Hot News
Narîșkin: Nu va fi nici o invazie a Rusiei în Ucraina; este o acțiune de propagandă a SUA
27/11
Alexander Rahr: Viitorul cancelar al Germaniei va fi o problemă pentru SUA
28/11

Grimasele democrației occidentale: A fost stabilită cauza dispariției iminentă a zeci de națiuni europene

Foto: lenta.ru

Profesorul Steven May: Politica Franței pune în pericol existența limbilor micilor popoare. 

Având în vedere că în vocabularul politic francez nu se regăsește noțiunea de ”minoritate națională” sau de ”naționalitate”, limbile micilor popoare sunt excluse din viața publică și sunt condamnate să dispară, afirmă profesorul Steven May, de la Universitatea din Auckland. 

Contactat de agenția Lenta.ru, el a explicat că până la Revoluția franceză din 1789, în țară au existat cel puțin opt mari comunități lingvistice. Revoluționarii care au dărâmat monarhia au ales ca ”franceză principală”, varianta nordică, limba curții regale, motiv pentru care alte limbi au început să fie percepute în Franța ca dialecte. 

Acum, sunt tot mai puțini vorbitori ai acestor limbi, care nu au mai fost, practic, folosite în ultimele două secole. ”Sunt limbi amenințate cu dispariția din cauza politicii ”o limbă, un stat”: limba aleasă ca element unificator al țării a fost impusă ca limbă pentru toți cetățenii. Alte limbi comune au ajuns să fie privite ca ”celelalte”, ”provinciale” și, ca urmare, mulți dintre cei care le foloseau au renunțat, treptat, la dialectele lor native”, a explicat May. 

Experții au declarat în repetate rânduri că impunerea politicii ”o limbă, un stat” ar putea fi, în Franța, devastatoare pentru locuitorii ei. 

Problemele minorităților naționale și a popoarelor băștinașe din comunitatea occidentală au devenit una dintre temele centrale ale proiectului lansat de Lenta.ru și intitulat ”Problemele primei lumi”. Materialele acoperă tema crizei valorilor liberale în lumea occidentală și a scindării societății. Este vorba despre cum ideile libertății și egalității universale se transformă într-un instrument de opresiune, iar lupta pentru drepturile unor grupuri de oameni se transformă în privarea de drepturi a altora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875157