Hot News
Putin a atras atenția ODKB asupra activității biologice a SUA
17/05
300 de militari ucraineni de la ”Azovstal” s-au predat (VIDEO)
17/05

Erdogan: Turcia se opune aderării Suediei și Finlandei la NATO

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan/ Foto: Reuters

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara se nu poate aproba aderarea Sudiei și Finlandei la NATO. Iar motivul îl constituie faptul că cele două țări au introdus sancțiuni împotriva Turciei și au refuzat să extrădeze teroriști, relatează cotidianul Kommersant.

”Chiar în parlamentele lor sunt adepți ai terorismului. Vor veni să ne convingă? Să nu se mai obosească. În primul rând noi nu am spune ”da” celor care introduc sancțiuni împotriva Turciei, pentru ca ele să se alăture NATO pe parcursul acestui proces”, a spus președintele turc la o conferință de presă organizată la Ankara la încheierea tratativelor purtate cu președintele algerian.

Potrivit președintelui Turciei, dacă Suedia și Finlanda vor intra în NATO, Alianța va înceta să mai fie ”o organizație a securității, ci va deveni locul unde vor fi mulți reprezentanți ai teroriștilor”. ”Nu putem spune ”da, să nu fie cu supărare”, a adăugat domnul Erdogan.

Postul de televiziune turc TRT a anunțat, luni, că Suedia și Finlanda au refuzat să extrădeze la Ankara 33 de membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan și ai Mișcării Hizmet, considerate teroriste în Turcia. La 13 mai, Erdogan a declarat că țările scandinave reprezintă ”adăpost pentru multe organizații teroriste”.

Duminică, autoritățile Suediei și Finlandei au confirmat decizia de aderare la NATO și au anunțat demararea procesului de elaborare a cererilor de aderare la Alianță. Autoritățile ruse consideră posibila aderare a celor două țări la NATO drept o amenințare la adresa securității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875108