit să ajungă la crearea unei comisii bilaterale de delimitare a graniței dintre Azerbaidjan și Armenia, cu demarcarea ei ulterioară, proces de-a lungul căruia Rusia va acorda asistență la solicitarea părților, se arată în declarația comună a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev și a premierului Armeniei, Nikola Pașinian, declarație adoptată după negocierile desfășurate la Soci.

”Am convenit să întreprindem demersuri în vederea creșterii nivelului de stabilitate și securitate la granița azero-armeană și să mergem spre crearea unei comisii bilaterale de delimitare a frontierei de stat dintre Republica Azerbaidjan și Republica Armenia, cu demarcarea ei ulterioară și asistență consultativă din partea Federației Ruse, la solicitarea părților”, se arată în documentul preluat de agenția TASS.

În plus, Rusia va continua să acorde asistența necesară pentru normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia, pentru formarea unui climat de încredere și a relațiilor de bună vecinătate între ele.

”Federația Rusă va continua și pe mai departe să acorde toată asistența necesară în vederea normalizării relațiilor dintre Republica Azerbaidjan și Republica Armenia, formării unui climat de încredere între popoarele azer și armean, precum și în vederea stabilirii unor relații de bună vecinătate în regiune”, se precizează în document.

Mai mult, șefii de stat au confirmat că intenționează să ducă la îndeplinire, în mod consecvent și cu rigurozitate, toate prevederile celor două declarații trilaterale anterioare, în interesul asigurării stabilității, al securității și dezvoltării economice a Caucazului de Sud. De asemenea, ei s-au înțeles să intensifice eforturile comune de rezolvare rapidă a problemelor rămase.

Proiecte pentru dezvoltarea Karabahului

Putin, Aliev și Pașinian au subliniat, totodată, că trebuie lansate cât mai repede posibil proiecte concrete pentru punerea în valoare a potențialului economic a regiunii Nagornîi Karabah.

La întâlnirea de la Soci a fost analizat, de asemenea, modul de transpunere în practică a declarației din 9 noiembrie 2020 privind încetarea totală a focului și a tututor acțiunilor militare în zona de conflict din Nagornîi Karabah, precum și a declarației din 11 ianuarie 2021 privind deblocarea legăturilor economice și de transport din regiune. Se precizează că liderii ”au dat o înaltă apreciere activității grupului de lucru trilateral, înființat în conformitate cu declarația din 11 ianuarie 2021, sub președinția comună a vicepremierilor Republicii Azerbaidjan, Republicii Armenia și a vicepreședintelui Guvernului Federației Rusie de deblocare a tuturor legăturilor economice și de transport din regiune. ”S-a subliniat necesitatea lansării cât mai curând posibil a unor proiecte comune în scopul punerii în valoare a potențialului economic al regiunii”, se spune în  comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053