Hot News
Operațiune specială a UE, a Ucrainei și a Moldovei de blocare a Transnistriei
02/01
Discursul de Anul Nou al lui Putin i-a încântat pe cititorii ziarului Le Figaro
02/01

La Kiev, nu departe de biroul lui Zelenski, a avut loc marșul cu torțe al adepților lui Bandera

Marș cu torțe la Kiev, la împlinirea a 113 ani de la nașterea lui S.Bandera / Foto: TASS

Cu ocazia împlinirii a 113 ani de la nașterea lui Stepan Bandera, la Kiev s-a desfășurat un marș cu torțe, nu departe de clădirea ce adăpostește biroul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. După cum a transmis de la fața locului corespondentul agenției TASS, aproape 1.000 de reprezentanți ai organizațiilor naționaliste au străbătut străzile centrale ale orașului pornind de la Parcul T.G. Șevcenko.

Ei ai strigat lozinci în onoarea lui Bandera, au cerut ca statul să recunoască Organizația Naționaliștilor Ucraineni și Armata Insurecțională Ucraineană (OUN-UPA), ambele interzise în Rusia. În plus, a fost exprimată indignarea la adresa autorităților de la Kiev care, anul acesta, nu au montat uriașul portret al lui Bandera pe fațada clădirii Consiliului Municipal al Kievului.

Forțele de ordine au blocat intrările spre biroul lui Zelenski, motiv pentru care participanții la marș nu s-au putut apropia de clădire. Manifestanții i-au cerut președintelui să confere titlul de ”Erou al Ucrainei” reprezentantului UPA, Miroslav Simcin. În octombrie 2021, Rada Supremă a adoptat un apel către șeful statului, cu rugămintea de a acorda respectivul titlu.

În general, acțiunea organizată de organizațiile ”Svoboda” și ”Pravîi sektor” s-a desfășurat fără tulburarea liniștii publice. S-a anunțat că acțiuni similare au avut loc în câteva zeci de regiuni ale țării. Potrivit mass-media ucrainene, acțiuni similare se vor desfășura în alte câteva zeci de regiuni ale țării (în total peste 50 de acțiuni), iar numarul anunțat de participanți este de  aproximativ 3500.

Stepan Bandera este unul dintre ideologii naționalismului ucrainean. În anii Marelui Război de Apărare a Patriei, el a colaborat cu Germania nazistă, iar până în 1959 a condus Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN). În contul aripii militare a OUN – rebeli ai Armatei Insurecționale Ucrainene, care, după numele liderului mișcării au început să fie numiți banderoviști – figurează numeroase crime împotriva umanității. De mâna lor au murit aproape 100.000 de polonezi, cehi şi evrei din Ucraina de Vest. Pentru refuzul de a colabora cu naționaliștii, au fost uciși cu bestialitate inclusiv mii de ucraineni. Banderoviștii au participat la luptele împotriva Armatei Roșii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091