Hot News
Riabkov: Provocările intenționate din Ucraina pot amplifica probabilitatea unor ciocniri
11/01
Zaharova: Acuzațiile de agresiune la adresa Rusiei în legătură cu Kazahstanul sunt nechibzuite și mincinoase
11/01

”De la egal la egal”: Kosaciov, despre rezultatele consultărilor ruso-americane

Senatorul Konstantin Kosaciov, vicepreședintele Consiliului Federației/ Foto: RIA Novosti

Făcând o evaluare a rezultatelor consultărilor ruso-americane, de la Geneva, privind garanții de securitate, voi puncta esențialul, după părerea mea. Indiferent ce a rămas în afara cadrului, la Geneva a fost un dialog, nu două monologuri. Și pentru prima dată în decursul a trei decenii ”postbelice”, în cadrul unui format de negocieri, Rusia a prezentat americanilor absolut de la egal la egal și absolut la obiect atât preocupările ei critice, cât și căile de înlăturare radicală a acestora, scrie senatorul rus Konstantin Kosaciov într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook. 

Principala inovație este, aici, ”de la egal la egal”. În ultimele trei decenii, americanii au edificat o lume subordonată lor, astfel că nimeni nu a putut (nu a îndrăznit) să discute cu ei de la egal la egal – nici aliații, nici opozanții, nici adversarii. Orice astfel de încercare a fost anihilată din fașă de americanii care întrerupeau discuția după prima frază dacă nu le convenea și impuneau, după aceea, poziția lor prin toate mijloacele corecte și incorecte. 

Acum, americanii au fost nevoiți să asculte. Pentru că, de această dată, Rusia a punctat cu fermitate intenția ei de a întrerupe orice altă discuție, cu excepția uneia consistente și la obiect. 

Discuția a avut loc și aș compara-o cu o procedură de încărcare a unui nou sistem de operare într-un computer din ce în ce mai învechit. Americanii au ascultat, nu și-au ieșit din fire și, sper, au auzit. Ceea ce, deja, nu este puțin. 

Deocamdată este pauză. Dacă mașinăria NATO, greoaie și evident învechită, va face față unui alt sistem fie de calcul, fie de coordonate, va deveni clar după următoarea rundă, din 12 ianuarie, dintre Rusia și NATO. Nu de soft depinde. Depinde de ”hard”, așa cum țările NATO au crezut, mult timp, că sunt. Șansa de resetare (reală, fără supraîncărcare) există acum cu adevărat. 

Pe lângă altele, pe mine personal, ca fost diplomat de profesie, mă bucură faptul că pot pricepe ce drum important a parcurs politica externă a Rusiei și diplomația ei în aceste trei decenii și un pic. Vremea concesiilor, dorința de a fi pe placul partenerului sau măcar de a nu strica relațiile cu el sunt de domeniul trecutului. Este un tren care a plecat definitiv. Noi nu înghesuim adeversarul în colț și, cu atât mai mult, nu îi dăm șah mat. Dar noi nici nu mai jucăm o variantă a jocului de dame, eliminând de pe tablă, piesele noastre de bună voie și în ordine unilaterală. Pe viitor, jocul se poate desfășura numai de la egal la egal.

 

1 Comment

  1. Milovan Gh spune:

    NATO trebuia să se dizolve odată cu Tratatul de la Varșovia.
    Pentru SUA războiul al IIea mondial nu s-a terminat încă.

    SUA A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097