Hot News
Naționaliștii ucraineni au încercat să lovească asupra Hersonului
09/05
Comitetul de Investigații al Rusiei va verifica datele privind diversiunile militarilor ucraineni îmbrăcați în uniforme rusești
10/05

Corneliu Vlad: 9 mai, celebrarea demnă a unei zile memorabile pentru Rusia

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

La 9 mai Rusia celebrează Ziua Victoriei în cel de-al doilea război mondial. Este cea mai importantă sărbătoare oficială și populară a țării. Și, fapt unic, este și o sărbătoare națională, și una cu valoare mondială, căci marchează victoria asupra nazismului. Iar acest fapt are în acest an o încărcătură simbolică și actuală deosebită, căci unul dintre obiectivele operațiunii militare speciale din Ucraina este demilitarizarea și denazificarea Ucrainei.

În tradiționalul sau discurs la Parada Victoriei din Piața Roșie, președintele Vladimir Putin a subliniat din nou că Rusia a intervenit militar în Ucraina după ce a propus NATO încheierea unor acorduri, dar Statele Unite și NATO au refuzat să le accepte. Și atunci, „o ciocnire cu neonaziștii și banderoviștii (colaboraționisti fasciști în timpul celui de-al doilea război mondial) a fost inevitabilă”.

Dar NATO “avea planuri complet diferite, erau în curs pregătirile pentru o operațiune punitivă, un atac asupra Crimeii și Donbassului. De-a lungul granițelor ruse au apărut amenințări inacceptabile.”Drept care „Rusia a respins în mod preventiv agresiunea”.  Și președintele Putin a precizat: “A fost o decizie forțată, oportună și absolut corectă”.

Prin câteva precizări, liderul rus a redus la tăcere vacarmul prăvălit în spațiul public mondial de presupuneri, supoziții și procese de intenție ale feluriților comentatori  care susțineau, asemenea unui ziarist francez de la “L’Express”, că președintele Putin “își va spori trufaș retorica sa războinică împotriva Ucrainei”.

Liderul de la Kremlin a subliniat însă clar și ferm că “în momentul de față, se desfășoară o luptă pentru viitorul Patriei, precum și pentru ca nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu aibă loc în lume pentru călăi și naziști”.

Iar într-un mesaj anterior, către veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei și cetățenii Ucrainei, președintele Rusiei a subliniat ”inadmisibilitatea revanșei din partea moștenitorilor ideologici ai celor care au fost înfrânți în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, se spune în comunicatul Kremlinului.

Puțin le-a urat locuitorilor Ucrainei un viitor pașnic și drept, iar veteranilor ucraineni forță sufletească, multă sănătate și viață lungă.

Totodată, președintele Rusiei a felicitat R.P.Donețk și Lugansk precum și statele independente, foste republici unionale (cu excepția statelor baltice), dar și Abhazia, Osetia de Sud, care au participat la al doilea război mondial – Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Azerbaidjan, Armenia, R. Moldova, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan și Georgia.

Liderul rus a definit drept o datorie comună prevenirea renașterii nazismului, care a adus „atât de multă suferință oamenilor din diferite țări”. Putin a făcut un apel să se „păstreze și să se transmită urmașilor” valorile spirituale comune, adevărul despre anii de război și tradițiile prieteniei frățești. “Nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria mamă din respect față de înaintașii noștri. Nu vom uita niciodată lecțiile din cel de-al doilea război mondial și ne vom aminti mereu de cei care s-au sacrificat” – a spus liderul rus.

Presa occidentală se miră după recentele expuneri publice ale președintelui Putin că în aceste împrejurări nu s-a făcut vreo referință la victoriile armatei ruse în Ucraina. Dar într-un articol din “New York Times” se spune: “Și dacă Putin nu și-a greșit calculele? (…) Dacă țintele sale reale sunt bogățiile energetice din estul Ucrainei?” Și: “Ucraina, lăsată aproape fără ieșire la mare, ar rămâne probabil la mila Vestului, care va plăti nota pentru strămutarea refugiaților ucraineni. (…) În Rusia, războiul servește deja obiectivele politice ale lui Putin.” Iar deznodământul ar putea fi “încă un teritoriu ucrainean, poate neutralitatea Ucrainei, poate ridicarea unor sancțiuni”.

La 9 mai s-a pus capăt unui nou val al campaniei  isterice din presa occidentală cu prilejul evenimentului celebrat la Moscova, un val în care se mai vorbea și despre faptul că se va declara război Ucrainei, că prizonierii capturați de armata rusă vor defila, umiliți, în Piață Roșie, etc. etc. Minciuna are picioare scurte, dar după cum se vede, uneori i se aplică la disperare proteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874989