Hot News
Antiwar: Nuclearul ”Poseidon” va convinge NATO să accepte condițiile Rusiei
08/01
Igor Ivanov: Un semnal încurajator, la început de an
09/01

Politologul Selteev: revoltele din Kazahstan au fost pregătite cu participarea serviciilor speciale

Turnul de televiziune Kok-Tobe din Alma-Ata / Foto: wikimapia.org

Politologul kazah Urazgali Selteev, directorul Institutului de Integrare Eurasiatică, a apreciat că fosta conducere a Comitetului Național de Securitate din Kazahstan (KNB) se află în spatele pregătirii tentativei de lovitură de stat din țară. Potrivit acestuia, șeful KNB, reținut anterior, Karim Massimov, a transformat organizația într-un „super-monstru printre serviciile speciale”.

„Evenimentele care au avut loc sunt o tentativă de lovitură de stat, inclusiv cu participarea KNB, care a jucat un rol complet”, este convins expertul.

Selteev a explicat că există două versiuni pentru cele întâmplate. Potrivit primei versiuni, Comitetul a „ocrotit” procesul și el însuși a „a avut grijă” de militanții de pe teritoriul Kazahstanului. Potrivit celei de-a doua, KNB a fost implicat direct în pregătirea revoltelor, împreună cu un anumit grup din interiorul elitei.

„Pătrunderea reprezentanților statelor străine de orientare extremistă, inclusiv a membrilor unor mișcări religioase netradiționale, ar fi trebuit să fie înregistrată de către KNB”, a subliniat politologul.

Potrivit acestuia, totul indică faptul că organizatorii protestelor au elaborat un scenariu în vederea ocupării orașului Alma-Atî, pentru ca, ulterior, să-l proclame capitală. Selteev a menționat că aceasta a fost o strategie convenabilă, pentru a provoca cetățenii obișnuiți să participe la revolte, deoarece tocmai acolo este concentrat un număr mare de mase marginale. Expertul a evidențiat, de asemenea, încercările protestatarilor de a ocupa turnul de televiziune din Kok-Tobe.

„Trebuie să mulțumim forțelor noastre de securitate, inclusiv forțelor de menținere a păcii ale ODKB, care au împiedicat acest lucru. În caz contrar, eu cred că, din acest turn de televiziune, am fi auzit scenarii și revendicări”, crede Selteev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090