Hot News
Vaccinarea împotriva coronarisului, inclusă în calendarul național
21/12
Putin: SUA ar putea încerca să împingă Ucraina să atace Crimeea
21/12

Soldatul polonez care a fugit în Belarus a povestit cum ucidea migranţi (VIDEO)

Emil Čečko, militarul polonez fugar, acordând un interviu pentru televiziunea din Belarus/ Foto: RIA Novosti

Emil Čečko, militarul polonez care a fugit în Belarus și a cerut azil politic, a declarat, într-un interviu pentru televiziunea din Belarus, că a participat la uciderea migranților ilegali de către forțele de securitate poloneze și a tras în refugiați. ”Am fugit pentru că este imposibil să mai taci despre ceea ce se întâmplă pe teritoriul Poloniei”, a spus el .

Comitetul pentru Frontiera de Stat din Belarus a declarat, vineri, că un militar polonez a cerut azil politic  la Minsk. S-a înregistrat că joi, un soldat al Forțelor Armate poloneze,  Čečko Emil, născut în 1996, a fost oprit de o patrulă de frontieră belarusă pe fâșia de frontieră. Polițiștii de frontieră au arătat că ”fiind în  dezacord cu politica Poloniei privind criza migrației și practica tratamentului inuman al refugiaților, militarul a cerut azil politic în Republica Belarus”. Într-un interviu acordat televiziunii din Belarus, Čečko i-a acuzat pe militarii polonezi de uciderea sistematică a migranților, precum și a doi voluntari. El crede că situația de pe teritoriul polonez de la granița cu Belarus ar trebui să fie investigată de Crucea Roșie.

„Ei au aliniat primul grup de migranți şi i-au ucis; după aceea, al doilea grup. I-au ucis, de asemenea. Și eu am făcut asta – am tras”, a spus Čečko la postul de televiziune Belarus 1, un nou fragment al interviului fiind difuzat duminică (vezi mai jos înregistrarea).

Soldatul polonez, Emil Čečko/ Foto: RIA Novosti

”La prima patrulare, undeva pe drum – eram beți – urmăream un om  și l-am prins; pe urmă, l-am dus în pădure, am săpat o groapă și, chiar în fața ochilor noștri, granicierii l-au împușcat în cap”,  a spus soldatul polonez.

Răspunzând la întrebarea jurnalistei dacă își amintește cum a ucis prima dată un om, Čečko a spus că s-a întâmplat la sfârșitul lunii mai. ”Este imposibil de descris… Este un astfel de sentiment, ca și cum cineva ar fi sfâșiat sufletul cuiva, iar, apoi, omul are impresia că nu mai are suflet”, a spus Emil Čečko. ”Chipurile acestor oameni rămân mereu în amintire; doar primii… cei pe care au ordonat să fie uciși. Și după aceea, nu te mai uiți la față, ci doar țintești spre piept”, a spus el.

El a mai spus că şi răniții au fost, de asemenea, puși în grupuri și uciși. ”Și eu am făcut asta – am tras”, a adăugat el. O mare parte din migranții uciși de polonezi au fost îngropați, dar o parte din cadavre nu era înmormântată și a fost sfâșiată de lupii, a mai mărturisit soldatul polonez…

Ce îi așteaptă pe acești refugiați în Polonia?/ Foto:news.myseldon.com

Comitetul de Investigații din Belarus a început să-l interogheze pe militarul polonez în cadrul unui dosar penal privind tratamentul inuman al refugiaților de către structurile de forță poloneze, informează agenția BelTA.

Reprezentantul oficial al Procuraturii Generale din Belarus, Dmitri Brîlev, a spus că Minskul va trimite către structurile internaționale documentele unui dosar penal cu speţa migranților,  împotriva Poloniei . Potrivit acestuia, Procuratura a strâns copii ale dovezilor, în cinci volume, care confirmă maltratarea refugiaților de către Polonia. Se cprecizează faptul că materialele vor fi transmise către structuri internaționale și europene, inclusiv Parlamentului European, pentru o evaluare juridică.

Comitetul de Investigații a declarat că ancheta va oferi ”o evaluare principială a tuturor acțiunilor criminale ale structurilor de forță poloneze”.

După cum a devenit cunoscut, forțele armate ale Poloniei intenționează să caute pedeapsirea soldatului pentru dezertare. Legat de acest incident, au fost demiși comandanții lui. Fostul comandant al forțelor terestre poloneze, Waldemar Skshipčak, a spus că Čečko trebuie împușcat.

Însuși militarul Emil Čečko a declarat că autoritățile țării sale încearcă să-l prezinte drept ”cea mai rea persoană” pentru a distrage atenția de la problema refugiaților.

Între timp, Polonia a crescut numărul militarilor și a forțelor de ordine, pe fondul apariției unei tabere spontane de refugiați din Orientul Mijlociu la granița belaruso-polonă. Ministerul Apărării din Belarus a declarat că decizia Poloniei de a concentra 23.000 de soldați, tancuri, sisteme de apărare aeriană și alte arme grele în apropierea graniței cu Belarus nu poate fi numită un răspuns adecvat la criza migrației. Ministerul a declarat că aceasta seamănă mai mult cu crearea grupărilor  de trupe de șoc .

 

1 Comment

  1. Eugen spune:

    Europa în continent al dictatorilor , țările nu mai sunt suverane ,sa instaurat noua dictatură mondială.Utati ce se întâmplă cu drepturile și libertățile , am ajuns sclavi i propriile țari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091