Hot News
Delimitarea frontierei dintre Azerbaidjan și Armenia se va efectua cu ajutorul Rusiei
28/11
Șeful MAE ungar a explicat de ce ”Sputnik V” nu este recunoscut în Europa
29/11

Pe cine ar avantaja ca ”Nord Stream-2” să fie lansat fără certificare

Foto: RIA Novosti

Gazoductul ”Nord Stream-2” ar putea fi dat în exploatare înainte de finalizarea procedurii de certificare. Mai ales că există astfel de precedente în istorie. După cum scrie presa germană, într-o astfel de situație, Gazprom riscă doar o amendă, care nu pare impresionantă pe fondul miliardelor cheltuite pentru construcția conductei. Cine este interesat de o lansare atât de dubioasă a gazoductului și care pot fi consecințele politice și juridice ale unei astfel de decizii? Publicația ”Vzgliad” a cerut lămuriri experților.

În anumite circumstanțe, Europa ar putea primi gaze rusești prin gazoductul ”Nord Stream-2” înainte de finalizarea procedurii de certificare. Un scenariu avansat de publicția germană Handelsblatt. Dar în acest caz, operatorul proiectului ar urma să plătească, potrivit calculelor Agenției Federale pentru Rețele a Germaniei (BNA) o amendă ”de cel mult 1 milion de euro”. Pe fondul costurilor de realizare a proiectului, de cel puțin 10 miliarde de euro, amenda ”pare rezonabilă”.

Au existat precedente, precum gazoductul german EGL 401 sau proiectele NEL, dar BNA consideră aceste exemple ”incomparabile” cu conducta rusească. Într-adevăr, un asemenea scenariu ar putea fi ”tentant” pentru operator doar în contextul prețurilor ridicate la gaze naturale. ”Procedând ca atare, Gazprom va economisi banii pentru tranzitul gazelor prin Ucraina”, consideră autorul articolului din Handelsblatt.

Dacă nu se va merge pe acest scenariu, procedura de certificare, ce implică și reorganizarea companiei Nord Stream 2 AG în calitate de operator independent, s-ar putea prelungi până la 8 mai, având în vedere că s-ar putea solicita și un comentariu din partea Comisiei Europene, a cărei rezoluție nu are caracter obligatoriu, dar poate tărăgăna lucrurile.

Igor Iușkov, expert al Fondului Național de Securitate Energetică, este de părere că lansarea gazoductului ”Nord Stream-2” fără certificare este o aventură, pe care Gazprom nu și-o va asuma. ”Amenda trebuie plătită de compania rusă, nu de germani”, a precizat expertul, subliniind că Gazprom nu are nici un motiv să lanseze conducta înainte. ”Consumatorii de gaze, adică europenii, au mai mare nevoie de punerea mai rapidă în exploatare a gazodoctului, nu Gazpromul”, a adăugat Iușkov.

Potrivit interlocutorului publicației ”Vzgliad”, pentru Gazprom, esențial este ca ”Nord Stream-2” să înceapă să funcționeze fără probleme și la capacitate maximă, pentru ca pe viitor nimeni să nu poată contesta acest proces. De asemenea, este important ca gazoductul să fie scos de sub incidența celui de-al Treilea pachet energetic al UE, iar compania Nord Stream 2 AG să fie recunoscută drept operator. Pachetul energetic cere ca un furnizor să nu încarce mai mult de 50% din capacitatea conducte, dar Gazprom încearcă să obține o excepție de la această regulă.

Nu de aceeași părere este însă Aleksandr Kamkin, director adjunct al Centrului de Studii Germanice, potrivit căruia iarna grea care se anunță în Europa va determina Berlinul să ia în calcul variante pentru lansarea mai devreme a gazoductului. «Fără conducta ”Nord Stream-2”, volumul livrărilor de gaze va fi nesatisfăcător. Eu nu aș numi aventură punerea în funcțiune a conductei fără certificre. Este mai degrabă o situație de forță majoră», crede Kamkin, adăugând că nemulțumirea europenilor pentru prețurile ridicate la gaze ar putea determina conducerea Germaniei ”la un astfel de demers”.

Expertul spune că există riscuri politice – o confruntare dură cu Bruxelles-ul și o vie nemulțumire din partea americanilor, dar mai există și aspectul financiar al problemei, adică obținerea de profit, de care sunt interesate ambele părți – vezi Germania și Gazpromul. ”Interesul este, aici, atât din partea vânzătorului, cât și a cumpărătorului”, a subliniat Kamkin, adăugând, în același timp că, ”un astfel de demers este condamnat la consecințe juridice”.

Serghei Pikin, directorul Fondului de Dezvoltare Energetică, estimează că scenariul avansat de Handelsblatt este total nerealist, deoarece alte țări, inclusiv Polonia, ar putea da în judecată Gazprom, cu ”mari șanse de a câștiga”. Potrivit estimărilor sale, procedura de certificare va ”depăși perioada de furnizare a agentului termic”. ”Gazprom este interesat să câștige din furnizarea de gaze, de aceea nici o compania cu mintea la cap nu-și permite să efectueze livrări sub amenințarea amenzilor. Nu există nici o logică – când gazul va porni prin ”Nord Stream-2”, prețurile în Europa vor scădea. Dacă europenii vor gaze mai ieftine acum, să certifice gazoductul înainte de expirarea termenelor regulamentare. Mingea este în terenul europenilor. Gazpromul nu-și va trage singur un glonte în picior”, consideră Pikin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875126