Hot News
Răsfoind presa română: Jurnalul.ro, despre fapte mai puțin cunoscute ale naziștilor, la 75 de ani după încheierea procesul de la Nürnberg
15/12
Gazprom și-a îndeplinit obligațiile față de Ucraina în privința tranzitului de gaze naturale
16/12

Ușakov a dezvăluit detaliile despre discuțiile dintre Putin și Xi Jinping

Imagine din timpul discuțiilor on-line dintre președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping/ Foto: iz.ru

Discuțiile on-line dintre președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, au durat aproximativ o oră și jumătate, părțile reușind să discute toate problemele esențiale care țin de relațiile bilaterale și de agenda internațională, a declarat consilierul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov.

Potrivit acestuia, relațiile dintre cele două state au atins un nivel ridicat, fără precedent. Xi Jinping a subliniat că deși relațiile dintre Rusia și China nu sunt cele de alianță, din punct de vedere al solidității, ele depășesc nivelul de alianță.

În timpul discuției, liderii au căzut de acord asupra vizitei pe care V. Putin o va efectua în China, în februarie 2022, unde va avea loc un schimb de opinii aprofundat cu privire la întreaga gamă de chestiuni referitoare la relații bilaterale. Aceasta va fi prima întâlnire față în față a celor doi lideri, de la începutul pandemiei. De asemenea, în cadrul vizitei, liderul rus va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă. Președintele rus și-a exprimat încrederea că Olimpiada se va desfășura la cel mai înalt nivel.

În plus, liderii au evidențiat dezvoltarea cu succes a comerțului bilateral. Potrivit lui V. Putin, în perioada ianuarie-noiembrie a acestui an, comerțul a crescut cu 31%, până la 123 de miliarde de dolari, fiind deja doborât recordul din 2019, dinainte de pandemie. ”În viitorul apropiat, așa cum s-a convenit, vom depăși pragul de 200 de miliarde”, a adăugat Putin. Mai mult, acesta a numit China ca fiind centrul internațional pentru producția de vaccinuri rusești Sputnik V și Sputnik Light și a precizat că au fost semnate contracte, pentru producerea a peste 150 de milioane de doze de vaccin, cu șase producători chinezi.

Părțile au subliniat, de asemenea, că în acest an a fost făcut un pas important în îmbunătățirea structurilor de la granița ruso-chineză, în acest sens fiind finalizată construcția unui pod feroviar în regiunea Amur. Consilierul prezidențial a subliniat că este greu de supraestimat importanța acestui proiect, deoarece, până acum, nu a existat un pod permanent pe întreaga secțiune a frontierei, constituită de-a lungul fluviului Amur. Șefii de stat au fost de acord să participe, prin videoconferință, la inaugurarea unuia dintre podurile peste fluviul Amur.

Mai mult, au fost analizate o serie de chestiuni privind cooperarea în cadrul BRICS. Potrivit lui Ușakov, partea chineză va prelua președinția în 2022, iar Federația Rusă îi va oferi asistență. Liderii au convenit, de asemenea, asupra unei interacțiuni mai strânse în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

În același timp, președintele chinez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea SUA în reconfigurarea situației din regiunea Pacificului. Acesta a evaluat în mod negativ crearea de noi alianțe, cum ar fi alianța americano-australiană, argumentând că aceasta subminează bazele regimului de garanții nucleare.

Întrevederea dintre cei doi lideri a avut loc la 15 decembrie și s-a desfășurat în regim de videoconferință. Președintele Rusiei a subliniat că relațiile dintre cele două țări sunt un exemplu de cooperare interstatală în secolul al XXI-lea. Potrivit acestuia, între state s-a format un ”nou model de cooperare”, bazat pe neamestecul în treburile interne și respectarea intereselor reciproce.

La rândul său, Xi Jinping i-a mulțumit liderului rus pentru că s-a opus încercărilor de creare a unor disensiuni între Rusia și China. Potrivit acestuia, la diferite evenimente, Putin și-a exprimat întotdeauna o ”înalta apreciere a relațiilor ruso-chineze și a sprijinit ferm eforturile Chinei în ceea ce privește protejarea principalelor interesele naționale”. Președintele Chinei a menționat că apreciază acest lucru.

Anterior, la 14 octombrie, liderul rus, într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, l-a catalogat pe președintele Chinei ca fiind prietenul său. Potrivit acestuia, cooperarea bilaterală aduce beneficii atât poporului chinez, cât şi celui rus și creează stabilitate în afacerile internaționale.

La 28 iunie, liderii celor două țări au anunțat prelungirea tratatului ruso-chinez de bună vecinătate, prietenie și cooperare. Președintele Chinei a numit tratatul un exemplu viu de construire a relațiilor internaționale de tip nou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078