Hot News
Pe cine ar avantaja ca ”Nord Stream-2” să fie lansat fără certificare
28/11
ONU: Populația Ucrainei va scădea la 35 milioane locuitori până în 2050
29/11

Șeful MAE ungar a explicat de ce ”Sputnik V” nu este recunoscut în Europa

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó/ Foto: u-f.ru

Șeful Ministerului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a pus pe seama politicii nerecunoașterea de către Europa a vaccinului rusesc ”Sputnik V”, relatează agenția RIA Novosti. 

”Este o chestiune politică și ideologică. Și sunt foarte dezamăgit de acest lucru (…) Mă enervează că de fiecare dată când discut cu colegii mei din Europa occidentală ei susțin că vaccinul rusesc este foarte eficace și funcționează bine (…) Dar, în pofida tuturor aceste vorbe rostite în privat, în public ei se comportă cu totul altfel”, a declarat diplomatul într-un interviu pentru RT. 

După cum a subliniat ministrul, datorită faptului că Budapesta a aprobat utilizarea serului ”Sputnik V” și, spre deosebire de alte preparate, nu au existat probleme cu livrarea, Ungaria a reușit să-și redeschidă granițele și să-și redreseze economica cu aproape două luni mai devreme decât celelalte țări europene. 

Péter Szijjártó a explicat decizia sa de a se vaccina împotriva COVID-19 cu produsul dezvoltat de Rusia prin încrederea în medicamentele sovietice verificate din copilărie. 

RIA menționează că Ungaria a devenit primul stat al Uniunii Europene unde a fost aprobată utilizarea vaccinului ”Sputnik V” și a fost înregistrat în baza unei proceduri accelerate. În septembrie, șeful diplomației a anunțat, într-un interviu pentru RIA Novosti, că vaccinul rusesc a funcționat foarte bine. În țară a început construcția uzinei pentru producerea lui și se intenționează să fie dată în exploatare la sfârșitul anului viitor. 

În plus, ”Sputnik V” a demonstrat cea mai bună protecție împotriva cazurilor letale în comparație cu alte patru seruri. Concluzie la care s-a ajuns pe baza datelor a 3,7 milioane de vaccinați împotriva coronavirusului. 

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) analizează, în prezent, problema certificării vaccinului, partea rusă punând la dispoziția instituției toate documentele. Citând surse, mass-media occidentale au scris că, după toate probabilitățile, autoritatea de reglementare va lua o decizie în primul trimestru al anului 2022. ”Sputnik V” a fost aprobat în 71 de țări, ce totalizează o populație de patru miliarde de oameni, menționează RIA Novosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875087