Hot News
Ultima oră: Riabkov a calificat drept fantastică întâlnirea preliminară cu SUA, de la Geneva
10/01
Riabkov a declarat că partea americană nu se simte confortabil la negocierile cu Rusia
10/01

Expert: Rusia și-a întărit poziția în situația din Kazahstan, dar acest lucru nu va influența dialogul cu SUA

Foto: ria.ru

Evenimentele din Kazahstan nu vor avea impact asupra negocierilor de la Geneva, dintre Rusia și SUA, pe probleme privind securitatea, în pofida faptului că, în această situație, Moscova și-a întărit pozițiile, a apreciat directorul general al Consiliului Rus pentru afaceri internaționale, Andrei Kortunov, relatează agenția TASS.

”După părerea mea, tema Kazahstanului nu va avea, totuși, vreun impact substanțial asupra caracterului negocierilor bilaterlae, deoarece agenda este, în general, alta”, a arătat interlocutorul agenției de presă. Dar, a adăugat el, situația din Kazahstan ar putea deveni un factor suplimentar care va complica relațiile ruso-americane, pentru că au condus la o consolidare a pozițiilor Moscovei în regiune, la întărirea colaborării dintre Rusia și partenerii ei central-asiatici și la o mai mare marginalizare a SUA și a Occidentului în Asia Centrală, în ansamblul ei.

”Evenimentele din Kazahstan oferă un impuls suplimentar pentru cooperare strategică între Rusia și partenerii ei și, în general, lasă destul de puțin spațiu de manevră pentru diplomația americană – mai mic decât înainte. După toate probabilitățile, în politica externă a Kazahstanului vor fi introduse unele modificări în favoarea unei mai strânse colaborări cu Rusia”, a explicat analistul. În același timp, el a amintit că reducerea influenței Statelor Unite în regiune a început mai devreme, odată cu retragerea, anul trecut, a trupelor americane din Afganistan.

”Ceea ce se întâmplă acum va întări mai repede pozițiile Moscovei, deoarece Moscova își demonstrează capacitatea de a acționa în calitate de organizator serios al spațiului euroasiatic și, într-un anumit sens, de a-și proiecta forța sa militară”, a spus Kortunov. Astfel, el a atras atenția asupra importanței tot mai mari a ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, n.r.), care a apărut ca factor de stabilizare în regiune. ”Rusia are, acum, argumente suplimentare pentru a declara că ODKB este o organizație cu drepturi depline, eficientă integral, poate chiar mai eficientă decât NATO, în unele privințe”, a constatat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875225