Hot News
Lavrov i-a cerut lui Blinken să nu multiplice speculațiile despre ”agresiunea” Rusiei
19/01
Duma de Stat a adoptat legea privind închisoare pe viață pentru pedofilii recidiviști
19/01

Peskov: UE trebuie să decidă singură formatul dialogului cu Rusia

Secretarul de presă al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov/ Foto: RIA Novosti

Uniunea Europeană trebuie să se lămurească singură și cu americanii care va fi formatul de dialog cu Rusia în privința garanțiilor de securitate, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. Reprezentantul Kremlinului a fost rugat să comenteze declarația șefului diplomației UE, Josep Borrell, potrivit căruia UE trebuie să participe la negocierile dintre SUA și Rusia pe această temă, având în vedere că este vorba despre securitatea Europei, scrie agenția RIA Novosti.

”Totuși, noi am ridicat problema în primul rând în fața americanilor. Iar proiectele celor două documente au fost trimise în primul rând Washingtonului, chiar dacă aceste proiecte au fost predate și capitalelor europene”, a spus Peskov.

Potrivit precizărilor sale, au existat trei căi de discuții: bilaterală, pe linia NATO și pe linia OSCE.

”Știm, de asemenea, că Uniunea Europeană vorbește, tot mai mult și mai mult, despre necesitatea de a dezvolta dimensiunea propriu-zisă a politicii de apărare și de securitate. Este o discuție veche și, în acest sens, se fac anumiți pași. Dar în cazul de față trebuie, probabil, ca europenii înșiși să se lămurească între ei și cu americanii, pentru că modul în care am ridicat noi problema este cât se poate de clar și cât se poate de limpede. Cum vor fi formulate răspunsurile, prin ce fel de consultări, aceasta este o întrebare care trebuie adresată, mai degrabă, europenilor, nu nouă”, a adăugat Peskov.

Problema participării Uniunii Europene la negocierile privind garanțiile de securitate nu este principială pentru Moscova, esențial este răspunsul, a subliniat secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov.

”Într-un fel sau altul, țările care fac parte din Uniunea Europeană participă la acest proces atât pe linie de OSCE, iar pe linie de NATO, ele participă în mod direct. Iar în ce măsură dorește Uniunea Europeană să fie participant separat la aceste consultări constituie o chestiune care poate fi, la rândul ei, analizată, dar nu este principială. Pentru noi important este să primim răspuns, iar cine va fi participant direct, înțelegând că rămâne neschimbată componența statelor, și înțelegând că nemodificat rămâne și rolul Statelor Unite pe continentul european”, a spus Peskov la o conferință de presă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091