Hot News
În Franța a fost dezvăluită semnificația ultimei șanse pe care Putin a acordat-o Europei
04/01
La Tribune: Occidentul manipulează livrările de gaze în sens invers, spre Ucraina, și acuză Rusia
04/01

Zaharova: Declarația celor ”cinci puteri nucleare” a fost pregătită la inițiativa Moscovei

Reprezentanta oficială a MAE Rus, Maria Zaharova/ Foto: yandex.ru

Dată publicității luni, declarația comună a celor cinci puteri nucleare (Rusia, SUA, China, Franța, Marea Britanie) privind prevenirea unui război nuclear și evitarea unei curse a înarmării a fost elaborată la inițiativa părții ruse, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informează Rossiiskaia gazeta.

”Federația Rusă pornește ferm de la faptul că într-un război nuclear nu pot exista învingători și că un astfel de conflict nu trebuie declanșat vreodată”, a spus diplomatul. După cum a amintit Zaharova, Moscova a promovat în mod constant ideea de reafirmare a acestui principiu de către toate cele cinci puteri nucleare. ”Acest document a fost elaborat la inițiativa noastră și cu participarea activă a reprezentanților ruși”, a subliniat reprezentanta MAE Rus.

Documentul urma să fie dat publicității în timpul celei de-a X-a Conferințe de revizuire a valabilității Tratatului privind neproliferarea armei nucleare, întrunire ce-ar fi trebuit să-și deschidă lucrările la New York, la 4 ianuarie. Pe fondul înrăutățirii situației epidemiologice, desfășurarea evenimentului a fost amânată, nu însă și publicarea declarației.

Zaharova a atras atenția asupra faptului că s-a procedat ca atare, ”având în vedere importanța și autosuficiența declarației comune”. Potrivit spuselor sale, documentul completează și dezvoltă declarațiile bilaterale, adoptate anterior la nivel înalt cu Statele Unite și China. ”Declarația reflectă ideea, importantă pentru noi, de a nu permite ca intre statele nucleare să izbucnească vreun război – atât nuclear, cât și cu utilizarea armelor convenționale. De asemenea, textul reafirmă angajamentul asumat anterior de cele cinci puteri nucleare de a nu îndrepta armele nucleare una împotriva celeilalte sau a unei terțe țări”, a subliniat diplomatul. Părțile au confirmat principiul dialogului pe baza respectului reciproc și a recunoașterii intereselor și preocupărilor fiecăreia dintre ele în domeniul securității.

Rusia speră că acest lucru va determina reducerea nivelului de tensiune internațională și descurajarea cursei înarmării, va contribui la consolidarea încrederii și la formarea bazei viitorului control al armelor ofensive și defensive în interconectarea lor, precum și a măsurilor de reducere a riscurilor.

Liderii celor cinci puteri care dețin armă nucleară au făcut, luni, o declarație comună privind prevenirea unui război nucleare și inadmisibilitatea cursei înarmării. Textul a fost publicat pe site-ul Kremlinului. Se afirmă că într-un război nuclear nu pot exista învingători, iar armele nucleare – atât cât vor continua ele să existe – trebuie să servească în scopuri strict defensive, pentru descurajarea agresiunii și prevenirea războiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089