Hot News
Eurovision 2021: Votează pentru Tania Mejențeva!
16/12
MAE rus a calificat acțiunile din spațiul cibernetic drept al treilea război mondial
16/12

Serghei Riabkov: Libertatea de a intra în uniuni nu poate fi absolută

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov/ Foto: RBC

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov despre data următoarei întâlniri dintre Putin și Biden și de ce este periculos ca NATO să accepte Ucraina în componența sa, într-un interviu acordat cotidianului Izvestia.

Moscova ar dori să poarte consultări cu Washingtonul în privința situației misiunilor diplomatice și a eliberării vizelor, iar propunerile aferente au fost deja transmise părții americane, a precizat, într-un interviu acordat cotidianului Izvestia, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov. De îndată ce urmează o reacție, Rusia este pregătită să organizeze aceste consultări, cât mai repede posibil – până la sfârșitul anului 2021, a subliniat viceministrul. În cadrul discuției, acesta a făcut o evaluare a perspectivelor apariției unor schimbări în relațiile dintre Rusia și Statele Unite, a explicat de ce NATO nu poate să se mai extindă spre Est și a vorbit despre așteptările legate de negocierile privind securitatea europeană.

«Problemele nu sunt de ieri, de azi»

– Serghei Alekseevici, în momentul de față, există vreo predictibilitate în relațiile cu Statele Unite?

Serghei Riabkov: Există o predictibilitate negativă unilaterală, iar în ceea ce privește perspectivele de îmbunătățire a relațiilor, aici totul este absolut imprevizibil. Este concluzia tristă bazată pe rezultatele lungului drum parcurs de noi și cu actuala administrație, și cu Trump, și cu Obama. Problemele nu au apărut de ieri, de azi. În mare parte, ele sunt legate de dorința SUA, în general, de a nega Rusia ca factor independent important al vieții internaționale, de a încerca să ne impună propriile abordări față de o serie întreagă de chestiuni – inclusiv cum să trăim în țara noastră.

Toate acestea nu ne permit, desigur, să spunem că avem vreo perspectivă de îndreptare a relațiilor – cel puțin în stadiul actual, nu aș îndrăzni să fac prognoze optimiste. Există, firește, și predictibilitatea că va trebui să avem de-a face cu acea Americă și cu acea politică americană care este așa cum este. Și suntem pregătiți pentru asta.

– Reiese că nu așteptăm o transformare a abordării americane față de Rusia?

Serghei Riabkov: Cu excepția lansării câtorva dialoguri structurale importante, desigur, și care alcătuiesc pilonii securității internaționale – mă refer la stabilitatea strategică și la securitatea cibernetică – noi nu vedem nici un fel de progres. Dar chiar și pe aceste direcții, abia acum am creat canale de dialog și să garantezi că, în procesul de negocieri, vom ajunge la niște soluții globale, semnificative, inovatoare, este prematur. Lucrăm în această direcție, ne dorim acest lucru, îi îndemnăm pe americani să abordeze cu responsabilitate securitatea internațională. Sperăm că apelurile noastre, semnalele noastre vor fi auzite. În același timp, noi nu căutăm, nu încercăm și nu vom amesteca la un loc problemele care nu se referă la stabilitatea strategică, securitatea cibernetică și, spre exemplu, la unele dintre dificultățile noastre cu caracter bilateral legate de vize și de activitatea misiunilor străine. Sunt și acestea subiecte importante, dar nu trebuie să permitem ca unul să devină dependent de celălalt. Vom lucra acolo unde apar oportunități, unde americanii vor măcar relativ să asculte glasul rațiunii și abordările noastre.

– Cum avansează lucrurile în cadrul START-3?

Serghei Riabkov: Tratatul START a fost prelungit cu cinci ani. Totodată, primul an al acestei prelungiri de cinci ani va expira anul viitor, la 5 februarie. La noi a fost lansat dialogul privind stabilitatea strategică, al cărui rezultat va fi, să sperăm, încheierea unui document sau a unei serii de documente, care să permită o înlocuire corectă a acestui Tratat START, care va expira, deja, peste patru ani.

În cadrul START-3 nu stăm prea rău: se desfășoară ședințe ale comisiei consultative bilaterale, iar pe măsura îmbunătățirii situației epidemiologice se reia practica vizitelor de inspecție reciproce. În prezent, realizăm un schimb complet de informații, transmitem notificările necesare conform tratatului – activitatea decurge normal.

În privința altor direcții, există, desigur, o oarecare rigiditate, dar lucrăm și la ele.

«Nu trebuie să existe alte extinderi ale NATO»

– Cum ați explica actuala agravare a situației din jurul Ucrainei?

Serghei Riabkov: Este, în primul rând, un proiect geopolitic al Washingtonului, o încercare de a-și extinde propria sferă de influență prin multiplicarea instrumentarului de consolidare a pozițiilor sale și care, pe viitor, după cum speră SUA, va permite americanilor să domine în această parte a lumii. Este, desigur, o metodă de a ne crea nouă greutăți, atentând la securitatea noastră. Noi spunem deschis: avem anumite linii roșii, pe care nu vom permite nimănui să le treacă; avem cerințe formulate foarte clar – cred că toți au auzit semnalul președintelui Rusiei, că Moscova are nevoie de garanții legale de securitate cât se poate de sigure. Ministerul de Externe a primit directiva președintelui de a se ocupa îndeaproape de această problemă. Ceea ce și facem, de altfel; în special, pregătim propuneri și idei concrete pe care le vom prezenta spre analiză americanilor și, posibil, aliaților lor.

– Este posibil, în opinia dumneavoastră, să fie trasate linii roșii împreună cu Statele Unite?

Serghei Riabkov: Cred că este imposibil, prin definiție. Avem abordări atât de diferite față de afacerile internaționale și priorități în așa-numita zonă Euro-Atlantică, încât linii roșii comune nu pot exista. Există o singură linie roșie, pe care am trasat-o, deja, cu americanii, ceea ce este bine – este vorba despre inadmisibilitatea unui război nuclear. Adoptând în iunie o astfel de declarație la nivelul liderilor noștri, Rusia și SUA au subliniat: suntem conștienți de responsabilitatea noastră comună. Într-un război nuclear nu pot exista învingători, iar acest lucru a fost și el precizat cu toată certitudinea. Eu cred că este un factor pozitiv semnificativ într-o epocă destul de neliniștită a relațiilor internaționale.

În privința liniilor roșii geopolitice, nu se pune problema – suntem rivali aici, suntem adversari și nu vom încerca să propunem americanilor să facă ceva în sensul acesta. Vom cere să nu fie încălcate propriile noastre linii roșii, pe care le stabilim pornind de la interesele noastre naționale.

– Rusia vorbește despre inadmisibilitatea extinderii NATO spre Est. Alianța răspunde că pornește de la politica ușilor deschise și, tocmai de aceea, poate admite sau nu pe cineva – dacă ar fi îndeplinite criteriile de aderare. Cum evaluează Moscova o astfel de poziție a NATO?

Serghei Riabkov: În momentul de față, este, într-adevăr, una dintre cele mai serioase probleme în zona Euro-Atlantică. Expansiunea fulgerătoare a NATO din ultimele decenii ne-a arătat că progresele occidentale, promisiunile și angajamentele fără formă juridică au o valoare nesemnificativă. Liderilor sovietici, după care celor ruși, li s-a spus în repetate rânduri – la cele mai responsabile niveluri – că nu va mai există altă extindere a NATO spre Est. Cu toate acestea, asistăm la o situație total opusă.

Țările NATO susțin că fiecare stat are dreptul de a stabili în mod independent cum să-și asigure securitatea – până la aderarea la o alianță politico-militară. Dar vreau să subliniez: libertatea de a intra în alianțe nu poate fi absolută. Este ca într-o societate de oameni: libertatea individului se termină atunci când ea atentează la libertatea altuia. Trebuie să existe un cadru clar, obligații și responsabilități reciproce. Tocmai de aceea, enunțurile despre libertatea de aderare la alianțe sunt întotdeauna echilibrate cu fraze, potrivit cărora acest lucru nu trebuie să se realizeze pe seama securității altor state. Așa a fost și rămâne valabil în OSCE, spre exemplu.

Din păcate, extinderea NATO a intrat de mult într-o contradicție foarte puternică tocmai cu acest principiu. Vom atrage ferm atenția oponenților noștri – atât țări membre NATO, cât și state care nu intră în Alianță, dar care vor să ajungă acolo – asupra imposibilității de a amesteca lucrurile între ele. De aceea, nu ar trebui să fie o altă extindere a NATO. Iar încercările de a prezenta lucrurile ca și cum Rusia nu ar avea, aici, drept de veto nu sunt decât încercări cu mijloace nepotrivite. Ne vom menține punctul de vedere: dacă oponenții vor merge împotriva noastră, vor constata că securitatea lor nu se va întări – pentru ei, consecințele vor fi grave.

–  Cum argumentează Alianța necesitatea de a se extinde spre Est?

Serghei Riabkov: Nu există vreo argumentație. Mai mult, ei încearcă să nege legitimitatea întrebării de ce NATO ar trebui să se deplaseze undeva anume spre Est. Din presupuse considerente principiale, ei resping posibilitatea de a dezbate acest subiect. Dar este o greșeală, care ar putea conduce la o slăbire a propriei lor securități.

– Joe Biden a declarat că este dispus să discute cu Rusia despre temerile ei legate de extinderea Alianței. Când și în ce format sunt posibile consultări pe această temă?

Serghei Riabkov: Vedem disponibilitatea părții americane de a continua discuțiile pe această temă, ceea ce este bine. Avem canale bine puse la punct, testate – dialogul cu SUA se derulează pe diferite direcții. Una dintre ele vizează consultările menționate anterior de mine, privind stabilitatea strategică. Acolo sunt două grupuri de lucru. Unul dintre ele se va ocupa de acțiunile care au caracter strategic. Este clar că garanțiile de securitate, precum și nedepășirea liniilor roșii sunt exact subiectele dezbătute acum. Acțiuni care au impact strategic.

Avem canale de dialog cu SUA și la nivel politic, există forme de cooperare și de dezbatere a acestei teme cu țările NATO, chiar dacă nu cu toate, dar cu unele ele funcționează și vom continua să folosim acest lucru.

Există, în sfârșit, platforma europeană de la Viena, unde funcționează forumul de colaborare în domeniul securității. În ultimă instanță, problema nu rezidă în platformele unde are loc dialogul. Problema este în conținut – cu ce completăm această activitate. Deocamdată nu ne este foarte clar, cât de serioasă este abordarea oponenților noștri. De aceea, vom mai avea câteva discuții exploratorii, pentru a limpezi totul.

Aș dori să exprim speranța că rezultatul acestui proces va fi schimbarea radicală în bine a întregii situații privind securitatea. Vorbim despre securitate globală, inclusiv pentru Rusia; NATO și SUA se concentrează acum pe presupusa concentrare a forțelor și mijloacelor noastre de-a lungul graniței cu Ucraina. Dați-mi voie, însă – în primul rând, este vorba de activități pe care le desfășurăm pe propriul nostru teritoriu. Unde sunt limitele îndrăznelii geopolitice, ca să nu spun aroganță, a celor care încearcă să ne dicteze ce putem și ce nu putem face în interiorul propriilor granițe?

Mai este și un al doilea aspect, nu mai puțin semnificativ: ei se concentrează, în propriul folos, pe ceva concret care se întâmplă în anumite zone, în timp ce noi ne concentrăm pe cum să asigurăm o securitate pentru mulți ani și multe decenii de acum înainte, într-un format larg. Ei privesc totul sub microscop, noi privim înainte, prin binoclu, și ne străduim să prevenim o evoluție nedorită în viitor.

«Suntem obligaţi să acţionăm în oglindă»

–  Se știe când vor avea loc negocierile cu SUA privind vizele? Care sunt obiectivele Rusiei la aceste consultări cu Washingtonul? Există vreo șansă de a obține progrese în acest domeniu până la sfârșitul acestui an sau începutul celui următor?

Serghei Riabkov: Îmi pare rău pentru cei care întâmpină dificultăți cu obținerea vizei americane și aș dori să subliniez: rezultatul pe care-l avem acum în acest domeniu reflectă lipsa de dorință a părții americane de a adopta decizii evidente și foarte simple. Adică să trimită în Rusia personalul necesar în limitele cotei care există de foarte mult timp și care nu este completată de americani – atât la Moscova, în secția consulară a ambasadei, cât și la Consulatele generale din Ekaterinburg și Vladivostok – pentru a restabili deservirea normală a cetățenilor ruși. În schimb, ei lansează acuzații absurde cum că noi împiedicam ceva anume. Noi nu împiedicăm nimic; pur și simplu, nu putem, în mod unilateral, să eliberăm vize americanilor, în timp ce personalul nostru din America nu poate pleca din cauza faptului că, de fapt, a fost înghețată acordarea de vize angajaților diplomatici și deținătorilor de pașapoarte de serviciu.

Este un cerc vicios. Le-am propus de mult americanilor să ștergem totul, să începem de la zero, cum se spune, să deschidem porțile și să restabilim funcționarea normală a misiunilor străine. În schimb, sunt avansate noi cerințe și ultimatumuri. Dintre ele, cea mai odioasă este ca din Statele Unite să plece lucrătorii misiunilor noastre diplomatice care au sosit în America în urmă cu mai mult de trei ani. De unde și până unde mai mult de trei ani, de ce nu cinci? Suntem constrânși să acționăm în oglindă.

Dacă situația din acest domeniu nu se va îmbunătăți, înseamnă că, anul viitor, și angajații americani se vor întoarce acasă după perioade similare petrecute aici. Acest lucru s-ar putea încheia cu faptul că misiunile străine nu vor mai putea funcționa.

În privința consultărilor, ne-am dori să sperăm că americanii vor aborda cu seriozitate propunerile noastre – le-au fost transmise destule. Vor răspunde la ele și, atunci, noi vom pregăti aceste consultări cât se poate de repede, până la sfârșitul acestui an, până la finalul lunii decembrie. Până acum, însă, nu există o reacție adecvată din partea Statelor Unite. Solicităm din nou americanilor să se preocupe de această chestiune, să se preocupe de această situație intolerabilă. Din cauza ei suferă nu doar concetățenii noștri, dar și cetățenii SUA care, la fel, nu pot beneficia de servicii la timp.

–  După summitul ruso-american, desfășurat în regim video, s-a spus că dialogul va continua, dar într-un alt format. Există termene limită, se știe cam când ar putea avea loc o asemenea întâlnire?

Serghei Riabkov: Deocamdată nu. Esențial este, însă, că s-a înțeles necesitatea continuării contactelor – poate fi și în format video, și o convorbire telefonică, și, firește, o întrevedere față în față. Deocamdată, este prea devreme să vorbim despre ceva concret. Președinții nu pot, după ce au încheiat o discuție, să înceapă pregătirea următoarei. Este treaba echipelor lor. Haideți, mai întâi să avansăm măcar pe direcția punerii în practică a ceea ce liderii au convenit la 7 decembrie. Încă o dată: MAE se va ocupa îndeaproape de acest lucru, în conformitate cu indicațiile existente.

                                                                      Interviu realizat de Andrei Kazakov și Ekaterina Postnikova

1 Comment

  1. NICU spune:

    Poziția Rusiei este corectă, deoarece SUA a profitat de slăbiciunile Rusiei post Elțân și au făcut ce au vrut. Acum gata, totul s-a încheiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875055